Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Przepisy Zapiekany bakłażan z aromatycznym ryżem

Przepisy


Zapiekany bakłażan z aromatycznym ryżem

Ujrzałam dziś w sklepie bakłażana i nawet 3 sekundy się nie zastanawiałam na tym co dziś ugotuje. Bakłażan kojarzy mi się z orientalnymi smakami, więc taki przygotowałam do niego ryż. Niby danie bez mięsa, ale nasycił mnie i moich gości w pełni. Dokładek było tyle, że ani jednego ziarna ryżu nie zostało. To mnie cieszy zawsze najbardziej!


Przygotowanie:

Krok 1: Bakłażana przecinamy na pół, nacinamy nożem delikatnie żeby nie przeciąć na pół.

Krok 2: Nacieramy oliwą, solą, słodką papryką, drobno posiekanym chili i sokiem z cytryny.

Krok 3: Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 40 min. Bakłażan ma być zupełnie miękki.

Krok 4: W tym czasie gotujemy woreczek ryżu w osolonej wodzie.

Krok 5: Rozpuszczamy masło, zarumieniamy drobno pokrojony czosnek i dodajemy ryż. Kumin i kolendrę ucieramy i dodajemy wraz z cynamonem do ryżu.

Krok 6: Na samym końcu dodajemy drobno posiekaną mięte (siekamy tylko raz, żeby nie oddawać aromatu mięty desce do krojenia)

Krok 7: Chwilę wszystko podsmażamy i wsypujemy na gotowe bakłażany.



Bakłażana spokojnie możecie podmienić na cukinie, jeśli tylko chcecie. Z kolei na wierzch świetnie będzie też smakował ser feta lub jogurt naturalny.

Komentarze


1.25/5 4 4
5

Świetny pomysł na weekendowe popołudnie spędzone wraz ze znajomymi!


Ciekawa propozycja. Jak będę miała czas to koniecznie spróbuję, może akurat bakłażan stanie się częstym gościem w moim menu :)


Jak dla mnie jest to świetny pomysł, a smak przepyszny - bardzo łatwo się to robi i można zarazić tym innych - szczególnie znajomych, którzy uwielbiają eksperymentować w kuchni :))


Ostatnio bakłażan jest częstym gościem w mojej kuchni jednak głównie przyrządzam go pod postacią kotlecików lub jako dodatek do dań makaronowych - z przyjemnością zatem wypróbuję i ten przepis. Bakłażan doskonale sprawdza się także prosto z grilla teraz jednak pomyślę aby czymś go ‘wypełnić’ aniżeli grillować jako półokręgi.

Zobacz również


Risotto z groszkiem i serem owczym


Risotto powinno mieć kremową konsystencję. Nie być ani za suche ani zbyt wodniste....

Tatar z bakłażana z sosem z selera naciowego


W gronie moich znajomych zdarzają się osoby nie przepadające za mięsem. Muszę wtedy...

Pieczona słodka pierś z indyka w marynacie miodowej


Lubię słodki akcent mięs, bardzo często występuje w kuchni orientalnej, ale tym razem...