Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Jakie materiały najlepiej sprawdzą się w...

Porady

Jakie materiały najlepiej sprawdzą się w kuchni?

Ulubione0

Garnki, patelnie, deski do krojenia, łyżki wazowe, łopatki – wszystkie te przybory wykorzystujemy podczas codziennego przygotowywania posiłków. Z tego względu, akcesoria kuchenne powinny być nie tylko praktyczne, ale również higieniczne i nie mające żadnego wpływu na nasze zdrowie. Warto więc pomyśleć o znalezieniu bezpiecznych i wytrzymałych przyborów, które pomogą nam w przyrządzaniu potraw i smakołyków. Jakie materiały najlepiej sprawdzą się w kuchni?

Stal nierdzewna

Stal nierdzewna jest obecna we wszystkich kuchniach – począwszy od dekoracyjnych wstawek na sprzętach AGD, a skończywszy na naczyniach i przyborach kuchennych. Jest to sprawdzony, trwały i nietoksyczny materiał, który doskonale nadaje się do użycia na płycie grzewczej, w piekarniku czy nawet do przechowywania w lodówce. Wysokiej jakości stal nierdzewna nie ulega korozji w kontakcie z kwaśnymi substancjami i jest bardzo łatwa do utrzymania w czystości, ponieważ nie chłonie zapachów ani barw produktów.

Żeliwo
Żeliwo jest jednym z najpopularniejszych materiałów wykorzystywanych w kuchni. Obecnie wykorzystywane jest do produkcji garnków i patelni, ponieważ jest trwałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne – dlatego naczynia wykonane z żeliwa służą przez wiele lat i przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Żeliwne naczynia nadają się do użytkowania na wszystkich rodzajach kuchenek i piekarników, a przyrządzane w nich potrawy są smaczne i zdrowe, ponieważ żeliwo nie wydziela szkodliwych związków w kontakcie z żywnością.

Szkło hartowane
Kolejnym materiałem, który bardzo dobrze sprawdzi się w kuchni jest szkło hartowane. Jest ono odporne na duży ciężar, uderzenia i zarysowania, a oprócz tego łatwe do utrzymania w czystości, dlatego coraz więcej osób decyduje się umieścić szklane panele nad blatem kuchennym. Niesłabnącą popularnością cieszą się również szklane naczynia, które długo utrzymują ciepło, nie chłoną zapachów ani smaków. Ponadto są pozbawione ołowiu i substancji chemicznych, które są powszechnie spotykane w tworzywach sztucznych. Dzięki temu, szkło jest idealnym materiałem do przechowywania żywności.

Ceramika
Ceramika jest bardzo często stosowana w kuchni – głównie do produkcji armatury, garnków, patelni, zastawy stołowej i drobnych akcesoriów kuchennych. Jest neutralnym materiałem w kontakcie z żywnością, ponieważ nie wpływa na smak, zapach ani jakość przyrządzanych potraw. Posiada gładką i trwałą powierzchnię, która nie uszkodzi się, gdy energicznie postawimy na niej garnek. Oprócz tego, ceramika jest łatwa w czyszczeniu i doskonale radzi sobie z wysoką temperaturą.

Bambus
Bambus jest uznawany za jeden z najbardziej ekologicznych materiałów na świecie, ponieważ jest surowcem, który bardzo szybko się odnawia. Jego zaletą jest niezwykła trwałość i wysoka odporność na uszkodzenia mechaniczne oraz wysokie temperatury. Bambusowe przybory kuchenne są w pełni naturalne, nie wchodzą w żadne reakcje chemiczne w kontakcie z żywnością i posiadają właściwości antybakteryjne, dzięki czemu są bezpieczne dla naszego zdrowia.

Zobacz również

Drewniany blat w kuchni – jak o niego dbać?

Drewniany blat w kuchni – jak o niego dbać?

Drewno w kuchni to klasyka. Jest to bardzo wdzięczny materiał wykończeniowy, który może być...

Prowansja w kuchennym zaciszu

Prowansja w kuchennym zaciszu

Francuska elegancja Wnętrze z wizualizacją rodem z bajkowej Prowansji pełnej malowniczych...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena