Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Zapiekany bakłażan z aromatycznym ryżem

Przepisy

Zapiekany bakłażan z aromatycznym ryżem

Ulubione3
Trudność
Czas przygotowania 40 minut

Ujrzałam dziś w sklepie bakłażana i nawet 3 sekundy się nie zastanawiałam na tym co dziś ugotuje. Bakłażan kojarzy mi się z orientalnymi smakami, więc taki przygotowałam do niego ryż. Niby danie bez mięsa, ale nasycił mnie i moich gości w pełni. Dokładek było tyle, że ani jednego ziarna ryżu nie zostało. To mnie cieszy zawsze najbardziej!

Jagna Niedzielska
Jagna Niedzielska
Tworzę architekturę kulinarną, bawiąc się zaskakującymi połączeniami smaków. Jako zdeklarowana hedonistka z zapałem poszukuję przyjemności kulinarnych, które sprawiają że z wrażenia uginają mi się nogi, a na skórze pojawia się gęsia skórka. Świat smaków jest tak ciekawy, że bliższe mojemu sercu są przepisy kulinarne niż prawne, którymi dotychczas się zajmowałam. Na co dzień komponuję menu do restauracji, na imprezy okolicznościowe, prowadzę blog dealcooking.com, współtworzę bajki kulinarne, piszę artykuły kulinarne, prowadzę warsztaty w pełni oddając się swojej pasji.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- bakłażan

- torebka ryżu

- chili albo pepperoni

- łyżeczka słodkiej papryki

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- sól

- sok z połowy cytryny

- łyżeczka kuminu

- łyżeczka nasion kolendry

- garstkę liści mięty

- ząbek czosnku

- 1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Krok 1: Bakłażana przecinamy na pół, nacinamy nożem delikatnie żeby nie przeciąć na pół.

Krok 2: Nacieramy oliwą, solą, słodką papryką, drobno posiekanym chili i sokiem z cytryny.

Krok 3: Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 40 min. Bakłażan ma być zupełnie miękki.

Krok 4: W tym czasie gotujemy woreczek ryżu w osolonej wodzie.

Krok 5: Rozpuszczamy masło, zarumieniamy drobno pokrojony czosnek i dodajemy ryż. Kumin i kolendrę ucieramy i dodajemy wraz z cynamonem do ryżu.

Krok 6: Na samym końcu dodajemy drobno posiekaną mięte (siekamy tylko raz, żeby nie oddawać aromatu mięty desce do krojenia)

Krok 7: Chwilę wszystko podsmażamy i wsypujemy na gotowe bakłażany.



Bakłażana spokojnie możecie podmienić na cukinie, jeśli tylko chcecie. Z kolei na wierzch świetnie będzie też smakował ser feta lub jogurt naturalny.

Zobacz również

Risotto z szafranem i szynką parmeńską

Risotto z szafranem i szynką parmeńską

Przygotowanie: Krok 1: Na maśle szklimy drobno posiekaną szalotkę, dodajemy ryż, czekamy aż...

Konfitura z pomarańczy, marchewki i świeżej mięty

Konfitura z pomarańczy, marchewki i świeżej...

Przygotowanie:   Krok 1: Myjemy i obieramy ze skórki marchew, pomarańcze również obieramy...
Komentarze (4)
4
Gość
kusiorka
2013-07-31 15:57:02

Ostatnio bakłażan jest częstym gościem w mojej kuchni jednak głównie przyrządzam go pod postacią kotlecików lub jako dodatek do dań makaronowych - z przyjemnością zatem wypróbuję i ten przepis. Bakłażan doskonale sprawdza się także prosto z grilla teraz jednak pomyślę aby czymś go ‘wypełnić’ aniżeli grillować jako półokręgi.

zaskakujacymarek
zaskakujacymarek
2013-07-19 14:12:25

Jak dla mnie jest to świetny pomysł, a smak przepyszny - bardzo łatwo się to robi i można zarazić tym innych - szczególnie znajomych, którzy uwielbiają eksperymentować w kuchni :))

lubiejesc
lubiejesc
2013-07-09 12:24:07

Ciekawa propozycja. Jak będę miała czas to koniecznie spróbuję, może akurat bakłażan stanie się częstym gościem w moim menu :)

Gość
stefan.q
2013-05-23 11:02:54

Świetny pomysł na weekendowe popołudnie spędzone wraz ze znajomymi!

Twój komentarz
Ocena