Podpłomyki z kminkiem
Podpłomyki wywodzą się z podkarpackiej kuchni. Istnieją różne przepisy, ale ten najprostszy często zastępuje w mojej kuchni chleb. Na imprezach służy do nabierania dipów i sosów, a mój faworyt to podpłomyki z salsą pomidorową z dodatkiem mięty. Lekko ostygnięty podpłomyk sztywnieje, ale zamoczony w sosie, nabiera smakowych „rumieńców".
Przygotowanie:
Krok 1: Przystawka prosta i dość szybka do przygotowania. Wszystkie składniki zagniatamy. Kiedy wyrobimy już jednolite i elastyczne ciasto, wałkujemy je na ok. 3 mm grubości.
Krok 2: Następnie smażymy je z obu stron na patelni bez tłuszczu, do momentu aż pojawią się na nim czarne kropki.
Podpłomyki możecie również przygotować w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Kiedy zobaczycie rumiany kolor, to znak że jest gotowy.
a z czym je się takie podpłomyki? bo sam to tak średni chyba
Tak, sam to taki średni jest. Ja dodaje na wierzch dżem lub konfiturę i jest bardzo dobre- polecam ;)
Ja natomiast te podpłomyki polewam miodem i jak dla mnie smak jest świetny. Dość dobrze smakują także z owocami.