Drewniana czy plastikowa? Jaką deskę do krojenia wybrać?
Deski do krojenia należą do podstawowego wyposażenia kuchennego. Są używane nawet kilka razy dziennie – do krojenia pomidorów, siekania cebuli czy ćwiartowania mięsa. Służą nam również jako podstawki do serwowania przekąsek dla gości, a także jako podstawki do stawiania gorących naczyń. Wybór desek do krojenia jest ogromny, ponieważ występują w różnych kształtach, kolorach i wykonane są z różnych materiałów. Zdecydowanie najpopularniejsze są drewniane i plastikowe deski do krojenia. Które z nich lepiej sprawdzą się w kuchni?
Drewniane deski do krojenia – zalety
Drewno jest najstarszym materiałem, z którego wykonywane są deski do krojenia. Takie deski są także najczęściej wybierane przez użytkowników, ponieważ są trwałe, wygodne w użytkowaniu i posiadają właściwości bakteriobójcze. W zależności od gatunku drewna, deski będą posiadały różną twardość - do najtwardszych należą modele wykonane z buku, grabu, kokosu i hebanu. Drewniane deski do krojenia nie tępią i nie niszczą noży kuchennych, co bez wątpienia jest ich dużą zaletą. Warto dodać, że takie deski posiadają naturalne właściwości do zasklepiania drobnych nacięć, dzięki czemu idealnie sprawdzą się w kuchni do krojenia produktów spożywczych.
Wady drewnianych desek do krojenia
Niestety, drewniane deski do krojenia posiadają też kilka wad. Przede wszystkim wymagają konserwacji i muszą być odpowiednio pielęgnowane. Po każdym użyciu deskę należy dokładnie umyć – najlepiej bez użycia detergentów – i wytrzeć do sucha. W przeciwnym razie, szybko stanie się siedliskiem wielu bakterii. Drewniane deski bardzo łatwo zmieniają barwę i szybko wchłaniają zapachy, co może być bardzo uciążliwe przy krojeniu buraków, czosnku czy cebuli. Należy dodać, że takich desek nie wolno myć w zmywarce, ponieważ drewno bardzo szybko wchłania wodę, która przenika do jego najgłębszych warstw.
Plastikowe deski do krojenia i ich zalety
Deski plastikowe to drugie najpopularniejsze rodzaje desek do krojenia. Są one powszechnie dostępne, występują w wielu rozmiarach i kolorach, a ich ceny są stosunkowo niskie. Dzięki temu, że są barwione na różne kolory, mogą być przeznaczone do konkretnych produktów spożywczych, np. czerwone deski są do surowego mięsa, a zielone do warzyw i owoców. Plastikowe deski do krojenia są bardzo łatwe do utrzymania w czystości, co jest ich dużą zaletą. Niektóre modele można nawet myć w zmywarce. Ponadto, tego typu deski są lekkie i wygodne w użytkowaniu, a także odporne na silne detergenty, kwasy i alkohole.
Plastikowe deski do krojenia – wady
Plastikowe deski do krojenia są uważane za najbardziej higieniczne. Jednak ze względu na to, że tworzywo sztuczne nie posiada właściwości zasklepiających, po pewnym czasie w powstałych zarysowaniach mogą zacząć rozwijać się bakterie. Oprócz tego, z głębokich nacięć trudno jest usunąć resztki żywności. Do wad plastikowych desek możemy również zaliczyć to, że bardzo łatwo się zabarwiają - powstałe plamy trudno jest zmyć, więc utrzymują się przez długi czas.