Zapiekane puree z topinamburu, z grillowaną cebulką dymką
Tajemniczy topinambur to wbrew pozorom bardzo znana bulwa w staropolskiej kuchni. Nazywana niegdyś karczochem dla biednych, ma orzechowy smak i przypomina trochę ziemniaka i trochę imbir. Dziś powraca do łask kucharzy. Topinambur staje się modnym warzywem. Często podawane jest w restauracjach i coraz śmielej w domowym zaciszu.
Przygotowanie:
Krok 1: Topinambur obieramy i gotujemy aż będzie całkowicie miękki.
Krok 2: Ugotowany topinambur, śmietanę, masło,sól blendujemy, a na końcu dodajemy żółtko i dalej blendujemy.
Krok 3: Wstawiamy w ramekinie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy aż wierzch sie zarumieni.
Krok 4: Cebulkę dymkę nasmaruj miodem i wrzuć na rozgrzaną patelnię grillową.
Czasem warto sięgać po mniej znane nam składniki. Jak się okazuje na pierwszy rzut oka coś nieznanego można oswoić i dzięki temu pochwalić się przed gośćmi kulinarną wiedzą. Puree jest świetnym dodatkiem do mięs.
Chciałam przygotować tą potrawę, jednak w sklepach w mojej okolicy topinambur nie jest dostępny. Doradźcie, gdzie można go kupić?
Polecam wybranie się na pobliski targ!
Bardzo fajnie się to puree sprawdza na spotkaniach ze znajomymi, a najlepsza zabawa jest jak wszyscy przygotowujemy wszystko i przyrządzamy jako naszą wieczorną przekąskę.