Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Zupy / Zupa krem z suszonych pomidorów z talarkami z...

Zupy

Zupa krem z suszonych pomidorów z talarkami z ziemniaków

Ulubione3
Trudność
Czas przygotowania 25 min

Nie znam nikogo, kto nie lubi pomidorowej. Wersji jest mnóstwo, ale najgorsze są te na bazie kostki rosołowej, czy koncentratu. Warto wybierać pomidory pelati, albo właśnie te...suszone. Mają tak intensywny smak, że właściwie nie ma potrzeby sięgać po żadne dodatki. Ale żeby się łyżką nudno nie machało, postanowiłam dodać talarki z ziemniaków. Moje rodzeństwo pokochało tą zupę.

Jagna Niedzielska
Jagna Niedzielska
Tworzę architekturę kulinarną, bawiąc się zaskakującymi połączeniami smaków. Jako zdeklarowana hedonistka z zapałem poszukuję przyjemności kulinarnych, które sprawiają że z wrażenia uginają mi się nogi, a na skórze pojawia się gęsia skórka. Świat smaków jest tak ciekawy, że bliższe mojemu sercu są przepisy kulinarne niż prawne, którymi dotychczas się zajmowałam. Na co dzień komponuję menu do restauracji, na imprezy okolicznościowe, prowadzę blog dealcooking.com, współtworzę bajki kulinarne, piszę artykuły kulinarne, prowadzę warsztaty w pełni oddając się swojej pasji.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- 1/2 cebuli
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- puszka pomidorów bez skóry
- słoik suszonych pomidorów, ok. 300g
- 250ml śmietanki 18%
- sól
- pieprz

Przygotowanie:
 

Krok 1: W garnku w którym przygotujemy zupę szklimy drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy suszone pomidory i chwilę podsmażamy, ok. 5 min. ciągle mieszając.
 

Krok 2: Dodajemy pomidory z puszki i dusimy wszystko na średnim ogniu ok. 10min.
 

Krok 3: W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy w bardzo cienkie talarki i smażymy na oleju roślinnym, do momentu aż ziemniaki zarumienią się, odkładamy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
 

Krok 4: Zupę blendujemy, dodajemy śmietankę, solimy oraz pieprzymy do smaku i ponownie blendujemy, po to by wszystko dobrze się wymieszało.



Możecie dodać tłuszcz z suszonych pomidorów, to jeszcze bardziej podbije smak zupy. 

Zobacz również

Krem pieczarkowy z grzankami cytrynowo - orzechowymi

Krem pieczarkowy z grzankami cytrynowo -...

Przygotowanie: Krok 1: Cebulę siekamy i szklimy na łyżce masła. Dodajemy posiekany czosnek...

Zupa brokułowa, z fetą i karmelizowaną cebulą

Zupa brokułowa, z fetą i karmelizowaną cebulą

Przygotowanie: Krok 1: Posiekaną jedną cebulę i czosnek szklimy na oleju. Krok 2: Po chwili...
Komentarze (4)
4
Gość
kusiorka
2013-08-01 11:27:08

Pomidorowa na koncentracie to nie pomidorowa. Ja zawsze przyrządzałam tą zupę na bazie ekologicznych pomidorków w zalewie ale chętnie wypróbuje też suszone pomidory. Chociaż obawiam się właśnie, że smak będzie zbyt wyrazisty.

lubiejesc
lubiejesc
2013-07-16 10:36:42

Świetna propozycja na zimne poranki i wieczory:)

Gość
komentarzemaxa
2013-06-07 16:28:38

jak na dzisiejszą pogode przepis extra

Gość
stefan.q
2013-06-07 09:29:24

taka pomidorowa to ja rozumie

Twój komentarz
Ocena