Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Ryby i owoce morza / Pstrąg pieczony w soli z pomarańczą i...

Ryby i owoce morza

Pstrąg pieczony w soli z pomarańczą i rozmarynem

Ulubione2
Trudność
Czas przygotowania 25 min

Ryba pieczona w soli zawsze wzbudza duże "kontrowersje". Zazwyczaj nikt nie jest w stanie sobie wyobrazić jak to możliwe, że nie jest ona słona...pieczenie w soli jest fantastycznym sposobem na przygotowanie ryby, aby była soczysta i zachowała pełnię swojego aromatu. Oczywiście bardzo ważne jest to, jak będziemy ją "traktować" po upieczeniu. Małym wyzwaniem jest umiejętne i ostrożne oddzielenie skorupki z soli od ryby. Ale dla chcącego nie ma nic trudnego!!! Polecam delikatne rozłupanie skorupy od strony grzbietu ryby. W tym celu wystarczy zacząć wbijać nóż, używając go jak dłuta, pomagając sobie pięścią drugiej ręki. Po kilku ruchach powinna rozpaść się na części.

Agnieszka Sulikowska
Agnieszka Sulikowska

Składniki

- 4 pstrągi
- 1 duża pomarańcza
- 8 gałązek świeżego rozmarynu
- garść tymianku cytrynowego
- świeżo mielony pieprz
- około 2 kg soli gruboziarnistej
- 4 białka
- świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Krok 1: Pstrągi wypatroszyć, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Krok 2: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.

Krok 3: Każdą rybę oprószyć w środku świeżo zmielonym pieprzem, wypełnić plastrami pomarańczy, gałązką rozmarynu oraz tymiankiem.

Krok 4: Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Krok 5: 4 gałązki rozmarynu posiekać i wymieszać z solą.

Krok 6: Białka rozbić trzepaczką (nie ubijać na pianę, tylko lekko roztrzepać), a następnie połączyć z solą.

Krok 7: Spód blachy wyłożyć powstałą masą.

Krok 8: Ryby postawić brzuchem do spodu i okleić resztą pasty solnej.

Krok  9: Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Krok 10: Po tym czasie delikatnie rozbić skorupę solną, wciągnąć pstrągi i ułożyć na talerzu.

 

 

Oczywiście przepis ten pozostawia duże pole do popisu. Można zamienić pomarańcze na czosnek i tymianek, a do pasty solnej dodać liście laurowe... kombinacji jest nieskończona ilość, dlatego warto poruszyć troszeczkę wyobraźni, aby to danie za każdym razem smakowało inaczej...

Zobacz również

Sola z zielonym ryżem w aromatycznym musie

Sola z zielonym ryżem w aromatycznym musie

Przygotowanie: Krok 1: Filety kroimy na mniejsze kawałki jesli są duże i solimy z obu stron....

Grillowany stek z tuńczyka w sosie teriyaki, puree ziemniaczane z wasabi

Grillowany stek z tuńczyka w sosie teriyaki,...

Przygotowanie: Krok 1: Sos teriyaki: marchew, pora, cebulę, imbir i czosnek przypalić na...
Komentarze (1)
1
varko
varko
2014-05-29 14:40:41

wyglada genialnie!

Twój komentarz
Ocena