Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Przystawki / Śledź z jabłkiem i tymiankiem

Przystawki

Śledź z jabłkiem i tymiankiem

Ulubione1
Trudność
Czas przygotowania 20 min

Śledź to przystawka, jaka sprawdzi się w każdej sytuacji. Można go podać w bardziej eleganckiej wersji, delikatnie złocąc samą skórkę barwnikiem spożywczym. Uwielbiam miny zaskoczonych gości na widok kolorowego śledzia. Skórkę i tak nie jemy, dlatego bez obaw, nie narażam Was na niestrawność.

Jagna Niedzielska
Jagna Niedzielska
Tworzę architekturę kulinarną, bawiąc się zaskakującymi połączeniami smaków. Jako zdeklarowana hedonistka z zapałem poszukuję przyjemności kulinarnych, które sprawiają że z wrażenia uginają mi się nogi, a na skórze pojawia się gęsia skórka. Świat smaków jest tak ciekawy, że bliższe mojemu sercu są przepisy kulinarne niż prawne, którymi dotychczas się zajmowałam. Na co dzień komponuję menu do restauracji, na imprezy okolicznościowe, prowadzę blog dealcooking.com, współtworzę bajki kulinarne, piszę artykuły kulinarne, prowadzę warsztaty w pełni oddając się swojej pasji.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

Składniki na 4 porcje:


- 4 płaty śledzi marynowanych ze skórką
- 2 cebule szalotki
- 2 kwaśne jabłka
- świeży tymianek
- sól
- pieprz czarny
- łyżka masła
- 4 łyżki kwaśniej śmietany
- złoty barwnik spożywczy w proszku jeśli chcecie natrzeć nim śledzie

Przygotowanie:

Krok 1: Szalotkę drobno pokrojoną solimy i szklimy na maśle.

Krok 2: Dodajemy małe cząstki jabłek ze skórką, z wydrążonymi pestkami.

Krok 3: Smażymy jabłka na średnim ogniu, do momentu aż będą w pół miękkie.

Krok 4: Międzyczasie dodajemy pieprz i drobno posiekany tymianek (garść).

Krok 5: Do śledzia dodajemy gotowe jabłka i kleks kwaśnej śmietany.



Jeśli macie ochotę na urozmaicenie, to spokojnie zamiast jabłek możecie użyć gruszek.
 

Zobacz również

Smażone jabłka z serem pleśniowym i kminkiem

Smażone jabłka z serem pleśniowym i kminkiem

Przygotowanie: Krok 1: Umyte jabłka kroimy w grube talarki, wyjmujemy pestki. Krok 2: Na...

Tatar ze śledzia

Tatar ze śledzia

Przygotowanie:   Krok 1: Matjasy zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 15 min, potem płuczemy...
Komentarze (3)
3
orda.m
orda.m
2013-09-30 10:22:56

ten barwnik to chyba przesada

ciasteczko13
ciasteczko13
2013-09-26 16:51:20

jami, jami - ŚWIETNE POŁĄCZNIE - zdecydowanie moj smak.

Gość
kinga.wie
2013-09-26 10:24:53

śledzik lubi pływać ;)

Twój komentarz
Ocena