Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Zupa krem z kalarepy i ziemniaka z nutą białej...

Przepisy

Zupa krem z kalarepy i ziemniaka z nutą białej trufli

Ulubione1
Trudność
Czas przygotowania 30 min

Święto trufli zbliża się wielkimi krokami, w prawdzie nie łatwo o pyszną świeżą truflę na naszych półkach sklepowych, jednak na szczęście oliwa truflowa jest powszechnie dostępna i możemy do woli aromatyzować nasze dania tym wspaniałym zapachem. Dziś proponuję kalarepkę - podobnie jak ziemniak, czy kalafior... idealnie pasuje do trufli.

Agnieszka Sulikowska
Agnieszka Sulikowska

Składniki

- 3 duże kalarepy
- 1-2 duże ziemniaki ugotowane na miękko
- 1-2 ząbki czosnku
- 3 szalotki
- 50g masła klarowanego
- 100ml śmietany kremówki
- 1/2 łyżeczki oliwy truflowej
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- około 1,5 l wywaru warzywnego

Przygotowanie:

Krok 1: Cebulę zeszklić na odrobinie masła. Pod koniec smażenia dodać czosnek, smażyć jeszcze przez minutę i przełożyć do garnka.

Krok 2: Kalarepę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle klarowanym, na małym ogniu, z 1/2 łyżeczki oliwy truflowej.

Krok 3: Gdy kalarepa zmięknie, przełożyć ją do garnka i zalać wywarem.

Krok 4: Gotować całość około 15 minut.

Krok 5: Całość rozdrobnić na gładko blenderem.

Krok 6: Wlać śmietankę i powoli dodawać ziemniaki, ciągle miksując, do momentu gdy zupa osiągnie oczekiwaną konsystencję.

Krok 7: Doprawić solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. W razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę oliwy truflowej.


 

Często jestem pytana jak pachnie i smakuje trufla... odpowiedź nie jest łatwa. Smakuje i pachnie truflą... po prostu wspaniale. Zapach jest na tyle intensywny, że wystarczy odrobina trufli, a czuć ją wszędzie, za każdym razem jak odwiedzam święto trufli w mieście Acqualagna, już na kilkadziesiąt metrów od rynku czuć zapach tych szlachetnych grzybów. Trufle po prostu pachną i smakują obłędnie, warto przynajmniej raz spróbować tego niepowtarzalnego smaku.

 

Zobacz również

Maślane risotto z krewetkami tygrysimi

Maślane risotto z krewetkami tygrysimi

Przygotowanie: Krok 1: Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Krok 2: Oliwę rozgrzać na...

Suflet czekoladowy

Suflet czekoladowy

Przygotowanie: Krok 1: Foremki na suflety smarujemy masłem i odstawiamy do lodówki. Krok 2:...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena