Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Zupy / Wielkanocna polewka z serwatki z szarpanym jajkiem

Zupy

Wielkanocna polewka z serwatki z szarpanym jajkiem

Ulubione0
Trudność
Czas przygotowania 20 min

Czas rozpocząć przygotowania świąteczne, zarówno te związane z porządkami, jak również te bardziej przyjemne, czyli kuchenne wariacje. Okres przedświąteczny, to czas kiedy duże grono osób wprowadza zgodnie z tradycją oraz względami religijnymi postne posiłki do swojego menu. Tradycyjnie już od wielu lat w moim rodzinnym domu gości polewka z serwatki. Ten smak budzi we mnie wspomnienia z dzieciństwa.

Sebastian Wanat
Sebastian Wanat
Moje wykształcenie nie jest związane ze światem kulinarnym, nawet powiedziałbym bardzo od niego odbiega. Uważam, że to nie ma najmniejszego znaczenia w życiu pasjonata kulinarnego. Od najmłodszych lat wykazuję ogromną chęć rozwijania swoich zmysłów smakowych poprzez poznawanie co raz to ciekawszych i nieznanych mi dotąd przypraw, ziół, warzyw czy mięs.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- 1 litr serwatki
- 0,5 litra bulionu warzywnego
- 1 jajko
- 5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka mąki
- 100 ml przegotowanej wody
- majeranek
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1: Serwatkę zagotowujemy, dodajemy bulion warzywny, doprawiamy solą oraz pieprzem, majerankiem i gotujemy ok. 5 minut od momentu wrzenia.

Krok 2: Do małego naczynia wlewamy wodę i śmietanę oraz dosypujemy mąkę, całość dokładnie mieszamy tak, aby z mąki nie powstały kluski. Zaprawę wlewamy ciągle mieszając do gotującej się serwatki z bulionem.

Krok 3: Do szklanki wbijamy jajko, należy je rozkłócić i wlać do gotującej się polewki, wówczas przybierze postać cienkich, poszarpanych nitek, które doskonale podkreślają smak całości.


 

Należy pamiętać, aby po wbiciu jajka polewkę gotować max. 1 minutę. Podajemy z chlebem.

Zobacz również

Gazpacho z malinami

Gazpacho z malinami

Przygotowanie: Krok 1: Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki, a następnie kroimy na...

Krem ze szpinaku z bazylią i batatami

Krem ze szpinaku z bazylią i batatami

Przygotowanie: Krok 1: Batata obieramy ze skórki, kroimy w talarki, polewamy 3 łyżkami oliwy,...
Komentarze (1)
1
orda.m
orda.m
2014-04-15 16:51:54

nie znam, wygląda... dziwnie

Twój komentarz
Ocena