Wielkanocna polewka z serwatki z szarpanym jajkiem
Czas rozpocząć przygotowania świąteczne, zarówno te związane z porządkami, jak również te bardziej przyjemne, czyli kuchenne wariacje. Okres przedświąteczny, to czas kiedy duże grono osób wprowadza zgodnie z tradycją oraz względami religijnymi postne posiłki do swojego menu. Tradycyjnie już od wielu lat w moim rodzinnym domu gości polewka z serwatki. Ten smak budzi we mnie wspomnienia z dzieciństwa.
Przygotowanie:
Krok 1: Serwatkę zagotowujemy, dodajemy bulion warzywny, doprawiamy solą oraz pieprzem, majerankiem i gotujemy ok. 5 minut od momentu wrzenia.
Krok 2: Do małego naczynia wlewamy wodę i śmietanę oraz dosypujemy mąkę, całość dokładnie mieszamy tak, aby z mąki nie powstały kluski. Zaprawę wlewamy ciągle mieszając do gotującej się serwatki z bulionem.
Krok 3: Do szklanki wbijamy jajko, należy je rozkłócić i wlać do gotującej się polewki, wówczas przybierze postać cienkich, poszarpanych nitek, które doskonale podkreślają smak całości.
Należy pamiętać, aby po wbiciu jajka polewkę gotować max. 1 minutę. Podajemy z chlebem.
nie znam, wygląda... dziwnie