Delikatna zupa z kurczakiem i kaszą jęczmienną
Uwielbiam takie zupy, znajdziemy w nich zarówno pożywne mięso jak i pełne witamin warzywa. Zazwyczaj taka zupa potrafi zaspokoić głód w porze obiadowej bez konieczności przygotowywania drugiego dania.
Przygotowanie:
Krok 1: Do garnka wlewamy 5 łyżek oliwy, wrzucamy posiekaną cebulę i szklimy kilkanaście sekund, następnie dodajemy skrojony w kostkę filet z kurczaka oraz posiekany czosnek. Dusimy ok 5 minut na średnim ogniu.
Krok 2: Warzywa myjemy, kroimy w mniejsze kawałki. Kaszę dokładnie płuczemy.
Krok 3: Podsmażony filet z cebulą zalewamy bulionem i wrzucamy skrojone warzywa, dodajemy kaszę, sok z cytryny, sól oraz pieprz i gotujemy ok. 30-35 minut w zależności kiedy warzywa będą miękkie.
Krok 4: Po tym czasie zmniejszamy ogień do minimum i wlewamy do zupy śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy ok 1 minutę na małym ogniu.
Do zupy możemy podać grzanki z żytniego chleba tostowego. Pamiętajmy aby nie zagotować zupy po dodaniu śmietany.
Smakowita - treściwa - fajna na chłodne wieczory - czesto robie takie zupeczki dla mojej rodziny - zajadają sie jak szaleni.