Śledze pod czerwoną pierzynką
W grudniu na naszych stołach goszczą ryby, a w szczególności śledzie, które możemy przygotowywać na wiele sposobów. Połączenie ryby z warzywami to duet idealny i tak powstał przepis na śledzie pod czerwoną pierzynką. Śledzie wyszły genialne w smaku, rozpływające się w ustach. Dodatkowe walory smakowe dodają przesmażone warzywa. U mnie w tym roku śledzie pod czerwoną pierzynką pojawią się na wigilijnym stole, mam nadzieję że u Was również.
Przygotowanie:
Krok 1: Śledzie kroimy w dzwonki.
Krok 2: Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Krok 3: Na patelnię wylewamy olej, przesmażamy marchewkę, podlewamy wodą i dusimy do miękkości.
Krok 4: Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier, paprykę i dusimy jeszcze chwilę.
Krok 5: Cebulę obieramy, kroimy w pół plasterki i szklimy na oliwie.
Krok 6: Do miseczki wkładamy marchewkę, cebulę, śledzie dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą.
Krok 7: Odstawiamy w chłodne miejsce na noc.
Śledze najlepiej przygotować dzień wcześniej, bardziej przejdą smakami.
doskonałe na święta
po swietach juz, ale sledzik zawsze lubi pływac ;) zrobie dzisiaj cos bardzo podobnego