Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Stal nierdzewna w kuchni i jej największe zalety

Porady


Stal nierdzewna w kuchni i jej największe zalety

Urządzenia AGD czy przybory kuchenne wykonane ze stali nierdzewnej od wielu lat są wykorzystywane w projektowaniu kuchni. Trudno się dziwić, ponieważ stal nierdzewna nie tylko prezentuje się nowocześnie i estetycznie, ale również posiada szereg niesamowitych właściwości, dzięki którym doskonale spisuje się w kuchni. Dlaczego warto stawiać na sprzęty i akcesoria wykonane ze stali nierdzewnej? Jakie są jej największe zalety?

Na zdjęciu: Studio Mebli Prestige

Łatwa do czyszczenia

 

Stal nierdzewna jest materiałem, który doskonale sprawdzi się w kuchni. Nie pochłania zapachów, jest odporna na występowanie plam i nie pozostają na niej odciski palców, dzięki czemu jest bardzo łatwa do utrzymania w czystości. Powierzchnie wykonane ze stali nierdzewnej można łatwo wytrzeć i odkazić, dzięki czemu przez długi czas utrzymają swój pierwotny wygląd. Możemy wykorzystywać tradycyjne produkty do czyszczenia bez obaw, że spowodują uszkodzenie powierzchni, co jest dodatkową zaletą.

 

Odporna na korozję

 

Jak sama nazwa wskazuje, stal nierdzewna jest odporna na korozję. Oznacza to, że w wilgotnych pomieszczeniach lub w zetknięciu z wodą nie zardzewieje, dlatego jest materiałem, który idealnie nadaje się do kuchni.

 

Trwała i wytrzymała

 

Stal nierdzewna posiada doskonałe właściwości mechaniczne, a dzięki elastyczności i twardości może być wykorzystywana w wielu różnych zastosowaniach, w których wymaga jest odporność na uderzenia, ścieranie i czy zarysowania. Dzięki temu, że stal nierdzewna nie odbarwia się, nie blaknie ani nie rdzewieje, wykonane z niej urządzenia i przybory kuchenne posłużą nam przez długi czas i nie będą wymagały nawet kosmetycznych ulepszeń.

 

Bezpieczna w kuchni

 

Wszystkie sprzęty i akcesoria wykonane ze stali nierdzewnej są bezpieczne w kontakcie z żywnością. Stal nierdzewna jest ceniona za swoje właściwości higieniczne, ponieważ nie wchodzi w reakcje z kwasami, ani nie nasiąka zapachem czy smakiem żywności. Jej powierzchnia nie jest porowata, dzięki czemu nie gromadzą się w niej szkodliwe zarazki i bakterie.

Odporna na zmienne temperatury

Warto dodać, że stal nierdzewna doskonale sprawdza się zarówno w warunkach wysokich, jak i niskich temperatur. Pod wpływem wysokiej temperatury nie wydziela toksycznych związków, zaś w przypadku niskich - nie pęka ani nie obniża swojej wytrzymałości. Dzięki temu, możemy być pewni, że przez długi czas posłuży nam w kuchni.

 

Element dekoracyjny

 

Stal nierdzewna może posiadać powierzchnię matową, błyszczącą albo szlifowaną. Może być również barwiona, dzięki czemu jest doskonałym materiałem dekoracyjnym w kuchni. Doskonale komponuje się z drewnem, szkłem czy kamieniem, dlatego sprawdzi się praktycznie we wszystkich wnętrzach kuchennych - zarówno w tych surowych, przytulnych, jak i minimalistycznych. Niezależnie od tego, w jakim stylu urządzamy kuchnię, nie powinno zabraknąć w niej urządzeń i akcesoriów ze stali nierdzewnej.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Lodówka z kostkarką – co jest prawdą a co nie?


Kostki lodu przydają się nie tylko w sezonie letnim, kiedy chcemy ochłodzić się...

Kuchnia w stylu prowansalskim


Styl wnętrzarski nadaje wnętrzom określony charakter i klimat. Dlatego wybierając...

Drewno niejedno ma imię


Naturalne piękno, specyficzny klimat, plastyczność. Tymi i wieloma innymi cechami...