Śledź z jabłkiem i tymiankiem
Śledź to przystawka, jaka sprawdzi się w każdej sytuacji. Można go podać w bardziej eleganckiej wersji, delikatnie złocąc samą skórkę barwnikiem spożywczym. Uwielbiam miny zaskoczonych gości na widok kolorowego śledzia. Skórkę i tak nie jemy, dlatego bez obaw, nie narażam Was na niestrawność.
Przygotowanie:
Krok 1: Szalotkę drobno pokrojoną solimy i szklimy na maśle.
Krok 2: Dodajemy małe cząstki jabłek ze skórką, z wydrążonymi pestkami.
Krok 3: Smażymy jabłka na średnim ogniu, do momentu aż będą w pół miękkie.
Krok 4: Międzyczasie dodajemy pieprz i drobno posiekany tymianek (garść).
Krok 5: Do śledzia dodajemy gotowe jabłka i kleks kwaśnej śmietany.
Jeśli macie ochotę na urozmaicenie, to spokojnie zamiast jabłek możecie użyć gruszek.
śledzik lubi pływać ;)
jami, jami - ŚWIETNE POŁĄCZNIE - zdecydowanie moj smak.
ten barwnik to chyba przesada