Bulion z blanszowanymi liśćmi brukselki
Bulion można podawać na wiele różnych sposobów. Najczęściej jest bazą do innych zup, można też zajadać go z dodatkiem makaronu. Jednak czasem warto zaskoczyć swoich gości i własne kubki smakowe. Teraz gdy brukselki są łatwo dostępne, trzeba z nimi zaszaleć. W całości nie są chętnie zjadane, ale delikatne liście podawane osobno wzbudziły moją sympatię.
Przygotowanie:
Krok 1: W 4 litrach wody gotujemy mięso, po zagotowaniu mogą się pojawić szumowiny, które zbieramy łyżką.
Krok 2: Dodajemy włoszczyznę, pieprz i sól.
Krok 3: Wszystko gotujemy na małym ogniu przez około 90 min.
Krok 4: Brukselkę obieramy na pojedyńcze liście, wyrzucamy do bulionu.
Krok 5: Szklankę gotowego bulionu mieszamy z miodem, zagotowujemy i wrzucamy liście brukselki. Gotujemy około 5 min.
Im dłużej skąpiecie brukselki w bulionie, tym bardziej będą miękkie. Polecam jednak, żeby pozostały w pół chrupiące.
Rozgrzewający - w sam raz na jesień!