Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Harmonia zaklęta w cegle

Porady


Harmonia zaklęta w cegle

Zwycięstwo w I edycji konkursu „Wygraj swoją kuchnię", organizowanego przez ogólnopolską sieć mebli kuchennych Max Kuchnie, przypadło Pani Magdzie z Olkusza. Nasze jury – Redaktor Naczelna magazynu Elle Decoration Pani Małgorzata Szczepańska, znakomity polski kucharz Grzegorz Łapanowski oraz Prezes Sieci Max Kuchnie Pani Ewa Tomaszek – jednogłośnie wybrali zwycięską kuchnię. Nowoczesność formy i materiałów wykończeniowych w połączeniu z postarzaną czerwoną cegłą i industrialnym oświetleniem dały w rezultacie efekt spójnej i ciekawej całości. Jaka jest historia tej kuchni, jak wygląda jej codzienność i kto w niej oddaje się kulinarnym pasjom, opowie autorka kuchni – Pani Małgorzata Błaszczak ze studia VIGO, należącego do sieci studiów kuchennych Max Kuchnie.

Na zdjęciu: Studio mebli Vigo

MK: Pani Małgosiu, na początek gratulujemy zwycięstwa w konkursie projektu kuchni Pani pracowni. Z pewnością inwestorzy cieszą się z wygranej. W końcu zwrot kosztów za zakupiony sprzęt AGD w kwocie 11 740 zł to nie mała kwota. Miała Pani okazję osobiście wręczyć nagrodę swoim klientom – jaka była ich reakcja?
MB: Oficjalne wręczenie nagrody nastąpiło kilka dni po tym jak moi klienci dowiedzieli się telefonicznie o wygranej. Oczywiście radość była ogromna, miałam okazję z nimi rozmawiać zaraz po ogłoszeniu wyników i to było bardzo miłe, móc cieszyć się wraz z nimi. Dla p. Magdaleny to niespodziewany zwrot wydanych już funduszy, a dla nas satysfakcja iż to nasi klienci wygrali konkurs.

MK:Projektowanie takiej kuchni to na pewno czysta przyjemność. Kiedy inwestorzy są otwarci na ciekawe rozwiązania, można poszaleć artystycznie, prawda?
MB: Oczywiście, taka praca daje dużo satysfakcji i możliwości projektowych. Otwartość klientów na nasze sugestie, w tym wypadku bardzo ułatwiła prace i chociaż po drodze było kilka sytuacji wymagających dłuższej dyskusji, finalnie udało się zamknąć projekt w takiej formie, by była to kuchnia spełniająca wszystkie oczekiwania z jakimi klienci do nas trafili.
 

MK: Jakie kuchnie najczęściej Pani projektuje? Jak wyglądają obecnie upodobania polskich inwestorów? Mam wrażenie, że są oni coraz bardziej otwarci na nietuzinkowe rozwiązania.
MB: Cieszy nas to iż minęły czasy, kiedy co druga kuchnia wyglądała identycznie. Klienci coraz częściej dokładnie wiedzą czego chcą, szukają rozwiązań które sprawią, że ich kuchnia będzie inna od wszystkich, wyjątkowa. Naszym zadaniem jest pomoc w zrealizowaniu ich marzeń.
 

MK: A jakie są trendy w doborze sprzętu AGD? Apetyt na nowości ułatwiające kulinarne poczynania rośnie w miarę jedzenia. Do kuchni wkradła się wszędobylska inteligencja – sprzęty gotują, pieką i sprzątają za nas, prawda?
MB: Klienci szukają nowinek, chcą by praca w kuchni zajmowała im jak najmniej czasu, a gotowanie było prawdziwą przyjemnością. Chcą aby ich sprzęt był cichy, przyjazny środowisku i energooszczędny. Zwracają oczywiście uwagę na estetykę urządzeń, gdzie wygrywa minimalizm zamknięty w czarnym szkle.
 

MK: Wracając do naszej zwycięskiej kuchni. Projektowanie przestrzeni kuchennej na indywidualne zamówienie zawsze daje wiele możliwości. Trzeba jednak wcześniej dobrze poznać inwestorów, żeby stworzyć kuchnię „szytą na miarę" – to chyba podstawa sukcesu dla każdego dobrego projektu? Kim są zwycięzcy? Co sprawiło, że ich kuchnia wygląda tak, a nie inaczej?
MB: Poznanie klientów pozwala na przygotowanie projektu, który będzie w maksymalnym stopniu odpowiadał im pod względem wizualnym jak i ergonomicznym. Klienci, którzy wygrali konkurs, to młode  małżeństwo, świadomie dokonujące wyborów,  mające dokładną wizję tego jak chcą by wyglądał cały ich dom, nie tylko kuchnia. Dom traktują jako spokojną przystań, w której po całym dniu pracy, toczy się wspaniałe życie rodzinne z trójką dzieci. Kuchnia miała być nowoczesna, ciepła, wygodna w użytkowaniu i taka też jest. Jest to owoc wielu spotkań, które dały mi możliwość poznania klienta, jego dokładnych oczekiwań i wyobrażeń o swojej przyszłej kuchni.
 

