Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Sojowy kurczak z sezamem, na plastrach z cukini

Przepisy

Sojowy kurczak z sezamem, na plastrach z cukini

Ulubione2
Trudność
Czas przygotowania 20 min

Czasami wpadam do sklepu nie mając pomysłu na konkretną potrawę. Wtedy chce kupić kilka składników i wyczarować coś szybkiego, co posmakuje każdemu. Tak samo było w tą przystawką. Goście za 30 minut mieli być na miejscu, nie miałam więc zbyt dużo czasu na poskładanie moich składników w smaczną całość. Jednak wyszło pysznie!

Jagna Niedzielska
Jagna Niedzielska
Tworzę architekturę kulinarną, bawiąc się zaskakującymi połączeniami smaków. Jako zdeklarowana hedonistka z zapałem poszukuję przyjemności kulinarnych, które sprawiają że z wrażenia uginają mi się nogi, a na skórze pojawia się gęsia skórka. Świat smaków jest tak ciekawy, że bliższe mojemu sercu są przepisy kulinarne niż prawne, którymi dotychczas się zajmowałam. Na co dzień komponuję menu do restauracji, na imprezy okolicznościowe, prowadzę blog dealcooking.com, współtworzę bajki kulinarne, piszę artykuły kulinarne, prowadzę warsztaty w pełni oddając się swojej pasji.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

Składniki na dwie porcje:

 

- cukinia

- ząbek czosnku

- łyżka masła

- pierś z kurczaka

- sos sojowy

- garść sezamu

- sól

- pieprz

- sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Krok 1: Pierś z kurczaka myjemy, czyścimy z włókien i kostek.
 

Krok 2: Pierś z kurczaka kroimy w małe kawałki i marynujemy w sosie sojowym, ok. 4 łyżki.
 

Krok 3: Czosnek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię, na której jest rozpuszczone masło.
 

Krok 4: Smażymy wraz z cukinią pokrojoną w talarki. Solimy, pieprzymy i polewamy sokiem z cytryny. Smażymy tak długo aż cukinia stanie się w pół twarda.
 

Krok 5: Sezam prażymy na patelni, ściągamy z ognia w momencie gdy zmieni kolor na lekko brązowy.
 

Krok 6: Kurczaka smażymy na patelni z rozgrzanym olejem. Po usmażeniu posypujemy sezamem.
 

Krok 7: Układamy plastry cukinii, a na to gotowego kurczaka z sezamem.



Cukinia powinna być w pół twarda, warzywo to smakuje najlepiej, gdy zielone talarki przyjemnie chrupią między zębami. Z kolei na sezam trzeba zwracać szczególną uwagę i pilnować, by nam się nie przypalił, prażony zbyt długo jest niesmaczny i niezdrowy. 

Zobacz również

Kluski kładzione z orzechami włoskimi

Kluski kładzione z orzechami włoskimi

Przygotowanie:   Krok 1: Zagotowujemy wodę w garnku, a w tym czasie orzechy siekamy lub trzemy...

Podpłomyk z boczkiem, boczniakami i czerwoną cebulą

Podpłomyk z boczkiem, boczniakami i czerwoną...

Przygotowanie: Krok 1: Piekarnik rozgrzać do 250 stopni. Krok 2: Mąkę wymieszać z dwoma...
Komentarze (3)
3
smuklabasia
smuklabasia
2013-07-16 15:32:07

Jak dla mnie to jest to smaczne, choć ja bym zrobiła raczej to tak, że całe piersi z kurczaka bym zamarynowała i usmażyła, a plastry cukinii podała jako ozdobę/ dodatek.

dobramarlena
dobramarlena
2013-07-15 15:30:27

Fajna przekąska. Warto spróbować :)

Gość
2013-05-25 14:40:08

Całkiem niezłe, ale dodałbym do tego odrobinę słodkiej papryki.

Twój komentarz
Ocena