Stylowe i Nowoczesne Aranżacje Kuchenne | Porady Max Kuchnie
Stylowe i Nowoczesne Aranżacje Kuchenne | Porady Max Kuchnie
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE

ARANŻACJE


Blat kuchenny

Jest tak samo nieocenionym elementem kuchennego królestwa jak płyta grzewcza czy stół. Solidny, trwały a przy tym piękny i dekoracyjny będzie wiernie służył przez lata jednocześnie zdobiąc przestrzeń i użyczając miejsca kulinarnym eksperymentom.

Na zdjęciu: Studio Arkk

Niezastąpiony

Blat kuchenny, bo o nim mowa, stanowi nierozerwalny element kuchennej zabudowy meblowej. To nie tylko zwieńczenie dolnych szafek. To coś więcej. To miejsce, gdzie rozgrywa się najwięcej kuchennych przygód, jest świadkiem krojenia, siekania, ubijania, mieszania. Bez niego właściwie niemożliwe byłoby sprawne i przyjemne przygotowywanie wyśmienitych dań, deserów, przekąsek.
 

Absolutnie funkcjonalny

Do lamusa odeszły wolnostojące szafki kuchenne, między które wiecznie wpadały drobne okruszki, kurz czy przypadkowo rozlane mleko. Obecnie absolutnym minimum kuchennej zabudowy jest zwarta bryła meblowa przykryta jednolitym fragmentem blatu. Gwarantuje to nie tylko funkcjonalność (w końcu nic nie wpada miedzy szafki) sprzątanie jest więc niezwykle proste i przyjemne, ale i estetykę kuchennego wnętrza. Odpowiednio dobrany blat roboczy wieńczy dzieło, stawia kropkę nad „i". Współczesne blaty są z reguły odporne na zabrudzenia, przebarwienia i wilgoć, co jest niezwykle cenne w kuchni, poza tym wpływa pozytywnie na nieskazitelny wygląd blatu przez długie lata.


Jaki blat wybrać?


Blat należy wybierać w zależności od upodobań, stylu kuchni i przyzwyczajeń domowników. Warto jednak poznać główne wady i zalety poszczególnych materiałów, z jakich wykonane mogą być blaty kuchenne.

Laminat. A właściwie płyta wiórowa z wierzchu pokryta laminatem. Tego typu blaty są stosunkowo tanie, z tego też powodu najczęściej wybierane do kuchni. Ich zaletą jest też bardzo szeroka gama kolorystyczna, możliwość wyboru blatu imitującego np. kamień, drewno, a nawet metal. Niestety są dość mało solidne, łatwo je zarysować, a woda, która dostanie się w szczelinę po zarysowaniu trwale uszkadza blat.

Kamień naturalny. Blat wykonany z tego materiału będzie z pewnością główną ozdobą kuchni. Jest bardzo dostojny, a przy tym solidny i trwały. Można bezpośrednio na nim kroić, siekać, ubijać mięso a także stawiać gorące naczynia i garnki. Świetnie zastępuje również stolnicę. Łatwo utrzymać go w czystości, warto jednak wcześniej go zaimpregnować by nie chłonął zabrudzeń (szczególnie marmur). Niestety kamienny blat jest dość ciężki, dlatego należy wziąć to pod uwagę zamawiając meble kuchenne. Muszą być bardzo solidne i odpowiednio wzmocnione. Odstraszać może też wysoka cena kamienia, jednak piękno i funkcjonalność kamiennego blatu są jej warte. Najczęściej wybieranym kamieniem jest granit, występującym w wielu kolorach i odcieniach. Jest przy tym trwały, odporny na uszkodzenia mechaniczne i wysoką temperaturę.

Kamień syntetyczny. Konglomerat wykonany ze zmielonych kamieni (marmuru lub granitu) i żywic imituje naturalny kamień. Na pierwszy rzut oka w niczym nie ustępuje naturalnemu odpowiednikowi, jest jednak zdecydowanie tańszy.

Drewno. Blat drewniany jest niezwykle ciepły w dotyku, tworzy niepowtarzalny klimat w kuchni. Z reguły wykonuje się go z takich gatunków jak dąb, buk, olcha, mahoń, iroko. Są one odpowiednio twarde i odporne na wilgoć. Drewniany blat jest klejony z kilku listew, co zapobiega jego późniejszemu pękaniu czy wyginaniu. Dzięki zastosowaniu odpowiednich lakierów zabezpieczających i koloryzujących można uzyskać dobrej jakości blat w dowolnym odcieniu idealnie pasującym do wnętrza. Niestety drewniane blaty są mało odporne na uszkodzenia mechaniczne i wysoką temperaturę, dlatego z dużą starannością trzeba się z nimi obchodzić w kuchni. Ich niewątpliwą zaletą jest jednak fakt, że można je zaszlifować i szybko odnowić.

Ceramika. Ciekawym rozwiązaniem może okazać się wykorzystanie na blacie płytek ceramicznych. Są one odporne na wysokie temperatury i zabrudzenia. Występują w niezliczonych kolorach, wzorach i formach, dlatego każdy znajdzie coś odpowiedniego do swej kuchni. Niestety najwięcej problemów może przysporzyć utrzymywanie w czystości spoin miedzy płytkami, jednak można zminimalizować to ryzyko wypełniając fugi masą epoksydową.

Szkło. Niezwykle efektowne wykończenie kuchennej zabudowy. Szkło wykorzystywane na blaty kuchenne jest specjalnie przygotowywane, składa się z kilku warstw, przy czy wierzchnia jest wykonana z bezpiecznego szkła hartowanego, co zapewnia blatu odporność na wysokie temperatury i uszkodzenia mechaniczne. Blat szklany wykonywany jest tylko na zamówienie, dostępny jest w wielu kolorach i wykończeniach, idealnie wpisuje się w stylistykę nowoczesnej kuchni. Niestety blaty szklane są dość kosztowne.

 

Komentarze


3.60/5 5 5
5

Kamień naturalny najlepszy, ale chyba drogi :(


5

Mam laminatowy blat - kiepska jakość - nie polecam


3

mam to samo


To fakt. Blat z kamienia naturalnego ma chyba najwięcej zalet ze wszystkich pozostałych a jedyna jego wada to wysoka cena ;/ Pięknie się prezentuje – nadaje kuchni elegancji i klasy do tego jest niezwykle praktyczny – solidny i trwały – odporny na uszkodzenia czy wysoką temperaturę. Na szczęście jeśli nie mamy wystarczających funduszy możemy go śmiało zastąpić polecanym w artykule kamieniem syntetycznym ;)


5
kasia

Ja się zdecydowałam na kamienny, ponieważ jest znacznie trwalszy. Zamówiłam "u siebie" w pomorskim za pośrednictwem lokalnego studia Max Kuchnie - granitowy.

Zobacz również


Jak funkcjonalnie urządzić kuchnię półotwartą?


Współczesne kuchnie coraz częściej otwierają się na salony. Rozwiązanie to sprzyja...

Sprzęt AGD w kuchni – w jakich kolorach?


O estetyce wystroju Twojego pomieszczenia kuchennego a nawet i funkcjonalności wnętrza...

Powiew Orientu, czyli bambusowa kuchnia


Wbrew obiegowym opiniom bambus nie jest wcale delikatny i nietrwały. To materiał...