MK: Co było najtrudniejsze w zaprojektowaniu tej kuchni?
MB: Myślę, że dobór kolorystyki wykończeń fornirowanych. Materiał musiał współgrać z kolorystyką cegły jak i też dobrze komponować się z drewnem na podłodze w jadalni i salonie, na które kuchnia jest otwarta.  Finalny wybór palisandra okazał się bardzo trafny.
 

MK: Z którego elementu w projekcie jest Pani szczególnie zadowolona?
MB: Z całości (śmiech). Trudno mi dzielić tą kuchnię na elementy, ponieważ one wszystkie tworzą jej wyjątkowy charakter.
 

MK: Co w tej kuchni zostało zastosowane, w celu ułatwienia codziennych kuchennych obowiązków?
MB: Możemy powiedzieć tu o trzech  najważniejszych elementach, czyli wyposażeniu kuchni w szerokie szuflady, wysuwne kosze ułatwiające organizację i o braku widocznych uchwytów - przy stawiającym pierwsze kroki maluchu w domu, to bardzo istotny element. Kolejny ważny element to niezwykle praktyczny blat kuchenny, wykonany z granitu, który został poddany obróbce płomieniowania i szczotkowania. Dzięki temu zyskał ciekawą matową fakturę, która sprawiła, że użytkowanie blatu jest „czystą" przyjemnością.
 

MK: Coraz częściej można znaleźć w polskich kuchniach cegłę. Choć mam wrażenie, że wciąż wiele osób uważa to za zbyt odważny pomysł na dekorację ściany i decyduje się na bardziej standardowe rozwiązania. Jak Pani zdaniem sprawdza się cegła we wnętrzach. Jest się czego obawiać?
MB: Cegła sprawdza się praktycznie w każdym pomieszczeniu, występuje w szerokiej palecie kolorystycznej dlatego dopasowanie jej do różnych wnętrz nie stanowi żadnego problemu. W zwycięskiej kuchni użyta jest jako dodatek pięknie wykańczający przestrzeń wokół okna, ale można ją stosować nawet w miejscach bardziej narażonych na działanie wody czy przy płycie grzewczej zabezpieczając ją przezroczysta szybą.
 

MK: Jakie są najczęstsze problemy, przy projektowaniu kuchni? Nieustawna lub za mała przestrzeń, źle zaprojektowane instalacje, czy może jeszcze coś innego?
MB: Każdy klient to nowe wyznanie. Wszystkie projekty tworzone są indywidualnie więc w wielu przypadkach natrafiamy na bardzo różne problemy. Częstym jest  chęć posiadania przez klienta określonej, wymarzonej kuchni, która bardzo dobrze prezentuje się u nas w Studiu, a w pomieszczeniu jakim dysponuje klient, nie jest możliwym uzyskanie tego samego efektu. Wtedy naszym zadaniem jest stworzenie takiego projektu, w którym zaproponujemy funkcjonalne rozwiązania dla danego pomieszczenia, przy zachowaniu kolorystyki jaką wymarzył sobie klient.
 

MK: Jaka wygląda wymarzona kuchnia, którą chciałaby Pani zaprojektować? Jak jest Pani ulubiony styl, w który chciałaby Pani ubrać wszystkie polskie kuchnie?
MB: Wymarzona kuchnia? To trudne pytanie. Mój typ zmienia się to średnio co kilka miesięcy. Odnośnie stylu, nie jestem ukierunkowana zarówno na kuchnie nowoczesne jak i klasyczne. Chciałabym by kuchnie były różne, piękne i funkcjonalne. Byłoby przecież nudno, gdyby wszystkie miały identyczny charakter i nie były dopasowane indywidualnie do każdego klienta.
 

MK: Bardzo dziękuję za rozmowę. Jeszcze raz gratuluję zwycięstwa z konkursie i życzę samych sukcesów w kuchennym świecie.

Marzena Krupa
Redaktor

 

https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/cegla-klinkierowa-na-scianie-w-kuchni-2931.html

https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/czerwony-jak-cegla-czyli-sposob-na-wykonczenie-sciany-w-kuchni-1611.html

https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/kiedy-fugowac-klinkier-3112.html

https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/plytki-ceglopodobne-w-kuchni-oryginalna-stylizacja-w-dobrym-guscie-1234.html

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Blat kuchenny


Jest tak samo nieocenionym elementem kuchennego królestwa jak płyta grzewcza czy...

Przesyt czy gustowność? Kuchnia w stylu eklektycznym


Nie brak zwolenników oryginalnego stylu zwanego eklektyzmem, w którym...

Zamknij smaki i aromaty! Czyli jak przechowywać przyprawy?


Przyprawy są jak kropka nad „i", zwieńczenie kulinarnego dzieła. Dopełniają smaku,...