6 zasad przechowywania żywności
Wedłg danych statystycznych Banków Żywności, co roku, na świecie wyrzuca się ok. 1,3 mld ton jedzenia. Jedynie w Europie marnujemy 100 mln ton żywności rocznie, co stanowi 16% zakupionych produktów spożywczych. Aż 35% Polaków przyznaje się, że wyrzuca jedzenie. Warto zastanowić się co zrobić, aby zmniejszyć liczbę marnowanej zywności, a tym samym zaoszczędzić? Przede wszystkim warto poznać podstawowe zasady jej przechowywania przy wsparciu odpowiednich technologii.
Zanim kupisz - sprawdź czy potrzebujesz?
Ilość wyrzucanego jedzenia zmniejszymy nie tylko poprzez dbanie o miejsce, w którym je przechowujemy, ale także kupując jedynie te produkty, które są nam niezbędne. Dlatego przed wyjściem na zakupy należy: zaplanować menu na nadchodzące dni i oprzeć się na produktach, które już są w domu, a lista zakupów powinna być bardzo szczegółowa, aby nie dublować składników. Nie należy też wychodzić z domu głodnym oraz ostrożnie korzystać z promocji zwracając uwagę na terminy przydatności do spożycia.
Jak przechowywać jedzenie?
Nie wszystkie produkty spożywcze powinny znajdować się w lodówce. W temperaturze pokojowej przechowujemy m.in. pieczywo, makarony, kasze, przetwory, nieotwarte napoje i oliwę z oliwek. W chłodziarce natomiast: warzywa, owoce, nabiał, wędliny, tłuszcze, potrawy garmażeryjne oraz napoje. Produkty ustawiajmy zgodnie z ich terminem przydatności do spożycia, z przodu z najkrótszą datą ważności.
Zadbaj o opakowanie
Dobrym sposobem na przechowywanie jedzenia są pojemniki próżniowe, które chronią żywność przed wilgocią i powietrzem. Ograniczają rozwój bakterii i drobnoustrojów, dzięki czemu przechowywane produkty pozostają świeże na dłużej.
Zwróć uwagę na półkę
Nie umieszczajmy produktów z surowych z gotowymi do spożycia. Warto też pamiętać o odpowiednich półkach - na najwyższej przechowuje się gotowe potrawy, na środkowej tłuszcze, nabiał, sałatki i konserwy; na dolnych - mięso i surowe produkty, a w szufladach warzywa, owoce i soki. Właśnie w szufladzie warto umieścić pochłaniacz zapachów Fresh Box Wpro, który pochłania etylen odpowiadający za przyspieszone dojrzewanie owoców i warzyw.
Nie zamrażaj więcej niż jeden raz
Zamrażając jedzenie zaraz po jego zakupie przedłużamy jego trwałość i przydatność do spożycia przedłużamy jego trwałość i przydatność do spożycia. Warto je podzielić na mniejsze porcje i zapakować folię do przechowywania żywności.
Żywność należy:
- przechowywać w stanie zamrożonym do daty przydatności do spożycia
- nie rozmrażać przed gotowaniem
- przed użyciem dokładnie rozmrozić i zużyć w ciągu 24 godzin.
Zadbaj o najwyższej jakości technologię
Jedzenie pozostanie świeże na dłużej jeżeli będziemy przestrzegać wszystkich zasad. Warto jednak zainwestować w technologię, która zrobi to za nas. Takie lodówki dostępne są w nowej ofercie marki Whirlpool. Linia lodówek Supreme No Frost jest odpowiedzią na potrzeby konsumentów i doskonale przechowuje żywność.
A to wszystko za pomocą zastosowanych technologii:
- Supreme No Frost
Sekret innowacyjnej technologii Whirlpool tkwi w dwóch niezależnych systemach No Frost - w jednym w chłodziarce i jednym w zamrażarce, dzięki czemu korzystamy z zalet technologii Total No Frost bez wysuszania żywności.
- 6. Zmysł Fresh Control
Ten system nieustająco monitoruje temperaturę i wilgotność panującą w lodówce, a także przywraca prawidłowe parametry temperatury szybciej niż w tradycyjnej lodówce.
- Technologia Freeze Control
Dzięki niej zamrożone jedzenie nie traci wilgotności ani smaku. Znacznie obniżając wahania temperatury w zamrażarce podczas procesu automatycznego usuwania szronu zapobiega powstawaniu oparzeń mrozowych, chroniąc jedzenie przed utratą jakości i kolory.
- Komora Active0°
Jest to komora, w której panują idealne warunki do przechowywania świeżego mięsa i ryb. Temperatura Active0° wynosi około 0°, co oznacza, że jedzenie dłużej pozostanie świeże i zachowa swój wygląd oraz wartości odżywcze. System chłodzenia w komorze Active0° może zostać wyłączony, a sama komora może być używana do standardowego przechowywania żywności.
Współpraca marki Whirlpool i Banków Żywności Whirlpool od września br. wspiera akcję "Nie marnuj jedzenia" prowadzoną przez Federację Polskich Banków Żywności. Głównym założeniem współpracy jest wspólna edukacja w temacie niemarnowania żywności oraz jej prawidłowego przechowywania.
Więcej informacji o produktach i marce Whirlpool znajduje się na stronie www.whirlpool.pl