Lasagne z karczocha z szafranowym beszamelem
Sylwester to dzień, w którym zaskakujemy wszystkich smakiem, aromatem i wyglądem przygotowanych przekąsek. Jest to również wieczór pełen luksusu, nie tylko na parkiecie, ale i na talerzu. Przygotowałem dzisiaj pyszną przekąskę z karczocha, zapraszam.
Przygotowanie:
Krok 1: Do garnka wlewamy wodę, solimy, dodajemy odrobinę oleju i gotujemy płaty makaronu.
Krok 2: Na desce kroimy serca karczocha na małe części, dodajemy pokrojoną w malutką kostkę cebulę oraz posiekany ząbek czosnku.
Krok 3: W ugotowany płat makaronu dajemy farsz i przykrywamy. Na patelni robimy sos beszamelowy z dodatkiem szafranu.
Krok 4: Polane beszamelem złożone lasagne dajemy do nagrzanego piekarnika na 200 st na ok 20 min.
Musimy uważać z dodawaniem czosnku do "farszu", wystarczy dodać naprawdę jeden ząbek, a gdy mamy duży to połowę.
FAJNE