Pstrąg pieczony w soli z pomarańczą i rozmarynem
Ryba pieczona w soli zawsze wzbudza duże "kontrowersje". Zazwyczaj nikt nie jest w stanie sobie wyobrazić jak to możliwe, że nie jest ona słona...pieczenie w soli jest fantastycznym sposobem na przygotowanie ryby, aby była soczysta i zachowała pełnię swojego aromatu. Oczywiście bardzo ważne jest to, jak będziemy ją "traktować" po upieczeniu. Małym wyzwaniem jest umiejętne i ostrożne oddzielenie skorupki z soli od ryby. Ale dla chcącego nie ma nic trudnego!!! Polecam delikatne rozłupanie skorupy od strony grzbietu ryby. W tym celu wystarczy zacząć wbijać nóż, używając go jak dłuta, pomagając sobie pięścią drugiej ręki. Po kilku ruchach powinna rozpaść się na części.
Przygotowanie:
Krok 1: Pstrągi wypatroszyć, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Krok 2: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.
Krok 3: Każdą rybę oprószyć w środku świeżo zmielonym pieprzem, wypełnić plastrami pomarańczy, gałązką rozmarynu oraz tymiankiem.
Krok 4: Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Krok 5: 4 gałązki rozmarynu posiekać i wymieszać z solą.
Krok 6: Białka rozbić trzepaczką (nie ubijać na pianę, tylko lekko roztrzepać), a następnie połączyć z solą.
Krok 7: Spód blachy wyłożyć powstałą masą.
Krok 8: Ryby postawić brzuchem do spodu i okleić resztą pasty solnej.
Krok 9: Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Krok 10: Po tym czasie delikatnie rozbić skorupę solną, wciągnąć pstrągi i ułożyć na talerzu.
Oczywiście przepis ten pozostawia duże pole do popisu. Można zamienić pomarańcze na czosnek i tymianek, a do pasty solnej dodać liście laurowe... kombinacji jest nieskończona ilość, dlatego warto poruszyć troszeczkę wyobraźni, aby to danie za każdym razem smakowało inaczej...
wyglada genialnie!