Zupy - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Zupy - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024/25 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Zupy Wielkanocna polewka z serwatki z szarpanym jajkiem

Wielkanocna polewka z serwatki z szarpanym jajkiem

Czas rozpocząć przygotowania świąteczne, zarówno te związane z porządkami, jak również te bardziej przyjemne, czyli kuchenne wariacje. Okres przedświąteczny, to czas kiedy duże grono osób wprowadza zgodnie z tradycją oraz względami religijnymi postne posiłki do swojego menu. Tradycyjnie już od wielu lat w moim rodzinnym domu gości polewka z serwatki. Ten smak budzi we mnie wspomnienia z dzieciństwa.


Przygotowanie:

Krok 1: Serwatkę zagotowujemy, dodajemy bulion warzywny, doprawiamy solą oraz pieprzem, majerankiem i gotujemy ok. 5 minut od momentu wrzenia.

Krok 2: Do małego naczynia wlewamy wodę i śmietanę oraz dosypujemy mąkę, całość dokładnie mieszamy tak, aby z mąki nie powstały kluski. Zaprawę wlewamy ciągle mieszając do gotującej się serwatki z bulionem.

Krok 3: Do szklanki wbijamy jajko, należy je rozkłócić i wlać do gotującej się polewki, wówczas przybierze postać cienkich, poszarpanych nitek, które doskonale podkreślają smak całości.


 

Należy pamiętać, aby po wbiciu jajka polewkę gotować max. 1 minutę. Podajemy z chlebem.

Komentarze


1.00/5 1 1
1

nie znam, wygląda... dziwnie

Zobacz również


Deser czekoladowy z fantazyjnym sosem


Na chłodne jesienne wieczory przy kominku polecam deser czekoladowy, idealny dla...

Śledze pod czerwoną pierzynką


W grudniu na naszych stołach goszczą ryby, a w szczególności śledzie, które możemy...

Tatar z wędzonej polędwicy wieprzowej ze świeżym...


Nic tak nie dodaje energii jak dobry tatar, co prawda nie jest to lekkostrawna potrawa...