Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Zupy / Barszcz czerwony z raviolli z serkiem grana padano

Zupy

Barszcz czerwony z raviolli z serkiem grana padano

Ulubione1
Trudność
Czas przygotowania 1 h 50 min

Dzisiejszy przepis to inspiracja regionu. Aromatyczny czosnek dodaje tej potrawie wszystkiego co najlepsze, smażona cebula na smalcu daje niesamowity zapach. Chodzi mi oczywiście o barszcz czerwony, który od lat jest niezastąpioną zupą na naszych polskich stołach. Podaję go dzisiaj z raviolli z serkiem grana padano.

Bartek Boratyn
Bartek Boratyn
Gotowanie to moja pasja. Kocham wszystkie kuchnie świata, ale jednak najbliższa mojemu sercu jest tradycja, czyli kuchnia polska... Z chęcią poznaje nowe smaki i aromaty, które są kluczem do kolejnych potraw. Moja kuchnia jest bardzo specyficzna, uwielbiam zaskakiwać moich gości podając niekiedy kontrowersyjne łączenia składników, kolorów i zapachów. Na co dzień prowadzę blog http://szafranowyraj.blogspot.com/, prezentując innym swe kulinarne eksperymenty.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- 10 sztuk buraków ćwikłowych
- pęczek włoszczyzny
- bulion z wędzonki
- 3 sztuki cebuli
- niewielka główka czosnku
- koncentrat buraczany- opcjonalnie
- 3 łyzki smalcu
- ziele angielskie
- pieprz czarny w ziarnach
- sól
- majeranek

Przygotowanie:

Krok 1: Do garnka wlewamy wodę i gotujemy wraz z włoszczyzną bulion, następnie dodajemy do niego pokrojone w niewielkie plasterki buraki ćwikłowe. Pod koniec gotowania łączymy wszystko z bulionem z wędzonki.

Krok 2: Do przygotowanego barszczu dodajemy ziele angielkie, pieprz czarny i gotujemy dalej. Potem dodajemy kilka ząbków czosnku.

Krok 3:  Na patelni roztapiamy smalec i smażymy na nim pokrojone na połowę cebule.

Krok 4: Dodajemy je do całości barszczu.

Krok 5:  Gdy nasz barszcz będzie miał jeszcze za mało koloru dodajemy koncentratu buraczanego.

Krok 6: Gotowy barszcz doprawiamy solą i dużą iloscią majeranku.

Krok 7: Najlepszy do spozycia jest na drugi dzień.


 

Nasz region słynie z wielu mało cenionych warzyw, jednym z nich na pewno jest burak ćwikłowy, który dzisiaj zajmuje główną role w tym przepisie.

 

Zobacz również

Zupa z soczewicy, z boczkiem i curry

Zupa z soczewicy, z boczkiem i curry

Przygotowanie:   Krok 1: Soczewicę zalej wodą i odstaw na 30 min.   Krok 2: Na maśle...

Zupa krem z pieczonej cukinii z pieczonym łososiem

Zupa krem z pieczonej cukinii z pieczonym...

Przygotowanie: Krok 1: Cukinię obrać, pokroić w kostkę o boku około 2 cm, posolić i...
Komentarze (2)
2
ok
ok
2013-12-03 16:33:40

ok!

lovechocolate
lovechocolate
2013-12-03 17:04:30

zdjęcie - tragedia!

Twój komentarz
Ocena