Zupy - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Zupy - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Zupy Zupa z soczewicy, z boczkiem i curry

Zupy


Zupa z soczewicy, z boczkiem i curry

To zupa, która syci i rozgrzewa do granic możliwości, więc świetnie się sprawdzi w chłodniejsze dni.

 

Soczewicę znajdziecie czerwoną, zieloną lub brązową. Czerwoną najchętniej używam do zup, a zieloną do sałatek. Brązowa jest jeszcze przeze mie nieodkryta, ale to się musi zmienić!


Przygotowanie:
 

Krok 1: Soczewicę zalej wodą i odstaw na 30 min.
 

Krok 2: Na maśle zeszklić posiekaną cebulę, dodaj pokrojony w kostkę boczek. Smaż do zarumienienia.
 

Krok 3: Dodaj soczewicę i zalej bulionem. Gotuj, aż soczewica będzie zupełnie miękka, rozpadająca się.
 

Krok 4: Na końcu dodaj curry i pieprz cayenne 


Może zupki chińskie powinny kojarzyć się z czasami studenckimi, ale dla mnie właśnie ta zupa odgrywała wtedy główną rolę, z kolei odstawiona soczewica która wsiąkła prawie cały bulion, stawała się sosem do kaszy jaglanej.

Komentarze


1.33/5 3 3
4

na zimne dni super


Świetna propozycja na chłodne wieczory oraz zimne poranki. Smak może wydawać się dziwny, ale nie jest najgorszy :)


Tego typu eksperymenty na bazie soczewicy to niestety nie mój gust choć mogę go polecić innym. :)

Zobacz również


Lekka sałatka z pieczoną piersią z kaczki


Sałatka ta idealnie sprawdza się jako przystawka przed wystawną kolacją lub jako lekki...

Maślane risotto z krewetkami tygrysimi


Główną zasadą, którą należy się kierować podczas przyrządzania...