Zapiekany bakłażan z aromatycznym ryżem
Ujrzałam dziś w sklepie bakłażana i nawet 3 sekundy się nie zastanawiałam na tym co dziś ugotuje. Bakłażan kojarzy mi się z orientalnymi smakami, więc taki przygotowałam do niego ryż. Niby danie bez mięsa, ale nasycił mnie i moich gości w pełni. Dokładek było tyle, że ani jednego ziarna ryżu nie zostało. To mnie cieszy zawsze najbardziej!
Przygotowanie:
Krok 1: Bakłażana przecinamy na pół, nacinamy nożem delikatnie żeby nie przeciąć na pół.
Krok 2: Nacieramy oliwą, solą, słodką papryką, drobno posiekanym chili i sokiem z cytryny.
Krok 3: Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 40 min. Bakłażan ma być zupełnie miękki.
Krok 4: W tym czasie gotujemy woreczek ryżu w osolonej wodzie.
Krok 5: Rozpuszczamy masło, zarumieniamy drobno pokrojony czosnek i dodajemy ryż. Kumin i kolendrę ucieramy i dodajemy wraz z cynamonem do ryżu.
Krok 6: Na samym końcu dodajemy drobno posiekaną mięte (siekamy tylko raz, żeby nie oddawać aromatu mięty desce do krojenia)
Krok 7: Chwilę wszystko podsmażamy i wsypujemy na gotowe bakłażany.
Bakłażana spokojnie możecie podmienić na cukinie, jeśli tylko chcecie. Z kolei na wierzch świetnie będzie też smakował ser feta lub jogurt naturalny.
Świetny pomysł na weekendowe popołudnie spędzone wraz ze znajomymi!
Ciekawa propozycja. Jak będę miała czas to koniecznie spróbuję, może akurat bakłażan stanie się częstym gościem w moim menu :)
Jak dla mnie jest to świetny pomysł, a smak przepyszny - bardzo łatwo się to robi i można zarazić tym innych - szczególnie znajomych, którzy uwielbiają eksperymentować w kuchni :))
Ostatnio bakłażan jest częstym gościem w mojej kuchni jednak głównie przyrządzam go pod postacią kotlecików lub jako dodatek do dań makaronowych - z przyjemnością zatem wypróbuję i ten przepis. Bakłażan doskonale sprawdza się także prosto z grilla teraz jednak pomyślę aby czymś go ‘wypełnić’ aniżeli grillować jako półokręgi.