Barszcz czerwony z raviolli z serkiem grana padano
Dzisiejszy przepis to inspiracja regionu. Aromatyczny czosnek dodaje tej potrawie wszystkiego co najlepsze, smażona cebula na smalcu daje niesamowity zapach. Chodzi mi oczywiście o barszcz czerwony, który od lat jest niezastąpioną zupą na naszych polskich stołach. Podaję go dzisiaj z raviolli z serkiem grana padano.
Przygotowanie:
Krok 1: Do garnka wlewamy wodę i gotujemy wraz z włoszczyzną bulion, następnie dodajemy do niego pokrojone w niewielkie plasterki buraki ćwikłowe. Pod koniec gotowania łączymy wszystko z bulionem z wędzonki.
Krok 2: Do przygotowanego barszczu dodajemy ziele angielkie, pieprz czarny i gotujemy dalej. Potem dodajemy kilka ząbków czosnku.
Krok 3: Na patelni roztapiamy smalec i smażymy na nim pokrojone na połowę cebule.
Krok 4: Dodajemy je do całości barszczu.
Krok 5: Gdy nasz barszcz będzie miał jeszcze za mało koloru dodajemy koncentratu buraczanego.
Krok 6: Gotowy barszcz doprawiamy solą i dużą iloscią majeranku.
Krok 7: Najlepszy do spozycia jest na drugi dzień.
Nasz region słynie z wielu mało cenionych warzyw, jednym z nich na pewno jest burak ćwikłowy, który dzisiaj zajmuje główną role w tym przepisie.
ok!
zdjęcie - tragedia!