Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Risotto z szafranem i szynką parmeńską

Przepisy

Risotto z szafranem i szynką parmeńską

Ulubione3
Trudność
Czas przygotowania 30 min

Szafran to prawdziwy skarb wśród przypraw, nadaje potrawom śliczny żółty kolor, a smak i zapach który pozostawia trzeba lubić...ja lubię, a Wy? Przepisów na risotto jest tysiąc i jeszcze więcej, więc wszystko to kwestia naszych smaków. Bardzo proszę, oto przepis na smaczną, kleistą, aromatyczną mamałygę.

Jagna Niedzielska
Jagna Niedzielska
Tworzę architekturę kulinarną, bawiąc się zaskakującymi połączeniami smaków. Jako zdeklarowana hedonistka z zapałem poszukuję przyjemności kulinarnych, które sprawiają że z wrażenia uginają mi się nogi, a na skórze pojawia się gęsia skórka. Świat smaków jest tak ciekawy, że bliższe mojemu sercu są przepisy kulinarne niż prawne, którymi dotychczas się zajmowałam. Na co dzień komponuję menu do restauracji, na imprezy okolicznościowe, prowadzę blog dealcooking.com, współtworzę bajki kulinarne, piszę artykuły kulinarne, prowadzę warsztaty w pełni oddając się swojej pasji.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- 50g szalotki

- masło

- 400g ryżu do risotta

- 180ml białego wina wytrawnego

- 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego

- łyżeczka szafranu

- 50g parmezanu lub grana padano

- sól

- pieprz

- 100g szynki parmeńskiej

Przygotowanie:

Krok 1: Na maśle szklimy drobno posiekaną szalotkę, dodajemy ryż, czekamy aż ryż stanie się przeźroczysty i wlewamy wino.

Krok 2: Czekamy aż wino odparuje i dodajemy chochle bulionu.
 

Krok 3: W czasie kiedy ryż wsiąka bulion, rozpuszczamy szafran w łyżce wody i dodajemy do ryżu.

Krok 4: Cały czas pilnujemy ryżu, dodajemy kolejne porcje bulionu, za każdym razem kiedy ryż wsiąknie poprzednią chochlę.

Krok 5: Odstawiamy ryż z ognia, dodajemy 2 łyżki masła, starty ser i pokrojoną szynkę parmeńską.

Krok 6: Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania i gotowe.



Ryż powinien być w środku al dente, a na zewnątrz kleisty. 

Zobacz również

Hot dog z warzywami i sosem musztardowo-miodowym

Hot dog z warzywami i sosem musztardowo-miodowym

Przygotowanie: Krok 1: Cebulę kroimy w piórka i szklimy z dodatkiem soli na maśle. Krok 2:...

Kluski kładzione z orzechami włoskimi

Kluski kładzione z orzechami włoskimi

Przygotowanie:   Krok 1: Zagotowujemy wodę w garnku, a w tym czasie orzechy siekamy lub trzemy...
Komentarze (2)
2
kapitan
kapitan
2013-10-28 14:15:01

nie wygląda to dobrze, arrr!

Gość
k.masarz
2013-10-18 15:18:41

TO CO TYGRYSKI LUBIĄ NAJBARDZIEJ: risotto! Szafran w tym przypadku pasuje idealnie. Napewno przygotuje takie na weekendowa kolacje dla najblizszych. ddzieki za inspiracje!

Twój komentarz
Ocena