Sałatki - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Sałatki - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2025 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2025 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Sałatki Lekka sałatka z pieczoną piersią z kaczki

Lekka sałatka z pieczoną piersią z kaczki

Sałatka ta idealnie sprawdza się jako przystawka przed wystawną kolacją lub jako lekki obiad. Kaczka podawana w towarzystwie intensywnych w smaku owoców i przypraw staje się wyjątkowym daniem, które zachwyci naszych gości.


Przygotowanie:

Krok 1: Zaczynamy od przygotowania marynaty. Do miski wyciskamy sok z cytryny, dodajemy miód, oliwę, musztardę, rosołek drobiowy, sok ananasowy, ketchup, chilli. Dokładnie mieszkamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Krok 2: Pierś z kaczki dokładnie myjemy, osuszamy, wkładamy do marynaty. Zostawiamy w lodówce na dwie godziny.

Krok 3: Na rozgrzaną patelnię kładziemy piersi smażymy z każdej strony 2-3 minuty.

Krok 4: Przekładamy do naczynia, które wkładamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni na 10-20 minut.

Krok 5: Pomarańczę obieramy ze skórki, filetujemy.

Krok 6: Owoc granatu kroimy na pół, łuskamy owoce. Na talerzu układamy rukolę, kawałki piersi z kaczki, fileciki z pomarańczy posypujemy owocami granatu. Pierś posypujemy grubą solą.

Krok 7: Całość delikatnie spryskujemy oliwą z oliwek, kremem balsamicznym.




Składniki sałatki możemy dowolnie dobierać, pamiętając by wzajemnie się uzupełniały. Dodatkowo sałatkę możemy posypać prażonymi orzechami włoskimi. Zamiast kaczki możemy użyć piersi z kurczaka.

Komentarze


5.00/5 1 1
5

ok.

Zobacz również


Kaczka na puree z topinamburu


Topinambur powoli pojawia się zarówno na półkach sklepowych.. Warto wprowadzić go do...

Śledzie Matias z pomarańczą i imbirem


Śledzie zawsze były bardzo częstym daniem w moim rodzinnym domu. Z dzieciństwa...

Rozgrzewający orange curd


O lemon curd wiemy już praktycznie wszystko. Jest to krem cytrynowy pochodzący z Anglii,...