Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Przystawki / Jajko benedyktyńskie w koszyczku z chleba...

Przystawki

Jajko benedyktyńskie w koszyczku z chleba tostowego

Ulubione2
Trudność
Czas przygotowania 15 minut

Jednym słowem mówiąc, to śniadanie mistrzów i moja absolutnie ulubiona wersja jajka.

Białko jest idealnie ścięte, a żółtko ma piękną, kremową konsystencję.

Takie śniadanie jest maksymalnie energetyzujące. W sezonie możemy użyć nowalijek takich jak rzodkiewka, a poza nim polecam pieczoną paprykę.

Jagna Niedzielska
Jagna Niedzielska
Tworzę architekturę kulinarną, bawiąc się zaskakującymi połączeniami smaków. Jako zdeklarowana hedonistka z zapałem poszukuję przyjemności kulinarnych, które sprawiają że z wrażenia uginają mi się nogi, a na skórze pojawia się gęsia skórka. Świat smaków jest tak ciekawy, że bliższe mojemu sercu są przepisy kulinarne niż prawne, którymi dotychczas się zajmowałam. Na co dzień komponuję menu do restauracji, na imprezy okolicznościowe, prowadzę blog dealcooking.com, współtworzę bajki kulinarne, piszę artykuły kulinarne, prowadzę warsztaty w pełni oddając się swojej pasji.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- chleb tostowy
- jajka
- rzodkiewka
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

Krok 1: Zagotowujemy dużą ilość wody w garnku, a w międzyczasie czasie kroimy bardzo cienko rzodkiewkę.

Krok 2: Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, rozwałkowujemy tosty i wsadzamy je do foremki na muffiny, tak żeby uzyskać z tostów koszyczek. Następnie wsadzamy je do piekarnika.

Krok 3: Gdy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień, żeby woda nie bulgotała za bardzo. Mieszamy łyżką w garnku, tworząc wir i szybko, z niskiej wysokości wrzucamy całe jajko.

Krok 4: Musimy pamiętać, żeby cały czas mieszać wodę, tak aby utrzymywał się wir. W ten sposób gotujemy jajko przez 3 min. Białko się zetnie, a żółtko w środku będzie idealnie kremowe.

Krok 5: Koszyczek z tostu wyjmujemy z piekarnika po kilku minutach, gdy będzie chrupiący i zarumieniony. Wkładamy do niego gotowe jajko i dodajemy rzodkiewkę do smaku.


Pamiętajcie o wirze, wprawiając jajko w wir macie pewność że białko ślicznie i szczelnie oplecie żółtko. 
 

Zobacz również

Tatar z wędzonego łososia na zimno

Tatar z wędzonego łososia na zimno

Przygotowanie: Krok 1: Łososia kroimy w niewielką kostkę. Odkładamy do talerza. Następnie w...

Austriackie krokieciki

Austriackie krokieciki

Przygotowanie: Krok 1: Robimy słone ciasto na naleśniki i smażymy ok 10 szt. Krok 2: Gdy...
Komentarze (2)
2
jawkuchni
jawkuchni
2013-07-25 11:40:19

Super przepis - od dziś moje śniadania będą bardziej oryginalne , a przyrządzanie ich będzie przyjemne i trwało będzie bardzo krótko

okularnik
okularnik
2013-07-10 11:20:39

Ja i moje dzieci uwielbiamy to! smak jest nie ziemski, a przyrządzenie łatwe i szybkie :)

Twój komentarz
Ocena