Krem ze szpinaku z bazylią i batatami
Uwielbiam szpinak! Zwłaszcza ten baby, który króluje teraz na półkach sklepowych. Wykorzystajmy tą chwilę. Jest delikatny i już po sparzeniu świetnie nadaje się na każdą obiadową alternatywę. Wczoraj odwiedziła ekipa zupoholików, dlatego postanowiłam oczarować ich szpinakowym smakiem i ciepłym kolorem batata.
Przygotowanie:
Krok 1: Batata obieramy ze skórki, kroimy w talarki, polewamy 3 łyżkami oliwy, posypujemy solą i pieprzem.
Krok 2: Batata wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 25 min, trzymamy w piekarniku aż będzie upieczony.
Krok 3: Posiekaną cebulę, czosnek szklimy na maśle, solimy i pieprzymy.
Krok 4: Wrzucamy opłukany szpinak, chwilę smażymy aż zmięknie.
Krok 5: Zalewamy wodą i dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemnaki.
Krok 6: Gotujemy zupę około 15 min, blendujemy, doprawiamy jeśli trzeba.
Krok 7: Listki bazyli bardzo drobno siekamy wraz z 2 łyżkami oliwy z oliwek, do momentu aż uzyskamy papkę z bazylii.
Krok 8: Zupę podajemy z upieczonymi batatami i papką z bazylią.
Jeśli chcecie żeby zupa była słodsza w smaku, możecie dodać odrobinę śmietanki kremówki, około 200ml.
chętnie wyprubuje przepis - wyglada pysznie
NIE Przepadam za batatami - ale kremik extra
#omniomniomniom
czad wyglada BOSKO