Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Drewniana deska do krojenia – jak o nią dbać?

Porady

Drewniana deska do krojenia – jak o nią dbać?

Ulubione0

Do gotowania potrzebujemy kilku niezbędnych gadżetów. Krojąc produkty czy potrawy potrzebujemy przede wszystkim dobrego noża i... deski! Jakiś czas temu już pisaliśmy o rodzajach desek, przedstawialiśmy różne modele, typy oraz doradzaliśmy Wam na co zwrócić uwagę przy ich kupnie. Dziś również zajmiemy się deskami, jednak pod nieco innym kątem.

Drewniane deski należą do najbardziej popularnych i najczęściej używanych desek. Mimo naturalnych właściwości bakteriobójczych drewno wymaga odpowiedniej pielęgnacji. Jeżeli kroimy surowe mięso, ryby lub sery pleśniowe to po użyciu deskę należy natychmiast umyć pod bieżącą wodą. Następnie dokładnie spłukać wodą i dodatkowo – wyparzyć wrzątkiem. Wszystko w trosce o nasze zdrowie i o to, aby podczas kolejnego korzystania z deski – np. w celu pokrojenia owoców nie przenieść zarazków na pełne witamin jabłka. W przypadku innych produktów – owoców, czy warzyw wystarczy umycie pod bieżącą wodą lub z dodatkiem detergentu. W przypadku jego użycia należy zadbać o dokładne wypłukanie deski – aby całkowicie usunąć płyn z powierzchni. Umytą deskę należy wytrzeć ją do sucha. W żadnym wypadku nie należy jej pozostawiać do wyschnięcia, czy co gorsze – wkładać mokrej do szafki czy szuflady. Tak pozostawiona deska pęcznieje i prędzej czy później powstają na niej pęknięcia i będziemy musieli ją wyrzucić. Jeżeli Twoja drewniana deska przeszła obcymi zapachami i nie pomaga nawet kilkakrotne mycie detergentem to znamy na to sposób. Wystarczy na powierzchnię deski nanieść grubą warstwę soli i pozostawić ją na kilka godzin. Sól zdezynfekuje deskę, osuszy jej wnętrze i pochłonie nieprzyjemne zapachy. Po określonym czasie wystarczy obficie opłukać deskę wodą i osuszyć. Na cięższe przypadki zabrudzeń powinna przyjść z pomocą soda oczyszczona. Wystarczy nanieść ją na wilgotną powierzchnię deski i pozostawić na jakiś czas. Trudne do usunięcia plamy znikną jak za pomocą magicznej różdżki.


Sposób na odnowienie

Jeżeli posiadamy deski o większej grubości, to nawet zniszczone modele możemy odnowić. Najłatwiejszym sposobem jest zeszlifowanie zniszczonej powierzchni – jednak można to zastosować jedynie w przypadku grubszych modeli. Przy deskach drewnianych niezwykle ważna jest ich impregnacja. Na rynku dostępne są różne preparaty do tego przeznaczone. Należy wybrać produkty, przystosowane do konserwowania drewna, które będzie miało kontakt z żywnością.


Systematyczność

Deski drewniane są bardzo wygodne w użytkowaniu. Są bardzo lubiane i często wybierane, jako te najlepiej sprawdzające się w kuchennym zaciszu. Jednak o drewniane deski trzeba dbać. Należy je dokładnie myć po każdym użyciu i dodatkowo systematycznie konserwować. W ten sposób przedłużymy ich żywotność i posłużą nam przez lata.

Zobacz również

Tapety na ścianie w kuchni – hit czy kit?

Tapety na ścianie w kuchni – hit czy kit?

Jakie wzory są modne? Aktualne trendy całkowicie przejęły wzory geometryczne oraz print...

Płyta bezpieczeństwa

Płyta bezpieczeństwa

Najniebezpieczniejsza: płyta Jednym z najczęściej używanych w kuchni sprzętem ze świata AGD...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena