Zupa krem z suszonych pomidorów z talarkami z ziemniaków
Nie znam nikogo, kto nie lubi pomidorowej. Wersji jest mnóstwo, ale najgorsze są te na bazie kostki rosołowej, czy koncentratu. Warto wybierać pomidory pelati, albo właśnie te...suszone. Mają tak intensywny smak, że właściwie nie ma potrzeby sięgać po żadne dodatki. Ale żeby się łyżką nudno nie machało, postanowiłam dodać talarki z ziemniaków. Moje rodzeństwo pokochało tą zupę.
Przygotowanie:
Krok 1: W garnku w którym przygotujemy zupę szklimy drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy suszone pomidory i chwilę podsmażamy, ok. 5 min. ciągle mieszając.
Krok 2: Dodajemy pomidory z puszki i dusimy wszystko na średnim ogniu ok. 10min.
Krok 3: W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy w bardzo cienkie talarki i smażymy na oleju roślinnym, do momentu aż ziemniaki zarumienią się, odkładamy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Krok 4: Zupę blendujemy, dodajemy śmietankę, solimy oraz pieprzymy do smaku i ponownie blendujemy, po to by wszystko dobrze się wymieszało.
Możecie dodać tłuszcz z suszonych pomidorów, to jeszcze bardziej podbije smak zupy.
taka pomidorowa to ja rozumie
jak na dzisiejszą pogode przepis extra
Świetna propozycja na zimne poranki i wieczory:)
Pomidorowa na koncentracie to nie pomidorowa. Ja zawsze przyrządzałam tą zupę na bazie ekologicznych pomidorków w zalewie ale chętnie wypróbuje też suszone pomidory. Chociaż obawiam się właśnie, że smak będzie zbyt wyrazisty.