Stylowe i Nowoczesne Aranżacje Kuchenne | Porady Max Kuchnie
Stylowe i Nowoczesne Aranżacje Kuchenne | Porady Max Kuchnie
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Porady Aranżacje Parapet w kuchni

ARANŻACJE


Parapet w kuchni

Nie sposób wyobrazić sobie jakiegokolwiek okna bez parapetu, a już kuchennego w szczególności. Stanowi on bowiem nie tylko zwieńczenie okna, ale może być prawdziwą ozdobą wnętrza.

Sekret tkwi w szczególe

Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, jak ważnym elementem wnętrza jest parapet, dlatego nierzadko jest wybierany szybko i pochopnie. Skutkuje to nietrafionymi decyzjami i brakiem spójności we wnętrzu. Ma to szczególne znaczenie w kuchni, pomieszczeniu, w którym dość często okno pozostaje niezasłonięte firanką czy rzymska roletą, a parapet rzuca się w oczy zaraz po przekroczeniu progu kuchni. Jest niby detalem, drobnym elementem, który jednak jest równie ważny i zauważalny, jak dobrej jakości meble czy skrupulatnie dobrane dodatki.
 

Dopasowanie doskonałe

Parapet jest niejako przedłużeniem i kontynuacją okna, stanowiąc jednocześnie optyczne zamknięcie tej przestrzeni. Powinien więc być dobrany do koloru i materiału okna. Mało efektownie będzie się bowiem prezentował masywny drewniany parapet w zestawieniu z białym, oknem wykonanym z PVC, podobnie jak tani, niskiej jakości parapet nijak będzie wyglądał na tle, pięknej, solidnej drewnianej ramy okiennej. Nierzadko jednak odstępuje się od tej reguły, dostosowując wygląd, rodzaj i barwę parapetu do zabudowy i charakteru wnętrza. Jest to szczególnie popularne w kuchniach, w których parapety dopasowane do kolorystyki mebli lub ścian prezentują się wyjątkowo korzystnie.


Zdjęcie: Hotpoint

Kolor to nie wszystko

Kuchenny parapet, jak żaden inny oprócz swej funkcji dekoracyjnej, może służyć jako praktyczna półka czy przedłużenie blatu roboczego. Z powodzeniem można stawiać na nim kwiaty, ulubioną książkę kucharską lub aromatyczne zioła, które zawsze lubimy mieć pod ręką. Musi on więc być nie tylko ładny i dopasowany do kuchennego stylu, ale też funkcjonalny. Z tego względu zwracajmy uwagę na kształt, formę i jakość wykonania w równie dużym stopniu jak na kolorystykę.
 

Materiał

Bardzo istotne jest jednak to, z jakiego surowca jest on wykonany. Wpływa to zarówno na estetykę wnętrza jak i na funkcjonalność samego parapetu. W kuchni, ze względu na specyfikę pomieszczenia, najlepiej sprawdzi się parapet wykonany z trwałych, łatwych do utrzymania w czystości materiałów. Dlatego też najczęściej wybierane są parapety kamienne, ceramiczne, drewniane, wykonanie z konglomeratu lub laminowane.

  • Kamień. Parapet wykonany z tego surowca będzie z pewnością trwały, solidny, łatwy w utrzymaniu w czystości a przy tym piękny i szykowny. Jego jedyną wadą jest dość duża cena, jednak elegancja i jakość są jej warte. Z reguły parapety wykonuje się z marmuru, granitu lub trawertynu. Kamienie te występują w licznych wzorach i kolorach, dają więc duże pole do popisu. Parapety kamienne wykonuje się z jednolitej płyty (wariant zdecydowanie najdroższy), ale można też spotkać kamienne parapety klejone lub łączone. Technika wykonania zależy od indywidualnych upodobań i zasobności portfela.
  • Konglomerat. To nic innego jak sztuczny kamień, powstały ze zmieszania zmielonych kamieni naturalnych z żywicą. Jego niewątpliwą zaletą jest fakt, że można go dowolnie formować i barwić, dzięki czemu może być dostosowany do nawet najbardziej nietypowych powierzchni i gustów. Z reguły wykonuje się płyty o grubości minimum 3 cm, wyglądają przez to okazale i solidnie.
  • Drewno. Jako jeden z najbardziej naturalnych materiałów idealnie skomponuje się z sielską, rustykalną kuchnią wykonaną w tradycyjnym stylu. Dopełni charakteru pomieszczenia, optycznie je ocieplając. Idealnie współgra z oknami drewnianymi, ale przy odpowiednim dobraniu gatunku i formy wpisze się też w stylistykę bardziej nowoczesnej kuchni. Niestety materiał ten „pracuje" pod wpływem zmieniającej się temperatury i wilgotności, dlatego na parapety wybiera się gatunki twarde lub egzotyczne, dobrze wysuszone i odpowiednio przygotowane.
  • Laminat. To dość popularny ostatnio materiał, którym pokrywa się płyty wiórowe a następnie formuje na parapety. Niewątpliwą zaletą takiego parapetu jest stosunkowo niska cena, możliwość dowolnego kształtowania i duża paleta wzorów i kolorów. Warto jednak pamiętać o odpowiednim zakończeniu i zabezpieczeniu boków i krawędzi, bowiem płyta wiórowa szybko reaguje na wilgoć i pęcznieje.
  • Ceramika. Parapet z terakoty wykonuje się poprzez obłożenie płytkami ceramicznymi wcześniej przygotowanej płyty żelbetowej. Mnogość kolorów, wzorów i struktur płytek dostępnych na rynku sprawia, że mamy właściwie nieograniczone możliwości aranżacyjne. W kuchni, gdzie z parapetu korzysta się dość często najlepiej wybrać płytki, które będzie łatwo się czyścić. Ciekawym i praktycznym rozwiązaniem może okazać się zastosowanie na parapecie płytek schodowych z zaokrąglonymi noskami. Dzięki temu odpada nam problem wykończenia brzegu ceramicznego parapetu, będzie on też optycznie grubszy i ładniejszy.

Komentarze


4.00/5 4 4
4

moj prapet to prawdziwa ozdoba kuchni - goszcza na niej przyprawy i makarony w ozdobnych pokjemnikach


3

parapet nie tylko w kuchni, ale tez w innym pomieszczeniach moze byc swietna ozdoba


5

swiece, świeże zioła - to ozdoba mojego kuchennego parapetu.


4

czesto ten element jest pomijany a szkoda bo to swietne miejsce na dekoracje i bibeloty, ktore dodadza kuchni klimatu

Zobacz również


Boho loft - najmodniejsza odmiana stylu industrialnego


Wybierając styl przewodni do swojej kuchni zyskujemy pewność, że jej aranżacja...

Na jakim programie prać firanki?


Zachowanie ładnego wyglądu dekoracji okiennych wcale nie musi być dużym wyzwaniem. Co...

Bez przepychu – cztery kąty kuchenne modernistycznie


Modernizm w sferze aranżu pomieszczeń domowych królował w minionym stuleciu,...

Ustawienia prywatności Polityka prywatności