Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Przystawki / Grzanki z proziaków z rukolą, pomidorami i...

Przystawki

Grzanki z proziaków z rukolą, pomidorami i mozzarellą

Ulubione1
Trudność
Czas przygotowania 40 min

Morze śródziemne i otaczające go kraje często są źródłem inspiracji kulinarnych gdzie dominują potrawy ociekające aromatyczną oliwą z oliwek oraz wszelkimi ziołami, jakie tam panują. W tym przypadku postanowiłem połączyć smaki śródziemnomorskie ze smakiem kultowych proziaków.

Sebastian Wanat
Sebastian Wanat
Moje wykształcenie nie jest związane ze światem kulinarnym, nawet powiedziałbym bardzo od niego odbiega. Uważam, że to nie ma najmniejszego znaczenia w życiu pasjonata kulinarnego. Od najmłodszych lat wykazuję ogromną chęć rozwijania swoich zmysłów smakowych poprzez poznawanie co raz to ciekawszych i nieznanych mi dotąd przypraw, ziół, warzyw czy mięs.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

Składniki (proziaki):
- 250 ml zsiadłego mleka
- 0,5 kg mąki typ 550
- 1 jajo
- łyżeczka  sody  oczyszczonej
- łyżeczki soli

Składniki (farsz):
- 2 garści umytej rukoli
- kilka suszonych pomidorów z oliwnej zalewy
- kilka pomidorków koktajlowych
- mozzarella z wody
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki płatków chili
- 1 łyżka masła
- 5 łyżek oliwy

Przygotowanie:
 

Krok 1 (proziaki): Do zsiadłego mleka dodajemy sodę i dobrze mieszamy, mąkę przesiewamy na stół i dodajemy wszystkie składniki łącznie z zsiadłym mlekiem, które wcześniej połączyliśmy ze sodą, następnie wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu musimy przykryć i odstawić na pół godziny. Po tym czasie z ciasta odrywamy kawałki wielkości piłki do golfa, formujemy placuszki o grubości ok. 1 cm i smażymy na patelni bez tłuszczu z dwóch stron, aż będą się lekko przypalać.
 

Krok 2 (farsz): Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy płatki chili, masło oraz zgnieciony czosnek i wyrabiamy na jednolitą konsystencję. Tak przygotowaną masą smarujemy rozkrojone na pół proziaki, wrzucamy posmarowaną częścią na rozgrzaną patelnię i podsmażamy aż się zrumienią.
 

Krok 3: Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy skrojone w paski suszone pomidory oraz pomidorki koktajlowe i smażymy ok 1 minutę na dużym ogniu. Następnie wrzucamy rukolę, mieszamy na ogniu pół minuty i zdejmujemy.
 

Krok 4: Na grzanki z proziaków kładziemy plastry mozzarelli oraz przygotowany farsz z rukolą i cieszymy się doskonałym smakiem.


 

Pamiętajmy, aby mozzarellę położyć na grzanki zaraz po zdjęciu ich z patelni, aby mogła się lekko roztopić.

Zobacz również

Śledź w skórce z młodego ziemniaka

Śledź w skórce z młodego ziemniaka

Przygotowanie: Krok 1: Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy wraz ze skórką. Krok 2: Gdy są...

Tatar z wędzonego łososia na zimno

Tatar z wędzonego łososia na zimno

Przygotowanie: Krok 1: Łososia kroimy w niewielką kostkę. Odkładamy do talerza. Następnie w...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena