Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Zupy / Krem z groszku z krewetkami na winie

Zupy

Krem z groszku z krewetkami na winie

Ulubione1
Trudność
Czas przygotowania 30 min

Zielony kolor groszku zawsze działa na mnie kusząco. Mimo tego, że lepszy jest ten świeży, to w mojej zamrażalce można znaleźć opakowanie zamrożonego. Często robię zupę z groszku, w różnej kombinacji. Niedawno miałam gości na niespodziewanym obiedzie, więc przygotowałam dla nich szybką zupę z krewetkami.

Jagna Niedzielska
Jagna Niedzielska
Tworzę architekturę kulinarną, bawiąc się zaskakującymi połączeniami smaków. Jako zdeklarowana hedonistka z zapałem poszukuję przyjemności kulinarnych, które sprawiają że z wrażenia uginają mi się nogi, a na skórze pojawia się gęsia skórka. Świat smaków jest tak ciekawy, że bliższe mojemu sercu są przepisy kulinarne niż prawne, którymi dotychczas się zajmowałam. Na co dzień komponuję menu do restauracji, na imprezy okolicznościowe, prowadzę blog dealcooking.com, współtworzę bajki kulinarne, piszę artykuły kulinarne, prowadzę warsztaty w pełni oddając się swojej pasji.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- masło
- opakowanie groszku mrożonego
- bulion warzywny ok. 2l
- cebula
- cytryna
- 50ml śmietanki 18%
- 200g krewetek tygrysich
- chili
- natka pietruszki
- ząbek czosnku
- 200ml białego, wytrawnego wina
- sól

Przygotowanie:

Krok 1: W garnku szklimy połowę cebuli na maśle.

Krok 2: Dodajemy opakowanie mrożonego groszku i zalewamy bulionem, tak żeby przykryć całkowicie groszek. Gotujemy, aż groszek będzie miękki.

Krok 3: Blendujemy, dodajemy sok z połowy cytryny i śmietankę, mieszamy dokładnie. Doprawiamy solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba.

Krok 4: Czosnek kroimy w cienkie plasterki, chili siekamy bez pestek i całość smażymy na jednej łyżce masła i odrobinie oliwy z oliwek.

Krok 5: Dodajemy krewetki, chwile smażymy, dodajemy wino, sok z połowy cytryny i posiekaną natkę pietruszki, trzymamy na małym ogniu kilka minut, aż sos delikatnie się zredukuje.
 

Krok 6: Wrzucamy gotowe krewetki do zupy i delektujemy się smakiem. Jeśli zupa będzie za gęsta, dolewamy więcej bulionu.



Zupa będzie też bardzo dobra bez dodatku wina, jeśli tylko chcecie z niego zrezygnować. 

Zobacz również

Zupa krem z marchewki z mlekiem kokosowym

Zupa krem z marchewki z mlekiem kokosowym

Przygotowanie: Krok 1: Na maśle szklimy posiekaną cebulę. Kiedy się ładnie zarumieni,...

Krem z ciecierzycy z rozmarynem i makaronem pełnoziarnistym

Krem z ciecierzycy z rozmarynem i makaronem...

Przygotowanie: Krok 1: W garnku szklimy cebulę na maśle, dodajemy plasterki czosnku i...
Komentarze (3)
3
Gość
stefan.q
2013-12-12 17:08:12

ale zdjęcie to macie kiepskie

ok
ok
2013-12-11 16:36:46

ok.

Gość
kamaaa
2013-12-11 14:41:02

Krem z krewetkami! Bardzo smakowite - czesto gotuję podobne kombinacje!

Twój komentarz
Ocena