Pasta z wędzonej makreli ze świeżym ogórkiem
Nie wyobrażam sobie śniadania bez dobrej pasty. Myślę że warto zadbać o to, aby śniadanie było barwne w smaku a przy okazji dostarczało sporo wartości odżywczych, bo przecież śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. U mnie dzisiaj bardzo zdrowa ryba wędzona z odrobiną warzywnych dodatków, oczywiście w towarzystwie aromatycznego, świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Przygotowanie:
Krok 1: Ogórka obieramy i kroimy w drobne paski, następnie zasypujemy je 1 łyżeczką soli, dokładnie mieszamy i wkładamy na 5 minut do lodówki.
Krok 2: Makrelę rozdrabniamy widelcem wyciągając z niej starannie wszystkie ości, następnie przekładamy do miski.
Krok 3: Cebulę oraz dymkę siekamy i wrzucamy do ryby.
Krok 4: Ogórki odciskamy w ścierce i również wrzucamy do makreli, następnie wyciskamy sok z cytryny, dodajemy majonez, musztardę oraz sól i pieprz, całość dokładnie mieszamy i gotowe.
Najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem.