Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Przystawki / Lasagne z karczocha z szafranowym beszamelem

Przystawki

Lasagne z karczocha z szafranowym beszamelem

Ulubione1
Trudność
Czas przygotowania 30 min

Sylwester to dzień, w którym zaskakujemy wszystkich smakiem, aromatem i wyglądem przygotowanych przekąsek. Jest to również wieczór pełen luksusu, nie tylko na parkiecie, ale i na talerzu. Przygotowałem dzisiaj pyszną przekąskę z karczocha, zapraszam.

Bartek Boratyn
Bartek Boratyn
Gotowanie to moja pasja. Kocham wszystkie kuchnie świata, ale jednak najbliższa mojemu sercu jest tradycja, czyli kuchnia polska... Z chęcią poznaje nowe smaki i aromaty, które są kluczem do kolejnych potraw. Moja kuchnia jest bardzo specyficzna, uwielbiam zaskakiwać moich gości podając niekiedy kontrowersyjne łączenia składników, kolorów i zapachów. Na co dzień prowadzę blog http://szafranowyraj.blogspot.com/, prezentując innym swe kulinarne eksperymenty.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- 5 płatów makaronu lasagne
- 10 marynowanych serc karczocha
- 1 ząbek czosnku
- połowa cebuli
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka masła
- łyżka mąki
- szczypta szafranu
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1: Do garnka wlewamy wodę, solimy, dodajemy odrobinę oleju i gotujemy płaty makaronu.

Krok 2: Na desce kroimy serca karczocha na małe części, dodajemy pokrojoną w malutką kostkę cebulę oraz posiekany ząbek czosnku.
 

Krok 3: W ugotowany płat makaronu dajemy farsz i przykrywamy. Na patelni robimy sos beszamelowy z dodatkiem szafranu.

Krok 4: Polane beszamelem złożone lasagne dajemy do nagrzanego piekarnika na 200 st na ok 20 min.




 

Musimy uważać z dodawaniem czosnku do "farszu", wystarczy dodać naprawdę jeden ząbek, a gdy mamy duży to połowę.

Zobacz również

Tatar ze śledzia

Tatar ze śledzia

Przygotowanie: Krok 1: Filety śledziowe oczyszczamy, myjemy, osuszamy, kroimy w drobną kostkę...

Śledź w skórce z młodego ziemniaka

Śledź w skórce z młodego ziemniaka

Przygotowanie: Krok 1: Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy wraz ze skórką. Krok 2: Gdy są...
Komentarze (1)
1
callmechef
callmechef
2013-12-31 12:06:25

FAJNE

Twój komentarz
Ocena