Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Ryby i owoce morza / Grillowana dorada z salsą ogórkowo-miętową

Ryby i owoce morza

Grillowana dorada z salsą ogórkowo-miętową

Ulubione1
Trudność
Czas przygotowania 20 - 30 min

Zaczynamy sezon grillowy. Na ruszt pójdą kurczaki, karkówki itp... Jednak biesiadowanie z przyjaciółmi nie zawsze musi się wiązać z pochłanianiem niezliczonych ilości kalorii. Nawet podczas grillowania można zadbać o linię. Ryby z grilla smakują wyśmienicie, a dorada idealnie się nadaje do tego celu. Ma grubą, zwartą skórę dlatego jest bardzo wdzięcznym produktem na ruszt.

Agnieszka Sulikowska
Agnieszka Sulikowska

Składniki

- 4 dorady
- oliwa z oliwek
- sól pieprz
- 2 duże ogórki
- pęczek rzodkiewki
- 1/2 ząbka czosnku
- świeża mięta
- świeży tymianek
- świeża bazylia
- sól
- pieprz

Przygotowanie:


Krok 1: Wypatroszone dorady pozbawić łusek oraz płetw (można zostawić łuski, jeżeli nie będziemy jedli skóry) Naciąć lekko skórę ryb z obu stron.

Krok 2: Posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i wypełnić listkami bazylii i tymianku.

Krok 3: Na grubych oczkach zetrzeć ogórka, lekko posolić i odstawić na około 10 minut i lekko odcisnąć. Dodać startą rzodkiewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną miętę. Doprawić solą, pieprzem i oliwą z oliwek.

Krok 4: Doradę umieścić na rozgrzanym grillu. Ryba potrzebuje maksymalnie 10 minut z każdej strony (w zależności od wielkości ryby).


 

Najwygodniej grilluje się ryby w grillu z pokrywą. Można je wtedy postawić pionowo. Nie wymagają przewaracania na druą stronę. Ryby grillowane tą metodą są bardzo soczyste, a z praktycznego punktu widzenia, nie przywierają do rusztu.

 

Zobacz również

Pieczony pstrąg w cytrynie z puree ziemniaczanym

Pieczony pstrąg w cytrynie z puree ziemniaczanym

Przygotowanie: Krok 1: Filety oczyszczamy z łusek, myjemy dokładnie, a następnie solimy,...

Pstrąg pieczony w soli z pomarańczą i rozmarynem

Pstrąg pieczony w soli z pomarańczą i...

Przygotowanie: Krok 1: Pstrągi wypatroszyć, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Krok 2:...
Komentarze (1)
1
mariusz
mariusz
2014-06-24 11:45:12

zaje**** je się oczami - musze ogarnac taki przepis

Twój komentarz
Ocena