Risotto z szafranem i szynką parmeńską
Szafran to prawdziwy skarb wśród przypraw, nadaje potrawom śliczny żółty kolor, a smak i zapach który pozostawia trzeba lubić...ja lubię, a Wy? Przepisów na risotto jest tysiąc i jeszcze więcej, więc wszystko to kwestia naszych smaków. Bardzo proszę, oto przepis na smaczną, kleistą, aromatyczną mamałygę.
Przygotowanie:
Krok 1: Na maśle szklimy drobno posiekaną szalotkę, dodajemy ryż, czekamy aż ryż stanie się przeźroczysty i wlewamy wino.
Krok 2: Czekamy aż wino odparuje i dodajemy chochle bulionu.
Krok 3: W czasie kiedy ryż wsiąka bulion, rozpuszczamy szafran w łyżce wody i dodajemy do ryżu.
Krok 4: Cały czas pilnujemy ryżu, dodajemy kolejne porcje bulionu, za każdym razem kiedy ryż wsiąknie poprzednią chochlę.
Krok 5: Odstawiamy ryż z ognia, dodajemy 2 łyżki masła, starty ser i pokrojoną szynkę parmeńską.
Krok 6: Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania i gotowe.
Ryż powinien być w środku al dente, a na zewnątrz kleisty.
TO CO TYGRYSKI LUBIĄ NAJBARDZIEJ: risotto! Szafran w tym przypadku pasuje idealnie. Napewno przygotuje takie na weekendowa kolacje dla najblizszych. ddzieki za inspiracje!
nie wygląda to dobrze, arrr!