Dania Wegetariańskie - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Dania Wegetariańskie - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024/25 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Wegetariańskie Bagietka hand made, z zasmażaną botwinką

Bagietka hand made, z zasmażaną botwinką

Poranne wstawanie w celu upieczenia świeżego pieczywa staje się powoli moim nieprzymuszonym zwyczajem. Nieodparty zapał moich współlokatorów do objadania się takimi rarytasami, tym bardziej mnie do tego zachęca. Robię to hurtowo, a to co uda mi się schować przed nimi, zamrażam na zapas.


Przygotowanie bagietki:
 

Krok 1: Robimy zaczyn poprzez wymieszanie drożdży z łyżeczką cukru i 3 łyżkami wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut.

Krok 2: Mąkę, sól, cukier mieszamy i łączymy z wyrośniętym zaczynem, dodajemy oliwę oraz wodę, tyle wody by uzyskać elasmyczne ciasto.

Krok 3: Zagniecione ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, ok. 1h.

Krok 4: Dzielimy ciasto na 3 porcje w kształcie bagietek, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 40 minut.

Krok 5: Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 st C., po 10 minutach zmniejszamy do 210 i pieczemy ok. 20 min.
 
 

Przygotowanie farszu:

Krok 1: Na maśle szklimy drobno posiekaną cebulę.

Krok 2: Dorzucamy pokrojone w małą kostkę pieczarki, solimy i sporo pieprzymy.

Krok 3: Dorzucamy posiekaną botwinkę wraz z jej liśćmi i czosnkiem. Dusimy wszystko na średnim ogniu, aż wszystko będzie miękkie. Możliwe że będzie potrzebne jeszcze masło, tak żeby nic się nie przypaliło.

Krok 4: Dodajemy plastry sera i smażymy do momentu aż się rozpuści.
 

 
Taką bagietka może posłużyć do włoskiego zwyczaju, zwanego scarpetta, czyli "wylizywanie" talerza pieczywem. 

Komentarze


2.00/5 4 4
3

spoko przepis, ale kto ma czas rano wypiekac pieczywo!?


5

świetne na weekendowe sniadania


Super przekąska - świetnie smakuje w zimne wieczory :)


W porządku przepis nawet na śniadanie do lub w pracy :)))

Zobacz również


Biała fasola z pesto z brokuła


Często brakuje nam pomysłów na imprezowe przystawki. U mnie sprawdzają się...

Smażone jabłka z serem pleśniowym i kminkiem


Jesień pachnie jabłkami, a moja Babcia zawsze mówiła, że jabłka bardzo lubią się z...

Naleśniki z kamutem z kozim twarogiem aromatyzowanym...


Gdy myślę o naleśnikach, wspominam zawsze moje pierwsze kroki z kuchni francuskiej, gdy...