Blat w kuchni – z czego powinien być wykonany?
Nie ma mowy o komfortowym i praktycznym urządzeniu pomieszczenia kuchennego bez inwestycji w solidny blat. Obecnie konsument stojący przed koniecznością doboru odpowiedniego asortymentu do swego nowego gniazdka ma nieskończone możliwości. Może przebierać w rozmaitych ofertach zróżnicowanych cenowo oraz dotyczących urozmaiconych wariantów elementów meblowych. Do dyspozycji lokatorów jest między innymi niesamowicie bogaty zestaw rozlicznych blatów. Więcej na ten temat w poniższych fragmentach.
Blaty z płyt laminowanych
To znakomita alternatywa dla tych, którzy nie mają zbyt grubo wypchanego portfela i liczą się z kosztami. Jest to wariant dość tani w porównaniu ze stawkami cenowymi należnymi za inne modele blatów. Wersje z płyt laminowanych czy MDF-u cechuje jednakże nie tylko atrakcyjna cena, ale także duża odporność na uszkodzenia mechaniczne. Podłoże tego typu jest trwałe i przez to niepodatne na ścieranie czy oddziaływanie wysokich temperatur. Ponadto nie ma obaw o przebarwienia czy zaplamienie przeróżnymi detergentami, z jakich na stałe korzysta się w gospodarstwie domowym. Zanim zdecydujesz się na blat w takiej postaci, warto abyś wiedział, że płyty laminowane wymagają odpowiedniego zabezpieczenia – najlepiej akrylową bądź metalową listwą – gdyż nieochronione ulegają zamoczeniu. Kiedy takowy blat montujemy w rejonie zlewozmywaka, dobrze jest dodatkowo uszczelnić go silikonem.
Blat drewniany
Największym walorem drewnianych blatów jest bez wątpienia szeroka gama możliwych opcji do wyboru. Podłoża wykonywane są z wielorakich gatunków szlachetnego tworzywa, jakim jest drewno, co natomiast pozwala na idealne dostosowanie blatu stricte do stylu aranżacji naszej kuchni. Bez problemu znajdziemy modele doskonale nadające się do wnętrz klasycznych, w nieco starodawnym wydaniu, jak także do obiektów rustykalnych wystrojem, bądź zupełnie nowoczesnych. Producenci proponują szereg rozlicznych wariantów blatów drewnianych – dębowe, iroko, bukowe, sosnowe, z litego drewna z charakterystycznymi sękami bądź z drewna klejonego, które nie ulega paczeniu. Drewniane powierzchnie wymagają oczywiście specjalnego zabezpieczenia. Zaleca się pokrycie ich warstwami oleju bądź lakieru. W ten sposób ochronimy blat przed zabrudzeniami, plamami czy wyblaknięciami.
Blat kamienny
Kamienne podłoża są w kuchni niezastąpione. Nie mają sobie równych, wyróżniając się nie tylko nietuzinkową estetyką, stylowością oraz elegancją, ale także niesamowitą trwałością użytkowania. Nie ma obaw o jakość blatu nawet, gdy będziemy na nim kroić, umieszczać gorące garnki czy chlapać po nim wodą. Jest to jednakże dość kosztowny wydatek. Niemniej jednak śmiało można rzec, iż jest to inwestycja na długie lata eksploatacji. Zero kosztów dodatkowych w postaci konieczności odnowienia czy wymiany blatu, brak ubytków wynikających z zarysowań czy popękań, swoboda korzystania z powierzchni nawet w nieostrożny sposób.
Blat z konglomeratu
Ciepłe w dotyku, wysokiej jakości, estetyczne, lecz mniej wytrzymałe niż kamienne warianty. Blaty z konglomeratu odznaczają się natomiast dużo mniejszym ciężarem niż wyżej wymienione. Co do kwestii ceny – jest ona raczej porównywalna z kosztami należnymi za modele z kamienia. Konglomeratowe wersje powierzchni blatowych są na pewno wyjątkowo niepodatne na wszelkie uszkodzenia oraz działanie kwasów i zasad, co akurat w kwestii urządzania wnętrza kuchennego ma bardzo duże znaczenie. Omawiane tworzywo to nic innego jak mieszanka rozmaitych minerałów.
Blaty aluminiowe
Do tradycyjnych, klasycznych kuchni raczej się nie nadają, ale w przypadku wnętrz aranżowanych w formacie nowoczesnym są zdecydowanym strzałem w dziesiątkę. Blaty robione z aluminium to świetna propozycja do kuchni awangardowych, oryginalnych stylistycznie, nastawionych na zapewnienie maksymalnego komfortu i ergonomii użytkowania. Aluminium to tworzywo trwałe, wiec wykonywane z niego blaty odznaczają się kwasoodpornością, łatwo utrzymać je w czystości, trudno zarysować czy zniszczyć. Nie ma znaczenia, jaką temperaturą na nie podziałamy, gdyż są na ciepłotę, wilgoć czy wodę kompletnie niepodatne.
- https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/gruby-blat-kuchenny-z-laminatu-wady-i-zalety-2995.html
- https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/3-cechy-idealnego-blatu-kuchennego-2698.html
- https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/aranzacje/blat-kuchenny-182.html
- https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/poznaj-cienkie-blat-kuchenne-3040.html