Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Aranżacje / Blat kuchenny

Aranżacje

Blat kuchenny

Ulubione5

Jest tak samo nieocenionym elementem kuchennego królestwa jak płyta grzewcza czy stół. Solidny, trwały a przy tym piękny i dekoracyjny będzie wiernie służył przez lata jednocześnie zdobiąc przestrzeń i użyczając miejsca kulinarnym eksperymentom.

Niezastąpiony

Blat kuchenny, bo o nim mowa, stanowi nierozerwalny element kuchennej zabudowy meblowej. To nie tylko zwieńczenie dolnych szafek. To coś więcej. To miejsce, gdzie rozgrywa się najwięcej kuchennych przygód, jest świadkiem krojenia, siekania, ubijania, mieszania. Bez niego właściwie niemożliwe byłoby sprawne i przyjemne przygotowywanie wyśmienitych dań, deserów, przekąsek.
 

Absolutnie funkcjonalny

Do lamusa odeszły wolnostojące szafki kuchenne, między które wiecznie wpadały drobne okruszki, kurz czy przypadkowo rozlane mleko. Obecnie absolutnym minimum kuchennej zabudowy jest zwarta bryła meblowa przykryta jednolitym fragmentem blatu. Gwarantuje to nie tylko funkcjonalność (w końcu nic nie wpada miedzy szafki) sprzątanie jest więc niezwykle proste i przyjemne, ale i estetykę kuchennego wnętrza. Odpowiednio dobrany blat roboczy wieńczy dzieło, stawia kropkę nad „i". Współczesne blaty są z reguły odporne na zabrudzenia, przebarwienia i wilgoć, co jest niezwykle cenne w kuchni, poza tym wpływa pozytywnie na nieskazitelny wygląd blatu przez długie lata.

Jaki blat wybrać?


Blat należy wybierać w zależności od upodobań, stylu kuchni i przyzwyczajeń domowników. Warto jednak poznać główne wady i zalety poszczególnych materiałów, z jakich wykonane mogą być blaty kuchenne.

Laminat. A właściwie płyta wiórowa z wierzchu pokryta laminatem. Tego typu blaty są stosunkowo tanie, z tego też powodu najczęściej wybierane do kuchni. Ich zaletą jest też bardzo szeroka gama kolorystyczna, możliwość wyboru blatu imitującego np. kamień, drewno, a nawet metal. Niestety są dość mało solidne, łatwo je zarysować, a woda, która dostanie się w szczelinę po zarysowaniu trwale uszkadza blat.

Kamień naturalny. Blat wykonany z tego materiału będzie z pewnością główną ozdobą kuchni. Jest bardzo dostojny, a przy tym solidny i trwały. Można bezpośrednio na nim kroić, siekać, ubijać mięso a także stawiać gorące naczynia i garnki. Świetnie zastępuje również stolnicę. Łatwo utrzymać go w czystości, warto jednak wcześniej go zaimpregnować by nie chłonął zabrudzeń (szczególnie marmur). Niestety kamienny blat jest dość ciężki, dlatego należy wziąć to pod uwagę zamawiając meble kuchenne. Muszą być bardzo solidne i odpowiednio wzmocnione. Odstraszać może też wysoka cena kamienia, jednak piękno i funkcjonalność kamiennego blatu są jej warte. Najczęściej wybieranym kamieniem jest granit, występującym w wielu kolorach i odcieniach. Jest przy tym trwały, odporny na uszkodzenia mechaniczne i wysoką temperaturę.

Kamień syntetyczny. Konglomerat wykonany ze zmielonych kamieni (marmuru lub granitu) i żywic imituje naturalny kamień. Na pierwszy rzut oka w niczym nie ustępuje naturalnemu odpowiednikowi, jest jednak zdecydowanie tańszy.

Drewno. Blat drewniany jest niezwykle ciepły w dotyku, tworzy niepowtarzalny klimat w kuchni. Z reguły wykonuje się go z takich gatunków jak dąb, buk, olcha, mahoń, iroko. Są one odpowiednio twarde i odporne na wilgoć. Drewniany blat jest klejony z kilku listew, co zapobiega jego późniejszemu pękaniu czy wyginaniu. Dzięki zastosowaniu odpowiednich lakierów zabezpieczających i koloryzujących można uzyskać dobrej jakości blat w dowolnym odcieniu idealnie pasującym do wnętrza. Niestety drewniane blaty są mało odporne na uszkodzenia mechaniczne i wysoką temperaturę, dlatego z dużą starannością trzeba się z nimi obchodzić w kuchni. Ich niewątpliwą zaletą jest jednak fakt, że można je zaszlifować i szybko odnowić.

Ceramika. Ciekawym rozwiązaniem może okazać się wykorzystanie na blacie płytek ceramicznych. Są one odporne na wysokie temperatury i zabrudzenia. Występują w niezliczonych kolorach, wzorach i formach, dlatego każdy znajdzie coś odpowiedniego do swej kuchni. Niestety najwięcej problemów może przysporzyć utrzymywanie w czystości spoin miedzy płytkami, jednak można zminimalizować to ryzyko wypełniając fugi masą epoksydową.

Szkło. Niezwykle efektowne wykończenie kuchennej zabudowy. Szkło wykorzystywane na blaty kuchenne jest specjalnie przygotowywane, składa się z kilku warstw, przy czy wierzchnia jest wykonana z bezpiecznego szkła hartowanego, co zapewnia blatu odporność na wysokie temperatury i uszkodzenia mechaniczne. Blat szklany wykonywany jest tylko na zamówienie, dostępny jest w wielu kolorach i wykończeniach, idealnie wpisuje się w stylistykę nowoczesnej kuchni. Niestety blaty szklane są dość kosztowne.

Zobacz również

Usiądź wygodnie! Wybieramy krzesło do kuchni

Usiądź wygodnie! Wybieramy krzesło do kuchni

Mebel obowiązkowy Bez krzeseł kuchnia nie będzie już taka sama. Nie będzie możliwe...

Kuchnia w angielskim stylu

Kuchnia w angielskim stylu

Uniwersalna Kuchnia angielska jest przede wszystkim ponadczasowa. Jest wprost stworzona dla osób...
Komentarze (4)
4
Gość
krasiczka
2013-07-29 09:25:50

To fakt. Blat z kamienia naturalnego ma chyba najwięcej zalet ze wszystkich pozostałych a jedyna jego wada to wysoka cena ;/ Pięknie się prezentuje – nadaje kuchni elegancji i klasy do tego jest niezwykle praktyczny – solidny i trwały – odporny na uszkodzenia czy wysoką temperaturę. Na szczęście jeśli nie mamy wystarczających funduszy możemy go śmiało zastąpić polecanym w artykule kamieniem syntetycznym ;)

Gość
powerpod
2013-06-12 13:22:37

mam to samo

Gość
kamaaa
2013-06-06 13:32:33

Mam laminatowy blat - kiepska jakość - nie polecam

sarawkuchni
sarawkuchni
2013-06-06 10:56:54

Kamień naturalny najlepszy, ale chyba drogi :(

Twój komentarz
Ocena