Zupa z soczewicy, z boczkiem i curry
To zupa, która syci i rozgrzewa do granic możliwości, więc świetnie się sprawdzi w chłodniejsze dni.
Soczewicę znajdziecie czerwoną, zieloną lub brązową. Czerwoną najchętniej używam do zup, a zieloną do sałatek. Brązowa jest jeszcze przeze mie nieodkryta, ale to się musi zmienić!
Przygotowanie:
Krok 1: Soczewicę zalej wodą i odstaw na 30 min.
Krok 2: Na maśle zeszklić posiekaną cebulę, dodaj pokrojony w kostkę boczek. Smaż do zarumienienia.
Krok 3: Dodaj soczewicę i zalej bulionem. Gotuj, aż soczewica będzie zupełnie miękka, rozpadająca się.
Krok 4: Na końcu dodaj curry i pieprz cayenne
Może zupki chińskie powinny kojarzyć się z czasami studenckimi, ale dla mnie właśnie ta zupa odgrywała wtedy główną rolę, z kolei odstawiona soczewica która wsiąkła prawie cały bulion, stawała się sosem do kaszy jaglanej.
na zimne dni super
Świetna propozycja na chłodne wieczory oraz zimne poranki. Smak może wydawać się dziwny, ale nie jest najgorszy :)
Tego typu eksperymenty na bazie soczewicy to niestety nie mój gust choć mogę go polecić innym. :)