Zupa czosnkowa z serem
Zupa krem czosnkowa to propozycja na chłodne dni, kiedy niska temperatura wyjątkowo nam doskwiera. Po takiej zupie, nawet i przeziębienie przepędzimy. Pieczony czosnek jest dużo łagodniejszy, więc nie będziemy musieli się martwić o mocno czosnkowy oddech.
Przygotowanie:
Krok 1: Ząbki czosnku w skórce smarujemy dokładnie oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 20 min lub do momentu aż czosnek stanie się miękki.
Krok 2: Po upieczeniu czosnku, wyjmujemy go ze skórki i wrzucamy do garnka, w którym rozgrzana jest oliwa z oliwek.
Krok 3: Po chwili dodajemy bulion i pokrojone w kostkę ziemniaki bez skórki.
Krok 4: Gotujemy wszystko do momentu, aż ziemniaki staną się miękkie.
Krok 5: Blendujemy wszystko i dodajemy pieprz oraz ser, dokładnie mieszamy.
Jeśli chcecie jeszcze bardziej złagodzić jej smak, możecie dodać śmietankę 30%.