Wegetariańskie naleśniki z warzywami i chili
Naleśniki mają w sobie ogromny potencjał jeśli chodzi o sam farsz. Jest tutaj tysiące możliwości, dzięki którym możemy umilić sobie wieczór przygotowując słodkie nadzienie, lub cieszyć się za dnia, kiedy to wkładając do niego wytrawny farsz możemy podać je na obiad. Zapraszam na prawdziwą, naleśnikową ucztę na ostro.
Przygotowanie:
Krok 1 (naleśniki): Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy mąkę, wodę, mleko cukier i sól, a na końcu roztopione masło i ubijamy do uzyskania gęstej, płynnej konsystencji. Smażymy naleśniki „na blado" ponieważ będą jeszcze raz przesmażane.
Krok 2 (farsz): Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie ok 2 minut, następnie dodajemy skrojone w kostkę: paprykę, bakłażana, chili i marchewkę oraz poszarpane liście świeżej bazylii, całość skrapiamy sokiem z limonki i doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, dusimy ok. 12-15 minut na małym ogniu.
Krok 3: Naleśniki smarujemy cienką warstwą farszu, posypujemy startą mozarellą, zwijamy w rulon i smażymy na oliwie po pół minuty z każdej strony.
Proponuję nie dusić zbyt długo warzyw, aby pozostały lekko chrupiące.
cudo! na bank zrobnie!