Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Ryby i owoce morza / Łosoś w czarnym sezamie z chutneyem mango

Ryby i owoce morza

Łosoś w czarnym sezamie z chutneyem mango

Ulubione2
Trudność
Czas przygotowania 30 min

Chutneye to studnia bez dna. Ilość możliwości nieograniczona. Połączenie soczystych owoców, warzyw i aromatycznych przypraw, po prostu Azja w pigułce. Mango to jeden z moich ulubionych owoców. Słodki i aromatyczny z delikatną pieprzną nutą. Idealny dodatek do mięs i ryb. Przekonajcie się sami.

Agnieszka Sulikowska
Agnieszka Sulikowska

Składniki

Składniki dla 4 osób:

- 600g filetu z łososia bez skóry

- 3 łyżki czarnego sezamu
- 2 mango
- 2 ząbki czosnku
- 4 cm korzenia imbiru
- 1 papryczka chili
- 2-3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 200 ml mleka kokosowego
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek

Przygotowanie:
 

Krok 1: Mango obrać ze skóry i pokroić w kostkę o grubości 1cm.

Krok 2: Na patelni, na niewielkiej ilości oliwy, podsmażyć posiekany czosnek, papryczkę chili oraz imbir.

Krok 3: Gdy czosnek zacznie się rumienić, dodać mango, mleko kokosowe i dusić pod przykryciem.

Krok 4: Doprawić chutney sosem sojowym, solą i pieprzem.

Krok 5: Łososia podzielić na 4 równe części. Umyć i osuszyć dokładnie ręcznikiem.

Krok 6: Rybę posmarować lekko oliwą, doprawić świeżo mielonym pieprzem. Obtoczyć z każdej strony sezamem i smażyć z każdej strony, aż nabierze złotawego koloru.

Krok 7: Włożyć łososia do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na około 15 minut.

Krok 8: Podawać z gorącym chutneyem.


 

Danie można zmienić w bardziej ekskluzywną wersję, zamieniając łososia na świeżego tuńczyka. Pamiętajmy jednak, że tuńczyk wymaga zdecydowanie krótszej obróbki cieplnej. Wystarczy mu obsmażenie z każdej strony. W środku obowiązkowo ma zostać różowy.

Zobacz również

Pstrąg pieczony w soli z pomarańczą i rozmarynem

Pstrąg pieczony w soli z pomarańczą i...

Przygotowanie: Krok 1: Pstrągi wypatroszyć, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Krok 2:...

Pieczony pstrąg w cytrynie z puree ziemniaczanym

Pieczony pstrąg w cytrynie z puree ziemniaczanym

Przygotowanie: Krok 1: Filety oczyszczamy z łusek, myjemy dokładnie, a następnie solimy,...
Komentarze (1)
1
Gość
monolika
2014-03-12 15:49:36

sezam moim zdaniem nie potrzebny - ale to kwestia gustu - ja nie przepadam, ale cokto lubi

Twój komentarz
Ocena