TRAMONTINA - Wyposażenie wnętrz, Produkty, Artykuły | Max Kuchnie
TRAMONTINA - Wyposażenie wnętrz, Produkty, Artykuły | Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Producenci Producenci wyposażenia wnętrz TRAMONTINA Najlepsze noże do mięs marki Tramontina

Kategorie

TRAMONTINA


Najlepsze noże do mięs marki Tramontina

Noże do mięs to obowiązkowe wyposażenie kuchni każdego miłośnika mięsnych potraw. Odpowiednio dobrane sztućce ułatwiają nam życie na co dzień i sprawiają, że podczas posiłku możemy skupić się wyłącznie na doskonałym smaku naszych dań, nie tracąc energii na nieskuteczne porcjowanie mięsa. Sprawdź, jakie noże do mięs najlepiej sprawdzą się w Twojej kuchni. 

Sztućce do porcjowania mięs

 

Jeżeli chodzi o krojenie gotowych już mięs – pieczonych, duszonych czy grillowanych – osobne sztućce będą nam potrzebne do porcjowania dużych pieczeni czy drobiu upieczonego w całości, a inne do krojenia mięs na talerzu. Specjalny widelec wykorzystamy już na etapie przyrządzania naszego dania. Posłuży nam do przewracania większych porcji mięs oraz do sprawdzania stanu ich upieczenia i ugotowania. Jego głównym zadaniem będzie jednak podtrzymywanie dużego kawałka mięsa w trakcie krojenia go na mniejsze części. Nawet dużą porcję mięsa o nieregularnych kształtach jesteśmy w stanie ustabilizować za pomocą dobrego widelca o dwóch wąsko osadzonych zębach, by swobodnie odkrawać porcje o wybranej wielkości. A czym charakteryzuje się dobry nóż do porcjowania mięsa? Poza tym że powinien być „ostry jak brzytwa”, jego klinga musi być odpowiednio duża i musi mieć właściwy kształt. Długie ostrze ułatwi krojenie dużych mięs. Ważne jest także ostre zakończenie noża, które w pierwszym ruchu wbijamy w mięso, co sprawia, że rozpoczęcie plastrowania staje się bezproblemowe. Kluczowym elementem, zarówno w nożu, jak i w widelcu do mięs, jest uchwyt. Odpowiednio wyprofilowany będzie wygodnie leżał w naszej dłoni i pozwoli na pewne, precyzyjne cięcie.

 

Widelce i noże do steków 

 

Drugi typ sztućców do mięs to ten przeznaczony do porcjowania plastrów, które znajdą się już na naszym talerzu. Twardsze w swojej naturze mięsa, takie jak steki, karkówka czy żeberka znacznie łatwiej będzie pokroić nożem o ząbkowanym ostrzu. Ale to nie jedyna przyczyna, dla której przy krojeniu steków należy korzystać z tych charakterystycznych sztućców. Krojenie ich zwykłym nożem może niekorzystnie wpłynąć na walory smakowe mięsa. Ważny jest tu także sam kształt klingi, której ostre, łukowane zakończenie będzie pomocne właśnie przy porcjowaniu plastrów mięsa. Widelce do mięs z kolei powinny posiadać dwa lub trzy kliny, a ich końcówki muszą być zaostrzone, by gładko mogły wchodzić w mięso. Kluczowa kwestia to także sama rękojeść sztućców. Z reguły wykonana jest ona z drewna i to też ma swoje uzasadnienie. Drewniana rączka nie będzie ślizgać się w dłoni, dzięki czemu krojenie stanie się jeszcze prostsze.

 

Sztućce do mięs Tramontina

 

W asortymencie brazylijskiego producenta znajdziemy sztućce do mięs, których cechy decydują o tym, że są one najlepszym wyborem do naszych kuchni. Ich wysoka trwałość, najlepsza jakość materiałów oraz precyzja wykonania przesądzają o ich niezawodności i żywotności. Sztućce do porcjowania mięs z serii Century pozwolą na sprawne plastrowanie pieczonych, grillowanych i duszonych mięs. Ich uchwyty wykonane zostały z poliwęglanu, który jest szczególnie odporny na przypadkowe uderzenia, ale i wysokie temperatury. Stalowe ostrza łatwo przekroją nawet włókniste fragmenty mięs. Tramontina oferuje nam również szeroki wybór sztućców do steków. To sztućce z serii Polywood. Charakterystyczna dla nich rękojeść powstaje z kilku sprasowanych warstw drewna sosnowego, które impregnowane są żywicą. To jedyne sztućce z drewnianą rączką, które bezpiecznie można myć w zmywarce. Jakość wszystkich sztućców marki Tramontina potwierdza wieloletnia gwarancja producenta.