Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Zupy / Bulion z blanszowanymi liśćmi brukselki

Zupy

Bulion z blanszowanymi liśćmi brukselki

Ulubione1
Trudność
Czas przygotowania 90 min

Bulion można podawać na wiele różnych sposobów. Najczęściej jest bazą do innych zup, można też zajadać go z dodatkiem makaronu. Jednak czasem warto zaskoczyć swoich gości i własne kubki smakowe. Teraz gdy brukselki są łatwo dostępne, trzeba z nimi zaszaleć. W całości nie są chętnie zjadane, ale delikatne liście podawane osobno wzbudziły moją sympatię.

Jagna Niedzielska
Jagna Niedzielska
Tworzę architekturę kulinarną, bawiąc się zaskakującymi połączeniami smaków. Jako zdeklarowana hedonistka z zapałem poszukuję przyjemności kulinarnych, które sprawiają że z wrażenia uginają mi się nogi, a na skórze pojawia się gęsia skórka. Świat smaków jest tak ciekawy, że bliższe mojemu sercu są przepisy kulinarne niż prawne, którymi dotychczas się zajmowałam. Na co dzień komponuję menu do restauracji, na imprezy okolicznościowe, prowadzę blog dealcooking.com, współtworzę bajki kulinarne, piszę artykuły kulinarne, prowadzę warsztaty w pełni oddając się swojej pasji.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- noga kurczaka
- 200g karkówki
- pręga wołowa
- włoszczyzna (1/2 selera, 2 pietruszki, 3 marchewki, kawałek pora, cebula opalana na ogniu)
- sól
- pieprz w ziarnach
- 3 liście laurowe
- 5 brukselek
- łyżka miodu

Przygotowanie:

Krok 1: W 4 litrach wody gotujemy mięso, po zagotowaniu mogą się pojawić szumowiny, które zbieramy łyżką.

Krok 2: Dodajemy włoszczyznę, pieprz i sól.

Krok 3: Wszystko gotujemy na małym ogniu przez około 90 min.

Krok 4: Brukselkę obieramy na pojedyńcze liście, wyrzucamy do bulionu.

Krok 5: Szklankę gotowego bulionu mieszamy z miodem, zagotowujemy i wrzucamy liście brukselki. Gotujemy około 5 min.


Im dłużej skąpiecie brukselki w bulionie, tym bardziej będą miękkie. Polecam jednak, żeby pozostały w pół chrupiące. 

Zobacz również

Zupa krem z pora z miodem, gruszką i serem pleśniowym

Zupa krem z pora z miodem, gruszką i serem...

Przygotowanie: Krok 1: Oczyszczonego pora kroimy w talarki (przypominam, że jadalna część to...

Zupa z soczewicy, z boczkiem i curry

Zupa z soczewicy, z boczkiem i curry

Przygotowanie:   Krok 1: Soczewicę zalej wodą i odstaw na 30 min.   Krok 2: Na maśle...
Komentarze (1)
1
varko
varko
2013-11-18 16:42:27

Rozgrzewający - w sam raz na jesień!

Twój komentarz
Ocena