Blat drewniany
Drewniane blaty przeżywają obecnie swój renesans i to nie tylko w kuchniach tradycyjnych, ale i nowoczesnych. I słusznie, drewno bowiem jako jeden z najbardziej naturalnych surowców współgra właściwie z każdym innym materiałem wykończeniowym i komponuje się z wszelkimi barwami. Daje więc nieograniczone możliwości aranżacyjne.
Do każdego stylu
Drewno jest tak bardzo uniwersalnym materiałem, że właściwie można je wykorzystać w każdej kuchni, niezależnie od stylu, w jakim będzie ona urządzona. O jego walorach w kuchni tradycyjnej, rustykalnej, wiejskiej nie ma co dyskutować – w tych wnętrzach jest niekwestionowanym królem. Wprowadza ciepło, niepowtarzalny klimat, naturalność. Jednak myli się ten, kto sądzi, że na tego typu kuchniach kariera drewna się kończy. Drewniane blaty będą też idealnym dopełnieniem innych wnętrz. Odpowiednio przemyślane i dobrane gatunki, właściwe proporcje i wymiary blatu sprawią, że będzie on kropką nad „i" kuchni nowoczesnej, industrialnej, angielskiej a nawet skrajnie futurystycznej. Drewniany blat może być bowiem doskonałym dopełnieniem lakierowanych czy szklanych frontów, wprowadzając do kuchennego wnętrza powiew naturalności i szyku. Nie musi być w kolorze naturalnego drewna, z jakim zwykliśmy je kojarzyć. Może być skrajnie jasny lub przeciwnie – bardzo ciemny. Można też za pomocą bejcy nadać mu dowolną barwę współgrającą ze stylem, w jakim urządzamy kuchnię.
Najważniejszy: gatunek
W tak specyficznym i wymagającym pomieszczeniu, jakim jest kuchnia blat roboczy musi być niezwykle trwały i odporny, szczególnie na wilgoć czy uszkodzenia mechaniczne. Trzeba więc z wielką starannością dobierać gatunki drewna, które chcemy zastosować na blacie, nie tylko pod kątem aranżacyjnym ale i praktycznym. Drewno takie musi być stabilne, wytrzymale i trwałe, nie może się rozsychać i nadmiernie pracować. Z rodzimych gatunków godne polecenia są buki, dęby, jesiony. Możemy też zdecydować się na drewno egzotyczne – jeszcze trwalsze od krajowych twardych gatunków, a przy tym występujące w niespotykanych u nas barwach. Do tej grupy zaliczają się: merbau, teak, iroko.
Zdjęcie: Whirlpool
Lite czy klejone?
Drewno jest bardzo plastycznym materiałem, łatwo z niego zrobić blat o nietypowych wymiarach czy formach, można dzięki niemu zabudować nawet najbardziej niestandardowe zakamarki, wnęki itp. Niestety ma jednak podstawową wadę: jako materiał naturalny – „pracuje", może się rozsychać, wypaczać itp. Najczęściej dzieje się tak w przypadku drewna litego, które, dzięki niepowtarzalności słojów i swej naturalności świetnie prezentuje się w kuchni tradycyjnej, drewnianej. Coraz częściej jednak odchodzi się od wykonywania blatów kuchennych z litego drewna i zastępuje się je drewnem klejonym. Klejenie polega na łączeniu uprzednio ciętych fragmentów drewna, dzięki czemu uzyskuje ono większą odporność na naprężenia, zmiany temperatur czy wilgotności. Klejone blaty doskonale odnajdą się w nowoczesnych kuchniach, tym bardziej, że są one wykonywane z wyselekcjonowanych gatunków i rodzajów drewna.
Odpowiednie zabezpieczenie
Bez względu na to, jak trwały gatunek drewna wybierzemy do naszej kuchni, przed zainstalowaniem blatu, musi być on odpowiednio zaimpregnowany i zabezpieczony przed wilgocią i codziennym użytkowaniem. Służy do tego lakier lub olej. Wybór formy zabezpieczenia zależy od tego jak często zamierzamy eksploatować blat i na jakim efekcie końcowym nam zależy. Lakier zabezpiecza blat przed wilgocią, tworzy na jego powierzchni warstwę ochronną, uwidacznia naturalne usłojenie drewna. Może być matowy lub z połyskiem. Niestety z biegiem czasu ściera się i wymaga renowacji. Olej natomiast wnika w głąb drewna, zabezpieczając je nawet do kilku milimetrów pod powierzchnią. Nie zakrywa słojów, co więcej pozostawia naturalną strukturę wyczuwalną pod dłonią. Jego wadą może być ciemnienie surowca z biegiem lat, jednak można odnawiać fragmenty olejowanego blatu bez konieczności renowacji całej jego powierzchni.
Jak dbać o blat drewniany?
Odpowiednio zaimpregnowany i zabezpieczony blat powinien nam służyć przez lata i równie długo pięknie się prezentować. Warto jednak pamiętać, że jest to szczególny surowiec, wymagający szczególnego traktowania. Nie powinniśmy więc stawiać na nim gorących naczyń czy garnków. Nie wolno też bezpośrednio na blacie drewnianym kroić, siekać (szczególnie jeśli nasz blat wykonany jest z miękkiego gatunku drewna). Uważajmy też na okolice zlewozmywaka, by woda nie miała z drewnem zbyt długiego kontaktu. Warto pamiętać też, że drewno jest materiałem łatwopalnym, dlatego wskazana jest szczególna ostrożność w kontakcie blatu z ogniem.
klasyka! W moim domu tez drewniany króluję!
Zakonserwowany blat posłuży lata!