Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Drewniana czy plastikowa? Jaką deskę do krojenia...

Porady

Drewniana czy plastikowa? Jaką deskę do krojenia wybrać?

Ulubione0

Deski do krojenia należą do podstawowego wyposażenia kuchennego. Są używane nawet kilka razy dziennie – do krojenia pomidorów, siekania cebuli czy ćwiartowania mięsa. Służą nam również jako podstawki do serwowania przekąsek dla gości, a także jako podstawki do stawiania gorących naczyń. Wybór desek do krojenia jest ogromny, ponieważ występują w różnych kształtach, kolorach i wykonane są z różnych materiałów. Zdecydowanie najpopularniejsze są drewniane i plastikowe deski do krojenia. Które z nich lepiej sprawdzą się w kuchni?

Drewniane deski do krojenia – zalety

Drewno jest najstarszym materiałem, z którego wykonywane są deski do krojenia. Takie deski są także najczęściej wybierane przez użytkowników, ponieważ są trwałe, wygodne w użytkowaniu i posiadają właściwości bakteriobójcze. W zależności od gatunku drewna, deski będą posiadały różną twardość - do najtwardszych należą modele wykonane z buku, grabu, kokosu i hebanu. Drewniane deski do krojenia nie tępią i nie niszczą noży kuchennych, co bez wątpienia jest ich dużą zaletą. Warto dodać, że takie deski posiadają naturalne właściwości do zasklepiania drobnych nacięć, dzięki czemu idealnie sprawdzą się w kuchni do krojenia produktów spożywczych.

Wady drewnianych desek do krojenia

Niestety, drewniane deski do krojenia posiadają też kilka wad. Przede wszystkim wymagają konserwacji i muszą być odpowiednio pielęgnowane. Po każdym użyciu deskę należy dokładnie umyć – najlepiej bez użycia detergentów – i wytrzeć do sucha. W przeciwnym razie, szybko stanie się siedliskiem wielu bakterii. Drewniane deski bardzo łatwo zmieniają barwę i szybko wchłaniają zapachy, co może być bardzo uciążliwe przy krojeniu buraków, czosnku czy cebuli. Należy dodać, że takich desek nie wolno myć w zmywarce, ponieważ drewno bardzo szybko wchłania wodę, która przenika do jego najgłębszych warstw.

Plastikowe deski do krojenia i ich zalety

Deski plastikowe to drugie najpopularniejsze rodzaje desek do krojenia. Są one powszechnie dostępne, występują w wielu rozmiarach i kolorach, a ich ceny są stosunkowo niskie. Dzięki temu, że są barwione na różne kolory, mogą być przeznaczone do konkretnych produktów spożywczych, np. czerwone deski są do surowego mięsa, a zielone do warzyw i owoców. Plastikowe deski do krojenia są bardzo łatwe do utrzymania w czystości, co jest ich dużą zaletą. Niektóre modele można nawet myć w zmywarce. Ponadto, tego typu deski są lekkie i wygodne w użytkowaniu, a także odporne na silne detergenty, kwasy i alkohole.

Plastikowe deski do krojenia – wady

Plastikowe deski do krojenia są uważane za najbardziej higieniczne. Jednak ze względu na to, że tworzywo sztuczne nie posiada właściwości zasklepiających, po pewnym czasie w powstałych zarysowaniach mogą zacząć rozwijać się bakterie. Oprócz tego, z głębokich nacięć trudno jest usunąć resztki żywności. Do wad plastikowych desek możemy również zaliczyć to, że bardzo łatwo się zabarwiają - powstałe plamy trudno jest zmyć, więc utrzymują się przez długi czas.

Zobacz również

Jaki sprzęt do kuchni wybrać – w zabudowie czy wolnostojący?

Jaki sprzęt do kuchni wybrać – w zabudowie czy...

Sprzęt wolnostojący Sprzęt wolnostojący w kuchni to klasyczne rozwiązanie, które nadal...

Kuchnia z dawnych lat

Kuchnia z dawnych lat

Dla oka i ducha Wizualizacja czterech kuchennych kątów oparta na starodawności pozwala...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena