Zupa czekoladowa z borówkami
Czekolada posiada niezwykłe właściwości. Jest świetnym sposobem na zły nastrój, a nawet na zażegnanie wszelkich nieporozumień i waśni. Dlatego często ląduje u mnie w kuchni, w najróżniejszej postaci. Tworze z niej ciekawe kombinację, które nierzadko wzbudzają kontrowersje. Tak będzie pewnie i w tym przypadku, bowiem przedstawiam Wam przepis na ... zupę czekoladową z owocami. Polecam wykorzystanie gorzkiej czekolady, jednak wielbiciele słodszych smaków mogą sięgnąć po mleczną.
Przygotowanie:
Krok 1: Mleko zagotowujemy z cukrem z prawdziwą wanilią.
Krok 2: Dodajemy czekoladę do mleka i mieszamy aż się rozpuści.
Krok 3: Żółtko ucieramy mikserem wraz z łyżką cukru, aż masa stanie się biała.
Krok 4: Utarte żółtko dajemy do masy czekoladowej, energicznie mieszając.
Krok 5: Stawiamy na ogień i mieszamy stale, do momentu aż zupa zgęstnieje.
Magicznym dodatkiem mogą być 2 cukierki michaszki, które dadzą orzechowy posmak. Rozpuśćcie je wraz z czekoladą.
czekoladowa zupa? .... no nie wiem
dla mnie bomba!
zupa na słodko - to lubie