Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Przepisy Risotto z szafranem i szynką parmeńską

Przepisy


Risotto z szafranem i szynką parmeńską

Szafran to prawdziwy skarb wśród przypraw, nadaje potrawom śliczny żółty kolor, a smak i zapach który pozostawia trzeba lubić...ja lubię, a Wy? Przepisów na risotto jest tysiąc i jeszcze więcej, więc wszystko to kwestia naszych smaków. Bardzo proszę, oto przepis na smaczną, kleistą, aromatyczną mamałygę.


Przygotowanie:

Krok 1: Na maśle szklimy drobno posiekaną szalotkę, dodajemy ryż, czekamy aż ryż stanie się przeźroczysty i wlewamy wino.

Krok 2: Czekamy aż wino odparuje i dodajemy chochle bulionu.
 

Krok 3: W czasie kiedy ryż wsiąka bulion, rozpuszczamy szafran w łyżce wody i dodajemy do ryżu.

Krok 4: Cały czas pilnujemy ryżu, dodajemy kolejne porcje bulionu, za każdym razem kiedy ryż wsiąknie poprzednią chochlę.

Krok 5: Odstawiamy ryż z ognia, dodajemy 2 łyżki masła, starty ser i pokrojoną szynkę parmeńską.

Krok 6: Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania i gotowe.



Ryż powinien być w środku al dente, a na zewnątrz kleisty. 

Komentarze


3.50/5 2 2
5

TO CO TYGRYSKI LUBIĄ NAJBARDZIEJ: risotto! Szafran w tym przypadku pasuje idealnie. Napewno przygotuje takie na weekendowa kolacje dla najblizszych. ddzieki za inspiracje!


2

nie wygląda to dobrze, arrr!

Zobacz również


Pieczona słodka pierś z indyka w marynacie miodowej


Lubię słodki akcent mięs, bardzo często występuje w kuchni orientalnej, ale tym razem...

Risotto z groszkiem i serem owczym


Risotto powinno mieć kremową konsystencję. Nie być ani za suche ani zbyt wodniste....

Maślane risotto z krewetkami tygrysimi


Główną zasadą, którą należy się kierować podczas przyrządzania...