Porcelanowa zastawa stołowa – jak wybrać najlepszą? - Max Kuchnie
Porcelanowa zastawa stołowa – jak wybrać najlepszą? - Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Producenci Producenci wyposażenia wnętrz RAK Porcelanowa zastawa stołowa – jak wybrać...

Kategorie

RAK


Porcelanowa zastawa stołowa – jak wybrać najlepszą?

Porcelana kojarzy nam się z wyjątkowymi okazjami i najwyższą elegancją. Postawiona na stole porcelanowa zastawa stołowa dodaje mu szyku, ale też pozwala uhonorować obecność naszych gości. Jak wybrać serwis obiadowy z porcelany, czym się kierować i na co zwrócić uwagę?

Wysokiej klasy porcelana i jej właściwości

Geograficznie porcelana kojarzy nam się z Chinami i bardzo słusznie, bo właśnie tam została wynaleziona. Wytwarzana jest z kwarcu, skalenia i kaolinu. Wymieszane surowce tworzą masę, która następnie jest wypalana w temperaturach sięgających niemal 1000°C. Tak otrzymaną porcelanę cechuje mała nasiąkliwość i niska przepuszczalność, co oznacza, że porcelanowe naczynia nie pochłaniają zapachów serwowanych w nich potraw i napojów ani też nie są podatne na przebarwienia. Warto wspomnieć też o tym, że zdaniem wielu, porcelana uwydatnia smak i aromat dań. Porcelanowe naczynia, choć z pozoru delikatne, tak naprawdę są wyjątkowo wytrzymałe. Są odporne na uszkodzenia mechaniczne wynikające z ich codziennego użytkowania, duże różnice temperatur czy wyszczerbienia. Co więcej, wysokiej klasy porcelana jest również odporna na działanie środków chemicznych, a jednocześnie jest łatwa w czyszczeniu.

 

Porcelana i jej kolor

Klasyczna porcelana będzie mieć biały, a wręcz śnieżnobiały, kolor. Biała zastawa z porcelany jest szczególnie elegancka i uniwersalna. Popularnym odcieniem porcelany jest także kolor ecru czy też elfenbein, czyli kolor kości słoniowej. Niezależnie jednak od zabarwienia, wysokiej klasy porcelana będzie przepuszczać promienie słoneczne. To jeden ze sposobów na sprawdzenie, czy mamy do czynienia z oryginalną zastawą wykonaną z porcelany. Wystarczy popatrzeć na nią pod światło.

Ważna jest również sama faktura porcelanowych naczyń. Glazura powinna być idealnie gładka i nie może posiadać żadnych przebarwień. Nie oznacza to jednak, że dobra gatunkowo porcelana nie może być żłobiona czy zdobiona. Warto zwrócić uwagę na regularne wgłębienia charakteryzujące serię Metropolis marki RAK Porcelain, które stanowią dekoracyjny akcent, nie wpływający na sposób użytkowania naczyń. Zdobiona porcelana, dekorowana złotem czy patyną jest bowiem znacznie delikatniejsza i wymaga szczególnej pielęgnacji.