Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
INFOLINIA: 
17 777 39 20
Strona główna Porady Cegła klinkierowa na ścianie w kuchni
Porady

Cegła klinkierowa na ścianie w kuchni

Cegła to jednej z najpopularniejszych materiałów wykończeniowych stosowanych w aranżacjach wnętrz kuchennych. Nic w tym dziwnego, gdyż z pomocą cegły możemy sprawić, że wnętrze stanie się wyjątkowo przytulne i klimatyczne, a ponadto będzie się prezentować niebanalnie. Jeżeli zastanawiasz się jednak, czy ten materiał będzie odpowiedni pod względem użytkowym dla wnętrza kuchennego, zapraszamy do lektury poradnika. Przygotowaliśmy garść praktycznych wskazówek o stosowaniu cegieł klinkierowych na ścianach kuchennych.

Na zdjęciu: Studio Mebli Kuc

Cegła klinkierowa we wnętrzach

 

Stosowanie cegły klinkierowej we wnętrzach domowych jest stosunkowo popularne w szczególności dla aranżacji projektowanych w myśl stylu industrialnego, retro, klasycznego, rustykalnego. Niemniej jednak, obecnie panujące trendy koncentrują się na zabawie różnymi stylami i łączeniu w spójne kompozycje różnych estetyk, wzorów, materiałów. Moda na taki stylowy eklektyzm sprawia, że także cegła zaczęła być łączona między innymi z modernistycznymi materiałami w nowoczesnych aranżacjach kuchni. W efekcie cegłę klinkierową można zestawiać niemal z dowolnymi materiałami wykończeniowymi, kolorami i meblami. Sprawdza się w jasnych kuchniach, w których wciąż panuje nuta minimalizmu i barwy neutralne – wówczas wybierana jest biała cegła klinkierowa. Ale także doskonała jest do modnych obecnie kuchni urządzanych w ciemnych tonacjach, w których granatowe, czarne lub grafitowe meble łączą się z takimi materiałami jak czarny metal, szkło, miedź i złote dekory. W takim przypadku najlepiej sprawdza się cegła o naturalnym kolorze.

 

Cegła klinkierowa czy naturalna?

 

Osoby planujące zastosować cegłę jako wykończenie fragmentu lub całej ściany w kuchni, często stają przed dylematem, który rodzaj tego materiału warto wybrać. Mamy bowiem do wyboru cegłę naturalną oraz klinkierową. Tradycyjne cegły ceramiczne oraz klinkierowe różni przede wszystkim sposób produkcji, ale co ważniejsze dla użytkowników – także właściwości techniczne. Cegły tradycyjne wypalane są w niższej temperaturze wynoszącej ok. 900-1100 stopni Celsjusza, natomiast klinkierowe wymagają 1300ºC. Wpływa to więc na właściwości cegły i w efekcie na to, że cegły klinkierowe są zdecydowanie bardziej odporne na wilgoć, gdyż jej nie wsiąkają. Z tego powodu do wnętrz kuchennych polecane są właśnie cegły klinkierowe, mimo że ich cena jest wyższa. Warto jednak ponieść większe koszty, gdyż w kuchni panują specyficzne warunki: wilgoć, gorące opary, osady z tłuszczu, wahania temperatur. Cegła klinkierowa jest też bardziej wytrzymała niż zwykła, gdyż wykazuje większą wytrzymałość na trudy codziennej eksploatacji. Wynika to z tego, że słabiej przyjmuje brud i łatwiej jest ją czyścić.

 

Zalety cegły klinkierowej na ścianie w kuchni

 

Do najważniejszych zalet stosowania cegły klinkierowej zaliczyć należy oczywiście walory estetyczne. Większość osób decyduje się na zastosowanie cegły na fragmencie ściany znajdującym się pomiędzy szafkami kuchennymi a blatem roboczym. Czasem cegłą wykładana jest cała ściana w kuchni, ale takie rozwiązanie polecamy przede wszystkim do wnętrz przestronniejszych i odpowiednio oświetlonych. Niemniej jednak, cegła zastosowana na ścianie sprawi, że wnętrze stanie się klimatyczne i bardziej przytulne, co wręcz zachęci do przebywania w nim. Jeżeli dodatkowo podświetlimy taką cegłę, efekt będzie wyjątkowy. Do walorów cegły należy także zaliczyć jej uniwersalny charakter, gdyż z łatwością można ją wkomponować w aranżacje o niemal dowolnym stylu designerskim. Doskonale łączy się także z różnymi kompozycjami kolorystycznymi, gdyż można wybrać cegły o preferowanych odcieniach. Ponadto kuchnię, w której zastosowano cegłę na ścianie z łatwością można zmieniać wizualnie. Wystarczy przemalować cegłę i wymienić dodatki w kuchni, by wykreować piękną metamorfozę wnętrza. Cegła klinkierowa posiada także zalety w zakresie funkcjonalności, gdyż jest odporna na uszkodzenia mechaniczne, blaknięcie, wilgoć czy tłuszcz. Odpowiednio zaimpregnowana i pielęgnowana będzie służyć przez długie lata. Cegła klinkierowa wykazuje także właściwości wyciszające. Wykańczając nią kuchenną ścianę, wyciszymy odgłosy dobiegające z kuchni.

 

Czy cegła klinkierowa ma wady?

 

Cegła stosowana w kuchni może posiadać też pewne wady, z którymi warto się zapoznać przed podjęciem ostatecznej decyzji o jej zastosowaniu w swoim wnętrzu. Największe znaczenie ma tu przede wszystkim to, że cegły są dość ciężkie wzorniczo, więc mogą wpłynąć na wizualne pomniejszenie przestrzeni. Efekt ten można nieco zneutralizować wybierając np. białą cegłę. Stąd też cegły polecane są przede wszystkim do większych metrażowo kuchni. W mniejszych kuchniach można zastosować imitację cegły lub oprzeć aranżację na jasnej kompozycji kolorystycznej. W zakresie użytkowym do wad stosowania cegły na ścianie kuchennej zaliczyć można także to, że cegły mogą wchłaniać tłuszcz pozostawiając przy tym niemożliwe do usunięcia plamy. Dlatego najlepiej jest nie tylko zaimpregnować cegłę, ale i zabezpieczyć ją np. szkłem transparentnym przynajmniej na fragmencie, gdzie znajduje się kuchenka grzewcza. Warto więc pamiętać, że cegła położona w kuchni wymaga odpowiedniej pielęgnacji, konserwacji i  regularnego czyszczenia.

Studio Meble Misz
Studio Meble Misz
Studio Eltop
Studio Eltop
Studio Meblox
Studio Meblox
Studio Vigo
Studio Vigo
Studio Vigo
Studio Vigo

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Ponadczasowa szarość, czyli idealny kolor do twojej kuchni


W kuchni zawsze coś się dzieje – tu się coś rozleje, tam się coś przypali...

Wyposażenie kuchni po niemiecku


Czym charakteryzują się niemieckie kuchnie i jak taką urządzić? Niemieckie kuchnie,...

Mała kuchnia na poddaszu – inspiracje


Urządzenie małej kuchni na poddaszu może stanowić wyzwanie, ale przy odrobinie starań...