Piekarniki parowe - z czym to się je? - Max Kuchnie
Piekarniki parowe - z czym to się je? - Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Producenci Producenci AGD BEKO Piekarniki parowe - z czym to się je?

BEKO


Piekarniki parowe - z czym to się je?

Zwiększająca się świadomość społeczna odnośnie zdrowego żywienia, jak również okres pandemiczny sprzyjający gotowaniu w domu sprawiły, że piekarniki parowe zaczynają cieszyć się coraz większą popularnością. Urządzenia te jednak mocno różnią się między sobą także pod kątem głównych funkcji.

Pieczenie wspomagane parą

Duża gama urządzeń, określanych obecnie jako „piekarniki parowe”, to piekarniki umożliwiające pieczenie wspomagane parą. W ich przypadku w którymś momencie pieczenia do piekarnika wlewamy wodę, która w wyniku wysokiej temperatury zaczyna parować. Upieczone w ten sposób potrawy charakteryzują się większą soczystością, lepszym smakiem i wyższymi wartościami odżywczymi. We wzmiankowanych modelach wodę wlewa się manualnie na dno piekarnika – tu jednak warto zwrócić uwagę na dwie kwestie. Po pierwsze: ważny jest moment dodania wody i szybkość. Różne potrawy wymagają potraktowania parą w różnym czasie, a do tego otwarcie drzwi piekarnika w celu nalania wody może negatywnie wpłynąć na proces pieczenia. Wreszcie żywotną pozostaje kwestia bezpieczeństwa. Operowanie czymkolwiek w nagrzanej komorze pieczenia nie należy do przyjemnych czynności. Z tego względu lepiej rozejrzeć się za piekarnikami, które ułatwiają pieczenie wspomagane parą. Przykładowo, model Beko BIS24300BDS dysponuje specjalnym pojemnikiem na wodę. W odpowiednim momencie pieczenia wystarczy napełnić go, a następnie wsunąć w obudowę piekarnika. Dzięki temu możemy przeprowadzić cały proces dużo precyzyjniej, a do tego będzie on znacznie bezpieczniejszy. Nie musimy w ogóle otwierać drzwi urządzenia.

 

Gotowanie na parze

Modele piekarników umożliwiające gotowanie na parze mają dodatkową cechę: dysponują dyszą, która w odpowiednim momencie wstrzyknie gorącą parę wprost do komory pieczenia. Dostająca się do urządzenia para jest gorąca od samego początku, umożliwiając przygotowanie posiłków najzdrowszą możliwą metodą. Takim modelem jest choćby piekarnik Beko BID14500BDS, w którym znajdziemy dyszę parową oraz zautomatyzowany pojemnik na wodę. Tu uwalnianiem pary steruje samo urządzenie, opierając się na wybranym wcześniej programie. Dysza parowa umożliwia dodatkowo skorzystanie z całego wachlarza funkcji dodatkowych. Piekarniki nią dysponujące pozwolą nam szybko i łatwo blanszować warzywa, rozpuszczać czekoladę, a nawet sterylizować pojemniki śniadaniowe – wszystko dzięki gorącemu strumieniowi pary. Szukając „piekarnika parowego” warto więc już na wstępie zastanowić się, czy potrzebujemy prostszego modelu, umożliwiającego pieczenie wspomagane parą, czy też chcemy w pełni skorzystać z dobroczynnych właściwości gotowania na parze, oferowanych przez modele wyposażone w dyszę.

 

Zapoznaj się również z informacjami dotyczącymi pozostałych produktów marki Beko i odkryj moc możliwości.