Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
INFOLINIA: 
17 777 39 20
Strona główna Porady Deska kuchenna, co zrobić, żeby się nie...
Porady

Deska kuchenna, co zrobić, żeby się nie ślizgała?

Deska kuchenna jest jednym z podstawowych elementów wyposażenia każdej kuchni. Zwykle staramy się wybierać modele, które będą łatwe w utrzymaniu czystości oraz o powierzchni sprzyjającej zachowaniu higieny. Ponadto warto także zwrócić uwagę na kwestię funkcjonalności danej deski kuchennej. Bowiem, gdy okazuje się, że deska ślizga się po powierzchni blatu podczas używania jej, może to być uciążliwe i frustrujące. Przygotowaliśmy garść praktycznych wskazówek o tym, jak rozwiązać taki problem oraz na co zwrócić uwagę wybierając nową deskę do swojej funkcjonalnej kuchni.

Wybieramy deskę do krojenia

 

Deska do krojenia jest jednym z najczęściej używanych akcesoriów kuchennych. Na co dzień kroimy na niej produkty spożywcze, rozbijamy kotlety, czy też siekamy zioła. Dobrze dobrana deska kuchenna może ułatwiać nam wykonywanie codziennych obowiązków związanych z przygotowywaniem posiłków. Jednakże, aby praca z jej użyciem przebiegała wygodnie i sprawnie, konieczne jest, aby deska była stabilna i bardzo wytrzymała. Wpływ na komfort korzystania z deski kuchennej ma kilka znaczących czynników. Dlatego wybierając nową deskę do swojej kuchni, warto się z nimi zapoznać i mieć je na uwadze, aby podnieść sprawność i komfort korzystania z kuchni na co dzień. Często spotykanym problemem jest bowiem to, że deska do krojenia ślizga się po powierzchni blatu, co znacząco utrudnia korzystanie z niej. Ponadto może to wpływać na zwiększenie ryzyka skaleczenia się podczas krojenia danych produktów spożywczych. Sprawdź, jak ustabilizować deskę na powierzchni blatu kuchennego.

 

Stabilizowanie deski kuchennej

 

Do najpopularniejszych rodzajów desek kuchennych zaliczyć możemy przede wszystkim deski drewniane, szklane i plastikowe. Każda z tych możliwości ma swoje plusy, jak i minusy w zakresie wygody, funkcjonalności i trwałości użytkowania. Niemniej jednak, gdy po zakupie okazuje się, że dana deska ślizga się po powierzchni blatu kuchennego, wówczas przygotowywanie potraw okazuje się być bardzo niewygodne, a sprawność pracy znacznie spada, co może w dłuższej perspektywie irytować. W takiej sytuacji większość osób po prostu pozbywa się takiej deski wyrzucając ją do kosza i decyduje się na zakup nowej. Zamiast podejmowania tak drastycznych kroków, które mają też nieprzyjemne konsekwencje dla portfela, warto spróbować ustabilizować deskę kuchenną. W tym celu powinniśmy zwiększyć tarcie. Najprostszym sposobem jest nałożenie na dwa końce deski gumki recepturki. Dzięki temu zmniejszymy poślizg deski, na której będzie można już bez problemu wygodnie kroić dowolne produkty spożywcze. Można również przykleić do dolnej powierzchni deski cienkie kawałki gumy. Najlepiej użyć do tego kleju montażowego, a poszczególne fragmenty gumy przykleić w każdym z czterech rogów deski kuchennej. W ten sposób deska będzie się ładnie prezentować, a problem jej ślizgania się po blacie zostanie rozwiązany. Innym doraźnym rozwiązaniem często stosowanym w stabilizacji desek kuchennych jest umieszczanie pod nimi zwilżonych ręczników lub ściereczek. Dodatkową zaletą stosowania podkładek pod deski kuchenne jest to, że mają one właściwości wygłuszające, więc ewentualne hałasy powstające podczas używania np. tłuczka kuchennego są nieco tłumione.
Są to skuteczne sposoby gwarantujące, że deska staje się antypoślizgowa. Niemniej jednak polecamy je jako doraźne rozwiązanie takiego problemu. Najlepiej jest bowiem jeszcze przed zakupem konkretnej deski kuchennej zorientować się, które rodzaje będą posiadały specjalne antypoślizgowe wykończenia.

 

Rodzaje antypoślizgowych desek kuchennych:

 

  • deski z jednostronną powierzchnią gumową,
  • deski z przyssawkami na spodzie,
  • deski z podwyższonymi brzegami,
  • deski z antypoślizgowymi wypustkami z gumy rozmieszczonymi na spodzie,
  • deski z antypoślizgową powłoką wokół krawędzi,
  • deski z wytłoczeniami i zagłębieniami w powierzchni spodu.

 

Najbezpieczniejsze deski do krojenia

 

Antypoślizgowe deski do krojenia są nie tylko wygodniejsze w codziennym użytkowaniu, ale także zdecydowanie bardziej bezpieczne, gdyż minimalizują zagrożenie skaleczenia. Niemniej jednak, na to czy dany rodzaj deski jest bezpieczny mają wpływ także inne czynniki. Należy bowiem wziąć pod uwagę kształt i wielkość deski kuchennej, ale także materiał, z jakiego została wykonana. W codziennym korzystaniu z deski kuchennej największe znaczenie ma higiena. Naukowcy poddali badaniom różnego rodzaju deski do krojenia, by ocenić które rodzaje powierzchni najbardziej sprzyjają rozwojowi bakterii. Wyniki wskazały, że pod względem higienicznym górują deski wykonane z drewna. Na powierzchniach desek szklanych, marmurowych i plastikowych bakterie się namnażały zdecydowanie szybciej i zajmowały całą powierzchnię. Natomiast w przypadku desek drewnianych bakterie występowały wyłącznie w miejscach, w których je pozostawiono. Jest to związane z gładkością powierzchni danych desek kuchennych. Przy czym warto pamiętać, że deski z drewna wymagają odpowiedniej pielęgnacji i dokładnego czyszczenia po każdym użyciu.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Artykuły warsztatowe, które znajdą zastosowanie w kuchni


Coraz większą popularnością cieszą się aranżacje wnętrzarskie, w których...

Płytki w kuchni? Zadbaj o fugi!


Podłoga w kuchni jest równie ważna co jej pozostałe elementy wykończeniowe. Wszystkie...

Tynki i tapety – sposoby wykończenia ścian kuchennych


Od tego, jak zaaranżujesz Twoje wnętrze kuchenne zależeć będzie zarówno Twe...