Zupy - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Zupy - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
INFOLINIA: 
17 777 39 20
Strona główna Przepisy Zupy Krem ze szpinaku z bazylią i batatami
Zupy

Krem ze szpinaku z bazylią i batatami

Uwielbiam szpinak! Zwłaszcza ten baby, który króluje teraz na półkach sklepowych. Wykorzystajmy tą chwilę. Jest delikatny i już po sparzeniu świetnie nadaje się na każdą obiadową alternatywę. Wczoraj odwiedziła ekipa zupoholików, dlatego postanowiłam oczarować ich szpinakowym smakiem i ciepłym kolorem batata.


Przygotowanie:

Krok 1: Batata obieramy ze skórki, kroimy w talarki, polewamy 3 łyżkami oliwy, posypujemy solą i pieprzem.

Krok 2: Batata wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 25 min, trzymamy w piekarniku aż będzie upieczony.

Krok 3: Posiekaną cebulę, czosnek szklimy na maśle, solimy i pieprzymy.

Krok 4: Wrzucamy opłukany szpinak, chwilę smażymy aż zmięknie.

Krok 5: Zalewamy wodą i dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemnaki.

Krok 6: Gotujemy zupę około 15 min, blendujemy, doprawiamy jeśli trzeba.

Krok 7: Listki bazyli bardzo drobno siekamy wraz z 2 łyżkami oliwy z oliwek, do momentu aż uzyskamy papkę z bazylii.

Krok 8: Zupę podajemy z upieczonymi batatami i papką z bazylią.



Jeśli chcecie żeby zupa była słodsza w smaku, możecie dodać odrobinę śmietanki kremówki, około 200ml. 

Komentarze


3.25/5 4 4
4

chętnie wyprubuje przepis - wyglada pysznie


4

NIE Przepadam za batatami - ale kremik extra


4

#omniomniomniom


1

czad wyglada BOSKO

Zobacz również


Farfalle z suszonymi pomidorami i pastą szpinakową


Kiedy czas nie pozwala na dłuższe obcowanie z kuchenną scenerią, a głód mocno daje...

Krokiety ze szpinakiem, fetą i szynką szwarcwaldzką


Okres przedświąteczny budzi w każdym z nas chęć do kulinarnego eksperymentowania,...

Limonkowe risotto ze szpinakiem


Pamiętam bardzo dobrze dzień, w którym po raz pierwszy ugotowałam to danie. Wraz...