Parapet w kuchni
Nie sposób wyobrazić sobie jakiegokolwiek okna bez parapetu, a już kuchennego w szczególności. Stanowi on bowiem nie tylko zwieńczenie okna, ale może być prawdziwą ozdobą wnętrza.
Sekret tkwi w szczególe
Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, jak ważnym elementem wnętrza jest parapet, dlatego nierzadko jest wybierany szybko i pochopnie. Skutkuje to nietrafionymi decyzjami i brakiem spójności we wnętrzu. Ma to szczególne znaczenie w kuchni, pomieszczeniu, w którym dość często okno pozostaje niezasłonięte firanką czy rzymska roletą, a parapet rzuca się w oczy zaraz po przekroczeniu progu kuchni. Jest niby detalem, drobnym elementem, który jednak jest równie ważny i zauważalny, jak dobrej jakości meble czy skrupulatnie dobrane dodatki.
Dopasowanie doskonałe
Parapet jest niejako przedłużeniem i kontynuacją okna, stanowiąc jednocześnie optyczne zamknięcie tej przestrzeni. Powinien więc być dobrany do koloru i materiału okna. Mało efektownie będzie się bowiem prezentował masywny drewniany parapet w zestawieniu z białym, oknem wykonanym z PVC, podobnie jak tani, niskiej jakości parapet nijak będzie wyglądał na tle, pięknej, solidnej drewnianej ramy okiennej. Nierzadko jednak odstępuje się od tej reguły, dostosowując wygląd, rodzaj i barwę parapetu do zabudowy i charakteru wnętrza. Jest to szczególnie popularne w kuchniach, w których parapety dopasowane do kolorystyki mebli lub ścian prezentują się wyjątkowo korzystnie.
Zdjęcie: Hotpoint
Kolor to nie wszystko
Kuchenny parapet, jak żaden inny oprócz swej funkcji dekoracyjnej, może służyć jako praktyczna półka czy przedłużenie blatu roboczego. Z powodzeniem można stawiać na nim kwiaty, ulubioną książkę kucharską lub aromatyczne zioła, które zawsze lubimy mieć pod ręką. Musi on więc być nie tylko ładny i dopasowany do kuchennego stylu, ale też funkcjonalny. Z tego względu zwracajmy uwagę na kształt, formę i jakość wykonania w równie dużym stopniu jak na kolorystykę.
Materiał
Bardzo istotne jest jednak to, z jakiego surowca jest on wykonany. Wpływa to zarówno na estetykę wnętrza jak i na funkcjonalność samego parapetu. W kuchni, ze względu na specyfikę pomieszczenia, najlepiej sprawdzi się parapet wykonany z trwałych, łatwych do utrzymania w czystości materiałów. Dlatego też najczęściej wybierane są parapety kamienne, ceramiczne, drewniane, wykonanie z konglomeratu lub laminowane.
- Kamień. Parapet wykonany z tego surowca będzie z pewnością trwały, solidny, łatwy w utrzymaniu w czystości a przy tym piękny i szykowny. Jego jedyną wadą jest dość duża cena, jednak elegancja i jakość są jej warte. Z reguły parapety wykonuje się z marmuru, granitu lub trawertynu. Kamienie te występują w licznych wzorach i kolorach, dają więc duże pole do popisu. Parapety kamienne wykonuje się z jednolitej płyty (wariant zdecydowanie najdroższy), ale można też spotkać kamienne parapety klejone lub łączone. Technika wykonania zależy od indywidualnych upodobań i zasobności portfela.
- Konglomerat. To nic innego jak sztuczny kamień, powstały ze zmieszania zmielonych kamieni naturalnych z żywicą. Jego niewątpliwą zaletą jest fakt, że można go dowolnie formować i barwić, dzięki czemu może być dostosowany do nawet najbardziej nietypowych powierzchni i gustów. Z reguły wykonuje się płyty o grubości minimum 3 cm, wyglądają przez to okazale i solidnie.
- Drewno. Jako jeden z najbardziej naturalnych materiałów idealnie skomponuje się z sielską, rustykalną kuchnią wykonaną w tradycyjnym stylu. Dopełni charakteru pomieszczenia, optycznie je ocieplając. Idealnie współgra z oknami drewnianymi, ale przy odpowiednim dobraniu gatunku i formy wpisze się też w stylistykę bardziej nowoczesnej kuchni. Niestety materiał ten „pracuje" pod wpływem zmieniającej się temperatury i wilgotności, dlatego na parapety wybiera się gatunki twarde lub egzotyczne, dobrze wysuszone i odpowiednio przygotowane.
- Laminat. To dość popularny ostatnio materiał, którym pokrywa się płyty wiórowe a następnie formuje na parapety. Niewątpliwą zaletą takiego parapetu jest stosunkowo niska cena, możliwość dowolnego kształtowania i duża paleta wzorów i kolorów. Warto jednak pamiętać o odpowiednim zakończeniu i zabezpieczeniu boków i krawędzi, bowiem płyta wiórowa szybko reaguje na wilgoć i pęcznieje.
- Ceramika. Parapet z terakoty wykonuje się poprzez obłożenie płytkami ceramicznymi wcześniej przygotowanej płyty żelbetowej. Mnogość kolorów, wzorów i struktur płytek dostępnych na rynku sprawia, że mamy właściwie nieograniczone możliwości aranżacyjne. W kuchni, gdzie z parapetu korzysta się dość często najlepiej wybrać płytki, które będzie łatwo się czyścić. Ciekawym i praktycznym rozwiązaniem może okazać się zastosowanie na parapecie płytek schodowych z zaokrąglonymi noskami. Dzięki temu odpada nam problem wykończenia brzegu ceramicznego parapetu, będzie on też optycznie grubszy i ładniejszy.
moj prapet to prawdziwa ozdoba kuchni - goszcza na niej przyprawy i makarony w ozdobnych pokjemnikach
parapet nie tylko w kuchni, ale tez w innym pomieszczeniach moze byc swietna ozdoba
swiece, świeże zioła - to ozdoba mojego kuchennego parapetu.
czesto ten element jest pomijany a szkoda bo to swietne miejsce na dekoracje i bibeloty, ktore dodadza kuchni klimatu