Śledź w skórce z młodego ziemniaka
Nie ma nic przyjemniejszego niż wieczorny odpoczynek w ogrodzie. Grill, przyjaciele i błogie lenistwo to idealne zakończenie ciężkiego dnia, pełnego obowiązków. Nie byłabym sobą, gdybym przy takiej okazji nie przygotowała smacznej przystawki. Tym razem będzie to połączenie chrupiącej skórki z ziemniaków i aromatycznych śledzi.
Przygotowanie:
Krok 1: Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy wraz ze skórką.
Krok 2: Gdy są prawie miękkie obieramy ze skórki, nożem obkrajając ją tak by został jak najdłuższy płat skórki, sam środek ziemniaka nie będzie nam potrzebny.
Krok 3: Skórki solimy i kładziemy każdą na płatki masła, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na opcji grill, na ok. 30 min.
Krok 4: Natkę i pieprz bardzo drobno siekamy, obtaczamy w mieszance kawałki śledzia.
Krok 5: Do upieczonych skórek od ziemniaka, wkładamy kawałki śledzia w natce pietruszki.
Najlepiej wybrać śledzie ze skórką, która bardzo łatwo odchodzi.
na lato - jak znalazl
meeega inspiracja
wyglada kuszaco