Krem z groszku z krewetkami na winie
Zielony kolor groszku zawsze działa na mnie kusząco. Mimo tego, że lepszy jest ten świeży, to w mojej zamrażalce można znaleźć opakowanie zamrożonego. Często robię zupę z groszku, w różnej kombinacji. Niedawno miałam gości na niespodziewanym obiedzie, więc przygotowałam dla nich szybką zupę z krewetkami.
Przygotowanie:
Krok 1: W garnku szklimy połowę cebuli na maśle.
Krok 2: Dodajemy opakowanie mrożonego groszku i zalewamy bulionem, tak żeby przykryć całkowicie groszek. Gotujemy, aż groszek będzie miękki.
Krok 3: Blendujemy, dodajemy sok z połowy cytryny i śmietankę, mieszamy dokładnie. Doprawiamy solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba.
Krok 4: Czosnek kroimy w cienkie plasterki, chili siekamy bez pestek i całość smażymy na jednej łyżce masła i odrobinie oliwy z oliwek.
Krok 5: Dodajemy krewetki, chwile smażymy, dodajemy wino, sok z połowy cytryny i posiekaną natkę pietruszki, trzymamy na małym ogniu kilka minut, aż sos delikatnie się zredukuje.
Krok 6: Wrzucamy gotowe krewetki do zupy i delektujemy się smakiem. Jeśli zupa będzie za gęsta, dolewamy więcej bulionu.
Zupa będzie też bardzo dobra bez dodatku wina, jeśli tylko chcecie z niego zrezygnować.
Krem z krewetkami! Bardzo smakowite - czesto gotuję podobne kombinacje!
ok.
ale zdjęcie to macie kiepskie