Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Przepisy Zupa z czerwonej kapusty, z jabłkiem, boczkiem i...

Przepisy


Zupa z czerwonej kapusty, z jabłkiem, boczkiem i miodem

Nic nie przebije koloru tej zupy, nawet barszcz czerwony. Mój zachwyt na nią, zaczyna się od samego patrzenia na nią, przechodzi przez zapach, a kończy się na rozkosznym smaku.

Wersja dla wegetarian, to zamiana boczku na ser pleśniowy. Sprawdzona i zaakceptowana propozycja, więc z czystym sumieniem mogę podzielić się z Wami przepisem.


Przygotowanie: 

Krok 1: W garnku, w którym przygotujemy zupę szklimy drobno posiekaną cebulę, na maśle.

Krok 2: Dodajemy kostki boczku, smażymy aż wytopi się tłuszcz z mięsa. Dodajemy drobno posiekaną w piórka, czerwoną kapustę.

Krok 3: Dusimy ok. 15 minut (aż kapusta stanie się miękka) wraz z 2 łyżkami miodu. Od czasu do czasu podlewamy odrobiną wody, żeby nic się nie przypaliło.

Krok 4: Zalewamy bulionem (mam nadzieję, że tym który sobie sami przygotowaliście:)), dodajemy liście laurowe, sól i sporo pieprzu (ja lubię jak jest trochę ostra od pieprzu).

Krok 5: Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka, a także tak samo pokrojone ziemniaki. Gotujemy ok. 15 minut.



To zupa, która pasuje na jesienno-zimowe dni. Na czas kiedy pojawiają się jabłka w polskich sadach i sweter na naszych ramionach. Świetnie rozgrzewa!

Komentarze


1.67/5 3 3
5

Ciekawe połączenie smaków!


Jak dla mnie to lekkie przegięcie w połączeniu smaków.


Świetny pomysł na zupę inną niż zwykle - u mojej córeczki na urodzinach zrobiłam, każdy byl zachwycony :)

Zobacz również


Limonkowe koszyczki z łososiem, mozzarellą, chili i pesto...


Limonkowe koszyczki to pomysł na rozwiązanie problemu nudy w kuchni. Jeśli Wasze...

Marshmallow z gorącą czekoladą i snikersem


Ciekawy pomysł na niecodzienną słodycz. Jak wiemy łasuchowanie poprawia nam humor w...

Naleśniki owsiane z musem owocowym


Najlepsze naleśniki robiła moja mama. Chcąc przywołać smak dzieciństwa...