Jajko benedyktyńskie w koszyczku z chleba tostowego
Jednym słowem mówiąc, to śniadanie mistrzów i moja absolutnie ulubiona wersja jajka.
Białko jest idealnie ścięte, a żółtko ma piękną, kremową konsystencję.
Takie śniadanie jest maksymalnie energetyzujące. W sezonie możemy użyć nowalijek takich jak rzodkiewka, a poza nim polecam pieczoną paprykę.
Przygotowanie:
Krok 1: Zagotowujemy dużą ilość wody w garnku, a w międzyczasie czasie kroimy bardzo cienko rzodkiewkę.
Krok 2: Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, rozwałkowujemy tosty i wsadzamy je do foremki na muffiny, tak żeby uzyskać z tostów koszyczek. Następnie wsadzamy je do piekarnika.
Krok 3: Gdy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień, żeby woda nie bulgotała za bardzo. Mieszamy łyżką w garnku, tworząc wir i szybko, z niskiej wysokości wrzucamy całe jajko.
Krok 4: Musimy pamiętać, żeby cały czas mieszać wodę, tak aby utrzymywał się wir. W ten sposób gotujemy jajko przez 3 min. Białko się zetnie, a żółtko w środku będzie idealnie kremowe.
Krok 5: Koszyczek z tostu wyjmujemy z piekarnika po kilku minutach, gdy będzie chrupiący i zarumieniony. Wkładamy do niego gotowe jajko i dodajemy rzodkiewkę do smaku.
Pamiętajcie o wirze, wprawiając jajko w wir macie pewność że białko ślicznie i szczelnie oplecie żółtko.
Ja i moje dzieci uwielbiamy to! smak jest nie ziemski, a przyrządzenie łatwe i szybkie :)
Super przepis - od dziś moje śniadania będą bardziej oryginalne , a przyrządzanie ich będzie przyjemne i trwało będzie bardzo krótko