Zupy - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Zupy - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Przepisy Zupy Delikatna zupa z kurczakiem i kaszą jęczmienną

Zupy


Delikatna zupa z kurczakiem i kaszą jęczmienną

Uwielbiam takie zupy, znajdziemy w nich zarówno pożywne mięso jak i pełne witamin warzywa. Zazwyczaj taka zupa potrafi zaspokoić głód w porze obiadowej bez konieczności przygotowywania drugiego dania.


Przygotowanie:

Krok 1: Do garnka wlewamy 5 łyżek oliwy, wrzucamy posiekaną cebulę i szklimy kilkanaście sekund, następnie dodajemy skrojony w kostkę filet z kurczaka oraz posiekany czosnek. Dusimy ok 5 minut na średnim ogniu.

Krok 2: Warzywa myjemy, kroimy w mniejsze kawałki. Kaszę dokładnie płuczemy.

Krok 3: Podsmażony filet z cebulą zalewamy bulionem i wrzucamy skrojone warzywa, dodajemy kaszę, sok z cytryny, sól oraz pieprz i gotujemy ok. 30-35 minut w zależności kiedy warzywa będą miękkie.

Krok 4: Po tym czasie zmniejszamy ogień do minimum i wlewamy do zupy śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy ok 1 minutę na małym ogniu.




Do zupy możemy podać grzanki z żytniego chleba tostowego. Pamiętajmy aby nie zagotować zupy po dodaniu śmietany.

Komentarze


2.00/5 1 1
2

Smakowita - treściwa - fajna na chłodne wieczory - czesto robie takie zupeczki dla mojej rodziny - zajadają sie jak szaleni.

Zobacz również


Drobiowe roladki z sosem żurawinowym


Będąc na kulinarnych warsztatach w Krakowie, które prowadził Charles z...

Udka z kurczaka z kuskusem


Kurczak często gości na naszych stołach podczas wspólnych obiadów. Z kolei często...

Makaron ręcznie robiony z kurczakiem i kapustą czerwoną


Wykonany ręcznie makaron, z użyciem naszych możliwości manualnych i poświęconego...