Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Aranżacje / Wytapetowana

Aranżacje

Wytapetowana

Ulubione4

Czym wykończyć ścianę w kuchni? Płytkami, szkłem, farbą? A może tapetą? Niezliczona ilość wzorów i kolorów sprawi, że nawet najbardziej wybredni znajdą w świecie tapet coś odpowiedniego do swej kuchni. Przed zakupem warto jednak dowiedzieć się co nieco o tych materiałach wykończeniowych.

Główne atuty

Tapety wprowadzają do wnętrza życie. Wystarczy wybrać odpowiedni kolor i formę dostosowaną do stylistyki kuchennej zabudowy i charakteru całego wnętrza. W zależności od wybranego wzoru, tapety mogą powiększać lub pomniejszać optycznie pomieszczenie. Ocieplają wnętrze, niekiedy w małym stopniu tłumią także dźwięki. Mogą również niwelować i ukrywać nierówności i pęknięcia na ścianie. Niektóre rodzaje można nawet pomalować na wybrany kolor, pozostawiając jedynie subtelną strukturę. Tapety świetnie nadają się do wykończenia całych ścian, ich fragmentów, wnęk a nawet sufitów.
 

Mądry wybór

Kolor, struktura, wzór to najważniejsze elementy, które rzutują na wybór konkretnej tapety. Decydując się na zakup, trzeba jednak wziąć pod uwagę specyfikę pomieszczenia, jakim jest kuchnia. Panuje w niej większa niż w innych pomieszczeniach wilgoć, ściany są narażone na zachlapanie, zabrudzenie tłuszczem, oparami gazu itp. Dlatego też kuchenna tapeta, jak żadna inna, powinna być niezwykle trwała, odporna na zabrudzenia, a przede wszystkim dająca się łatwo czyścić. Wybór uzależnijmy też od miejsca, w którym chcemy położyć tapetę. Inne wymagania bowiem będzie mieć dekoracyjna wnęka, inne ściana przy stole, a skrajnie odmienne ściana nad blatem roboczym czy płytą grzewczą.
 

Materiał ma znaczenie

Najważniejszy jest materiał, z którego wykonana jest tapeta. Tak naprawdę najlepsze do kuchni będą dwa rodzaje tapet: winylowe i z włókna szklanego. Spodnia warstwa tapety winylowej wykonana jest z papieru, natomiast wierzchnia, w zależności od rodzaju tapety: z płaskiego lub spienionego winylu. Oba te materiały dobrze znoszą kontakt z wilgocią, tego rodzaju tapety doskonale sprawdzą się w kuchni, np. na wybranym fragmencie ściany. Nie warto jednak umieszczać tapet winylowych w sąsiedztwie płyty grzewczej, ponieważ źle znoszą kontakt z tłuszczem. Tego problemu nie mają natomiast tapety z włókna szklanego. Są nie tylko odporne na wodę i wilgoć, ale też na ogień i wysokie temperatury. Poza tym można je malować, a w razie zabrudzenia myć. Ma to niebagatelne znaczenie w kuchni.

Szklana alternatywa
 

Jeśli jednak szczególnie wpadnie nam w oko tapeta innego rodzaju, który niekoniecznie nadaje się do kuchni, nie traćmy nadziei na wymarzoną aranżację. Dobrym pomysłem jest umieszczenie tapety za taflą przezroczystego szkła, które ochroni piękne wzory przed szkodliwymi czynnikami, jak woda, tłuszcz czy wysoka temperatura. Poza tym czyszczenie takiej ściany nie wymaga wielkiego wysiłku, zabrudzenia nie wnikają w strukturę tapety, można je łatwo usunąć zwykłym detergentem do mycia okien.
 

Wiedza to podstawa

By uniknąć zdezorientowania przed sklepową półką z rolkami, warto wiedzieć czym charakteryzują się poszczególne typy tapet:

  • Papierowa to tapeta składająca się z jednej lub kilku warstw papieru. Jest dość cienka, łatwobrudząca się i trudna do utrzymania w czystości. Poza tym jest nieodporna na wilgoć, chociaż na ryku spotkać można też papierowe tapety pokryte lakierem lub plastikiem, które z powodzeniem można zmywać wodą. Dodatkowym atutem tapet papierowych jest fakt, że można je malować i w ten szybki sposób odmienić kuchenne wnętrze.
  • Flizelinowa to tapeta dwuwarstwowa, której spodnia warstwa wykonana jest z flizeliny czyli włókna syntetycznego. Dzięki temu jest niezwykle prosta w aplikacji, poradzi sobie z nią nawet niewprawny laik. Tapety flizelinowe mogą być gładkie lub strukturalne i podobnie jak papierowe - można je malować.
  • Akrylowa podobnie jak papierowa jest nieodporna na działanie wilgoci, nie można jej szorować, łatwo ją uszkodzić. Jej spodnia warstwa jest zwykle papierowa, na wierzchu natomiast położona jest pianka akrylowa.
  • Na rynku można spotkać także tapety tekstylne, które na papierowej warstwie spodniej mają nałożoną tkaninę. Z oczywistych względów są ciężkie do utrzymania w czystości i raczej nie są polecane do kuchni mimo swej ogromnej urody.

Zobacz również

Kuchnia bez okna? Żaden problem

Kuchnia bez okna? Żaden problem

Niekoniecznie stare „Ślepą" kuchnię często można spotkać w mieszkaniach starszego typu, w...

Kuchnia w stylu włoskim

Kuchnia w stylu włoskim

Dobry styl i smak Kuchnia w stylu włoskim może być idealnym rozwiązaniem dla osób ceniących...
Komentarze (4)
4
Gość
edzia
2013-07-29 09:30:40

Teraz materiały z jakich tworzone są tapety oraz ich konstrukcja są na tyle nowoczesne i bezpieczne, że bez obaw możemy się pokusić na przystrojenie nimi nawet kuchni. W obecnych czasach mnogość wzorów, kolorów i faktur tapet sprawia, że możemy wyczarować w kuchni prawdziwe aranżacyjne cuda. Wystarczy tylko odrobinkę poczytać i wybrać odpowiednie miejsca w kuchni i materiały ;)

Gość
koment
2013-06-27 17:03:58

mam winylowa - tania nie byla ale sie sprawdza

dorka
dorka
2013-06-04 16:54:21

chyba nie czytałeś tego tekstu

Gość
powerpod
2013-06-04 15:33:30

ta... tapeta w kuchni, kiepski p[omysł

Twój komentarz
Ocena