Lekka sałatka z pieczoną piersią z kaczki
Sałatka ta idealnie sprawdza się jako przystawka przed wystawną kolacją lub jako lekki obiad. Kaczka podawana w towarzystwie intensywnych w smaku owoców i przypraw staje się wyjątkowym daniem, które zachwyci naszych gości.
Przygotowanie:
Krok 1: Zaczynamy od przygotowania marynaty. Do miski wyciskamy sok z cytryny, dodajemy miód, oliwę, musztardę, rosołek drobiowy, sok ananasowy, ketchup, chilli. Dokładnie mieszkamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 2: Pierś z kaczki dokładnie myjemy, osuszamy, wkładamy do marynaty. Zostawiamy w lodówce na dwie godziny.
Krok 3: Na rozgrzaną patelnię kładziemy piersi smażymy z każdej strony 2-3 minuty.
Krok 4: Przekładamy do naczynia, które wkładamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni na 10-20 minut.
Krok 5: Pomarańczę obieramy ze skórki, filetujemy.
Krok 6: Owoc granatu kroimy na pół, łuskamy owoce. Na talerzu układamy rukolę, kawałki piersi z kaczki, fileciki z pomarańczy posypujemy owocami granatu. Pierś posypujemy grubą solą.
Krok 7: Całość delikatnie spryskujemy oliwą z oliwek, kremem balsamicznym.
Składniki sałatki możemy dowolnie dobierać, pamiętając by wzajemnie się uzupełniały. Dodatkowo sałatkę możemy posypać prażonymi orzechami włoskimi. Zamiast kaczki możemy użyć piersi z kurczaka.
ok.