Chrupiący chleb domowej roboty
Najlepszym dodatkiem do domowych wypieków typu chleb czy bułka jest po prostu masło. To ono dodaje charakteru takim wypiekom oraz wspaniale urozmaica ich smak. Zapraszam do wypróbowania tego szybkiego i pysznego przepisu.
Przygotowanie:
Krok 1: Do większego naczynia wrzucamy drożdże, wodę i cukier, następnie mieszamy do momentu rozpuszczenia.
Krok 2: W kolejnym etapie dodajemy obydwa rodzaje mąki, sól i wyrabiamy ciasto, które po wyrobieniu powinno mieć dość wolną konsystencję i łatwo odczepiać się od ręki.
Krok 3: Ciasto przekładamy do foremek „keksówek" lekko wysmarowanych tłuszczem (w tym przypadku są to dwie foremki długości ok. 20 cm). Następnie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Krok 4: Gdy ciasto zrówna się z brzegami foremki wstawiamy je do piekarnika na 1 h/190 st. C.
Oczywiście chleb ten smakuje najlepiej gdy jest świeży, aczkolwiek gdy zawieruszy się gdzieś na dzień, lub dwa w naszym chlebaku proponuję wykorzystać go do zrobienia francuskich tostów, które ponownie przypomną Wam jak pyszny jest domowy chleb własnej roboty.