Pikantna zupa z suszonych pomidorów z kurczakiem i makaronem lasagne
Tym razem postanowiłem pomieszać trochę smaki orientalne ze śródziemnomorskim klimatem i tak oto mamy bardzo dobrą zupę, która łączy w sobie dwie kultury. Akurat są to dwa nurty kulinarne, które najbardziej przypadły mi do gustu.
Przygotowanie:
Krok 1: Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, następnie wrzucamy skrojone w plastry szalotki, posiekany czosnek i papryczkę chili, smażymy ok 2 minuty na dużym ogniu ciągle mieszając.
Krok 2: Filet z kurczaka kroimy w paski i wrzucamy do podsmażonych wcześniej warzyw, doprawiamy pieprzem oraz sosem sojowym i smażymy ok 2-3 minuty na dużym ogniu ciągle mieszając.
Krok 3: Całość zalewamy bulionem, dodajemy sok z cytryny, miód oraz skrojony nieregularnie na duże kawałki makaron lasagne. Gotujemy na średnim ogniu ok 5 minut. Na koniec dodajemy posiekaną dymkę i gotowe.
Opcjonalnie zamiast sosu sojowego możemy zastosować sos rybny.