Zupy - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Zupy - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Przepisy Zupy Wielkanocna polewka z serwatki z szarpanym jajkiem

Zupy


Wielkanocna polewka z serwatki z szarpanym jajkiem

Czas rozpocząć przygotowania świąteczne, zarówno te związane z porządkami, jak również te bardziej przyjemne, czyli kuchenne wariacje. Okres przedświąteczny, to czas kiedy duże grono osób wprowadza zgodnie z tradycją oraz względami religijnymi postne posiłki do swojego menu. Tradycyjnie już od wielu lat w moim rodzinnym domu gości polewka z serwatki. Ten smak budzi we mnie wspomnienia z dzieciństwa.


Przygotowanie:

Krok 1: Serwatkę zagotowujemy, dodajemy bulion warzywny, doprawiamy solą oraz pieprzem, majerankiem i gotujemy ok. 5 minut od momentu wrzenia.

Krok 2: Do małego naczynia wlewamy wodę i śmietanę oraz dosypujemy mąkę, całość dokładnie mieszamy tak, aby z mąki nie powstały kluski. Zaprawę wlewamy ciągle mieszając do gotującej się serwatki z bulionem.

Krok 3: Do szklanki wbijamy jajko, należy je rozkłócić i wlać do gotującej się polewki, wówczas przybierze postać cienkich, poszarpanych nitek, które doskonale podkreślają smak całości.


 

Należy pamiętać, aby po wbiciu jajka polewkę gotować max. 1 minutę. Podajemy z chlebem.

Komentarze


1.00/5 1 1
1

nie znam, wygląda... dziwnie

Zobacz również


Babeczka z ciasta francuskiego z kaszą jaglaną


Babeczki na słono to jedna z moich ulubionych propozycji na ciepły obiad. Lubię...

Bakłażan grillowany w ziołach z mozarellą i pomidorami


Tym razem coś dla tych, którzy zamiast ociekających tłuszczem mięs wolą...

Rozgrzewający orange curd


O lemon curd wiemy już praktycznie wszystko. Jest to krem cytrynowy pochodzący z Anglii,...