Chłodnik z rzodkiewki i ogórka z ouzo i skórką z cytryny
Chłodnik to zawsze idealne rozwiązanie na upalne dni. Zaspokaja głód i gasi pragnienie. Ten z rzodkiewką to mój ulubiony. Zarówno za jego smak jak i to, że dosłownie w 10 minut jest gotowy. Danie po prostu ekspresowe. Można go również przygotować kilka godzin wcześniej, wtedy przejdzie smakiem i będzie jeszcze lepszy....
Przygotowanie:
Krok 1: Rzodkiewkę oraz ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Krok 2: Nać rzodkiewki oraz szczypiorek posiekać.
Krok 3: Kefir doprawić solą i pieprzem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i połączyć z warzywami.
Krok 4: Dodać 50ml greckiego ouzo oraz skórkę otartą z jednej cytryny.
Krok 5: Odstawić do lodówki na około godzinę.
Krok 6: Przed podaniem wymieszać i ostatecznie doprawić.
Wiele osób wyrzuca natkę rzodkiewki... jakoś nie jesteśmy przyzwyczajeni do jej jedzenia. Warto się jednak do niej przekonać. Jest naprawdę pyszna. Wybierajmy jednak warzywa z ładną nacią... intensywnie zieloną oczywiście nie zwiędłą, ale o pięknych sztywnych liściach, bez plam i przebarwień.
SUPER! Ulubiona na wakacje