Ryby i owoce morza - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Ryby i owoce morza - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Ryby i owoce morza Grillowana dorada z salsą ogórkowo-miętową

Ryby i owoce morza


Grillowana dorada z salsą ogórkowo-miętową

Zaczynamy sezon grillowy. Na ruszt pójdą kurczaki, karkówki itp... Jednak biesiadowanie z przyjaciółmi nie zawsze musi się wiązać z pochłanianiem niezliczonych ilości kalorii. Nawet podczas grillowania można zadbać o linię. Ryby z grilla smakują wyśmienicie, a dorada idealnie się nadaje do tego celu. Ma grubą, zwartą skórę dlatego jest bardzo wdzięcznym produktem na ruszt.


Przygotowanie:


Krok 1: Wypatroszone dorady pozbawić łusek oraz płetw (można zostawić łuski, jeżeli nie będziemy jedli skóry) Naciąć lekko skórę ryb z obu stron.

Krok 2: Posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i wypełnić listkami bazylii i tymianku.

Krok 3: Na grubych oczkach zetrzeć ogórka, lekko posolić i odstawić na około 10 minut i lekko odcisnąć. Dodać startą rzodkiewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną miętę. Doprawić solą, pieprzem i oliwą z oliwek.

Krok 4: Doradę umieścić na rozgrzanym grillu. Ryba potrzebuje maksymalnie 10 minut z każdej strony (w zależności od wielkości ryby).


 

Najwygodniej grilluje się ryby w grillu z pokrywą. Można je wtedy postawić pionowo. Nie wymagają przewaracania na druą stronę. Ryby grillowane tą metodą są bardzo soczyste, a z praktycznego punktu widzenia, nie przywierają do rusztu.

 

Komentarze


3.00/5 1 1
3

zaje**** je się oczami - musze ogarnac taki przepis

Zobacz również


Pełnoziarniste tagliatelle z wędzonym łososiem i...


Ryby zasługują na ogromne uznanie. Ich smak to prawdziwa poezja dla podniebienia. Czasem...

Miodownik orzechowy


Ciasto które uwodzi - nie tyle smakiem, aromatem co samym wyglądem. To...

Ciasto jodełka


Ciasto wyszło bardzo pyszne, lekkie jak puch delikatne w smaku rozpływające się w...