Drewniana deska do krojenia – jak o nią dbać?
Do gotowania potrzebujemy kilku niezbędnych gadżetów. Krojąc produkty czy potrawy potrzebujemy przede wszystkim dobrego noża i... deski! Jakiś czas temu już pisaliśmy o rodzajach desek, przedstawialiśmy różne modele, typy oraz doradzaliśmy Wam na co zwrócić uwagę przy ich kupnie. Dziś również zajmiemy się deskami, jednak pod nieco innym kątem.
Drewniane deski należą do najbardziej popularnych i najczęściej używanych desek. Mimo naturalnych właściwości bakteriobójczych drewno wymaga odpowiedniej pielęgnacji. Jeżeli kroimy surowe mięso, ryby lub sery pleśniowe to po użyciu deskę należy natychmiast umyć pod bieżącą wodą. Następnie dokładnie spłukać wodą i dodatkowo – wyparzyć wrzątkiem. Wszystko w trosce o nasze zdrowie i o to, aby podczas kolejnego korzystania z deski – np. w celu pokrojenia owoców nie przenieść zarazków na pełne witamin jabłka. W przypadku innych produktów – owoców, czy warzyw wystarczy umycie pod bieżącą wodą lub z dodatkiem detergentu. W przypadku jego użycia należy zadbać o dokładne wypłukanie deski – aby całkowicie usunąć płyn z powierzchni. Umytą deskę należy wytrzeć ją do sucha. W żadnym wypadku nie należy jej pozostawiać do wyschnięcia, czy co gorsze – wkładać mokrej do szafki czy szuflady. Tak pozostawiona deska pęcznieje i prędzej czy później powstają na niej pęknięcia i będziemy musieli ją wyrzucić. Jeżeli Twoja drewniana deska przeszła obcymi zapachami i nie pomaga nawet kilkakrotne mycie detergentem to znamy na to sposób. Wystarczy na powierzchnię deski nanieść grubą warstwę soli i pozostawić ją na kilka godzin. Sól zdezynfekuje deskę, osuszy jej wnętrze i pochłonie nieprzyjemne zapachy. Po określonym czasie wystarczy obficie opłukać deskę wodą i osuszyć. Na cięższe przypadki zabrudzeń powinna przyjść z pomocą soda oczyszczona. Wystarczy nanieść ją na wilgotną powierzchnię deski i pozostawić na jakiś czas. Trudne do usunięcia plamy znikną jak za pomocą magicznej różdżki.
Sposób na odnowienie
Jeżeli posiadamy deski o większej grubości, to nawet zniszczone modele możemy odnowić. Najłatwiejszym sposobem jest zeszlifowanie zniszczonej powierzchni – jednak można to zastosować jedynie w przypadku grubszych modeli. Przy deskach drewnianych niezwykle ważna jest ich impregnacja. Na rynku dostępne są różne preparaty do tego przeznaczone. Należy wybrać produkty, przystosowane do konserwowania drewna, które będzie miało kontakt z żywnością.
Systematyczność
Deski drewniane są bardzo wygodne w użytkowaniu. Są bardzo lubiane i często wybierane, jako te najlepiej sprawdzające się w kuchennym zaciszu. Jednak o drewniane deski trzeba dbać. Należy je dokładnie myć po każdym użyciu i dodatkowo systematycznie konserwować. W ten sposób przedłużymy ich żywotność i posłużą nam przez lata.