Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024/25 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Funkcjonalne strefy w kuchni, czyli o czym nie...

Funkcjonalne strefy w kuchni, czyli o czym nie możesz zapomnieć?

Planując aranżację kuchni musimy zadbać o wiele istotnych szczegółów, dzięki którym wnętrze będzie doskonale dopracowane nie tylko pod względem estetycznym, ale także funkcjonalnym. Aby korzystanie z kuchni na co dzień było w maksymalnym stopniu komfortowe, a wykonywanie prac kuchennych przebiegało sprawnie – liczy się ergonomia. Jaki jest przepis na ergonomiczną kuchnię? Zastosuj w niej podział na funkcjonalne strefy kuchenne.

Na zdjęciu: Studio Mebli Darex

Podział na strefy w kuchni – na czym polega?

 

Kuchnia jest wnętrzem, w którym każdego dnia spędzamy stosunkowo dużo czasu. Zazwyczaj czas ten poświęcamy wykonywaniu obowiązków kuchennych, które związane są z przygotowaniem posiłków dla bliskich. Każdy użytkownik tego wnętrza oczekuje, że wykonywanie niniejszych prac będzie przebiegać możliwie jak najsprawniej, szybko i w komfortowych warunkach. Dlatego planując aranżację swojej wymarzonej kuchni koncentrujemy się zwykle na estetyce, układzie mebli kuchennych oraz wyborze sprzętów AGD mających wspierać nas w wykonywaniu codziennych obowiązków w kuchni oraz zapewniać wygodę. Niemniej jednak, oprócz powyższych kwestii warto także wziąć pod uwagę ergonomię kuchenną. Co to takiego? Ergonomia w kuchni obejmuje wszystko to co sprawia, że wnętrze jest w maksymalnym stopniu dostosowane do potrzeb użytkowników i usprawnia im wykonywanie prac kuchennych. Jedną z zasad realnie wpływających na to, by kuchnia była funkcjonalna i ergonomiczna jest podział na strefy. Reguła ta polega na takim rozplanowaniu układu wyposażenia ciągu roboczego w kuchni, by dane strefy i sprzęty gospodarstwa domowego odpowiadały kolejności wykonywanych w kuchni czynności.

 

Dlaczego warto zastosować podział na strefy kuchenne?

 

W opinii specjalistów optymalne rozplanowanie ciągu roboczego w kuchni jest gwarancją tego, że prace w niej wykonywane będą przebiegać szybciej, a przy tym bez konieczności poświęcania na nie zbyt wiele energii. Badania wykazały wręcz, że podział na strefy i odpowiednia kolejność ich rozmieszczenia skracają codziennie pokonywaną drogę po pomieszczeniu kuchennym nawet o 60%, a czas poświęcany na gotowanie i sprzątanie w kuchni aż o 30%. Takie wyniki jasno pokazują jak duże znaczenie ma podział na strefy kuchenne oraz odpowiednie rozmieszczenie najważniejszych sprzętów AGD. Aby zapewnić sobie płynność pracy i większy komfort w kuchni warto rozplanować rozmieszczenie urządzeń takich jak kuchenka, lodówka i zlew na wierzchołkach kształtu trójkąta. W ten sposób zastosujemy tzw. regułę trójkąta roboczego powiązaną z podziałem na strefy. Zastosowanie obu reguł sprawia, że kuchnia staje się miejscem sprzyjającym wykonywaniu codziennych obowiązków związanych z przygotowywaniem posiłków, ale także zachęca do spędzania w niej czasu.

 

Wyróżniamy:

  • strefa zapasów,
  • strefa zmywania,
  • strefa przygotowywania posiłków,
  • strefa gotowania,
  • strefa przechowywania.

 

Strefa zapasów

Jest to strefa rozpoczynająca ciąg roboczy w kuchni. Obejmować powinna lodówkę, szafki, w których przechowujemy zapasy spożywcze, a także opcjonalnie spiżarnię. Jest to pierwsza strefa kuchenna. Wynika to z założenia, że wszelkie czynności związane z przygotowywaniem posiłków rozpoczynamy od wyjęcia artykułów spożywczych z lodówki i spiżarni.

 

Strefa zmywania

Jest to obszar w obrębie, którego znajduje się zlewozmywak oraz zmywarka, a także miejsce do przechowywania środków czystości. Jest to druga w kolejności strefa kuchenna, gdyż po wyjęciu danych produktów z lodówki i szafki, myjemy je w zlewie zanim zaczniemy przygotowywać z nich posiłki. Strefa zmywania znajduje się też blisko strefy gotowania, dzięki czemu mamy pod ręką zmywarkę i/lub zlew, gdy chcemy w nich umieścić brudne naczynia po zakończeniu przyrządzania potraw.

 

Strefa przygotowywania

Strefa robocza to miejsce, w którym przygotowujemy posiłki zanim poddamy je obróbce termicznej. Obejmuje więc przede wszystkim blat kuchenny, a w szczególności jego fragment, który mieści się pomiędzy strefą zmywania a gotowania, dzięki czemu wszystkie potrzebne składniki mamy pod ręką i nie musimy pokonywać dodatkowych odległości.

 

Strefa gotowania

Strefa gotowania i pieczenia obejmuje kuchenkę grzewczą oraz piekarnik. Warto zadbać o to, by była ona wyposażona w nowoczesne sprzęty, które zapewnią nam bezpieczeństwo podczas użytkowania, a także będą wyposażone w innowacyjne technologicznie funkcje. Dzięki temu możemy zaoszczędzić nie tylko czas poświęcany na przygotowywanie posiłków, ale także energię w to wkładaną.

 

Strefa przechowywania

Jest to strefa obejmująca wszystkie pozostałe szafki i szuflady w zabudowie mebli kuchennych, w których przechowujemy naczynia, akcesoria, sztućce, małe sprzęty AGD oraz wszystkie inne przedmioty niezbędne w każdej kuchni. Dobrym pomysłem jest wyposażenie poszczególnych szafek w systemy i rozwiązania im dedykowane, dzięki którym zwiększymy wygodę przechowywania w nich danych rzeczy.

Studio AEG
Studio AEG
Studio Anmar
Studio Anmar
Studio Jurimex
Studio Jurimex
Studio Mono
Studio Mono
Studio Olkam
Studio Olkam
Studio Vigo
Studio Vigo

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


MDF, czyli poznaj najpopularniejszy materiał wykończeniowy


Dziś zajmiemy się materiałem wykończeniowym jakim jest płyta MDF. Dlaczego ta płyta...

Blat kuchenny


Jest tak samo nieocenionym elementem kuchennego królestwa jak płyta grzewcza czy...

Męska rzecz – urządzamy kuchnię faceta


Przyzwyczailiśmy się już do tego, że to kobiety mają decydujące zdanie co do...