Sojowy kurczak z sezamem, na plastrach z cukini
Czasami wpadam do sklepu nie mając pomysłu na konkretną potrawę. Wtedy chce kupić kilka składników i wyczarować coś szybkiego, co posmakuje każdemu. Tak samo było w tą przystawką. Goście za 30 minut mieli być na miejscu, nie miałam więc zbyt dużo czasu na poskładanie moich składników w smaczną całość. Jednak wyszło pysznie!
Przygotowanie:
Krok 1: Pierś z kurczaka myjemy, czyścimy z włókien i kostek.
Krok 2: Pierś z kurczaka kroimy w małe kawałki i marynujemy w sosie sojowym, ok. 4 łyżki.
Krok 3: Czosnek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię, na której jest rozpuszczone masło.
Krok 4: Smażymy wraz z cukinią pokrojoną w talarki. Solimy, pieprzymy i polewamy sokiem z cytryny. Smażymy tak długo aż cukinia stanie się w pół twarda.
Krok 5: Sezam prażymy na patelni, ściągamy z ognia w momencie gdy zmieni kolor na lekko brązowy.
Krok 6: Kurczaka smażymy na patelni z rozgrzanym olejem. Po usmażeniu posypujemy sezamem.
Krok 7: Układamy plastry cukinii, a na to gotowego kurczaka z sezamem.
Cukinia powinna być w pół twarda, warzywo to smakuje najlepiej, gdy zielone talarki przyjemnie chrupią między zębami. Z kolei na sezam trzeba zwracać szczególną uwagę i pilnować, by nam się nie przypalił, prażony zbyt długo jest niesmaczny i niezdrowy.
Całkiem niezłe, ale dodałbym do tego odrobinę słodkiej papryki.
Fajna przekąska. Warto spróbować :)
Jak dla mnie to jest to smaczne, choć ja bym zrobiła raczej to tak, że całe piersi z kurczaka bym zamarynowała i usmażyła, a plastry cukinii podała jako ozdobę/ dodatek.