Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Stal nierdzewna w kuchni i jej największe zalety

Porady

Stal nierdzewna w kuchni i jej największe zalety

Ulubione0

Urządzenia AGD czy przybory kuchenne wykonane ze stali nierdzewnej od wielu lat są wykorzystywane w projektowaniu kuchni. Trudno się dziwić, ponieważ stal nierdzewna nie tylko prezentuje się nowocześnie i estetycznie, ale również posiada szereg niesamowitych właściwości, dzięki którym doskonale spisuje się w kuchni. Dlaczego warto stawiać na sprzęty i akcesoria wykonane ze stali nierdzewnej? Jakie są jej największe zalety?

Łatwa do czyszczenia

Stal nierdzewna jest materiałem, który doskonale sprawdzi się w kuchni. Nie pochłania zapachów, jest odporna na występowanie plam i nie pozostają na niej odciski palców, dzięki czemu jest bardzo łatwa do utrzymania w czystości. Powierzchnie wykonane ze stali nierdzewnej można łatwo wytrzeć i odkazić, dzięki czemu przez długi czas utrzymają swój pierwotny wygląd. Możemy wykorzystywać tradycyjne produkty do czyszczenia bez obaw, że spowodują uszkodzenie powierzchni, co jest dodatkową zaletą.

Odporna na korozję

Jak sama nazwa wskazuje, stal nierdzewna jest odporna na korozję. Oznacza to, że w wilgotnych pomieszczeniach lub w zetknięciu z wodą nie zardzewieje, dlatego jest materiałem, który idealnie nadaje się do kuchni.

Trwała i wytrzymała

Stal nierdzewna posiada doskonałe właściwości mechaniczne, a dzięki elastyczności i twardości może być wykorzystywana w wielu różnych zastosowaniach, w których wymaga jest odporność na uderzenia, ścieranie i czy zarysowania. Dzięki temu, że stal nierdzewna nie odbarwia się, nie blaknie ani nie rdzewieje, wykonane z niej urządzenia i przybory kuchenne posłużą nam przez długi czas i nie będą wymagały nawet kosmetycznych ulepszeń.

Bezpieczna w kuchni

Wszystkie sprzęty i akcesoria wykonane ze stali nierdzewnej są bezpieczne w kontakcie z żywnością. Stal nierdzewna jest ceniona za swoje właściwości higieniczne, ponieważ nie wchodzi w reakcje z kwasami, ani nie nasiąka zapachem czy smakiem żywności. Jej powierzchnia nie jest porowata, dzięki czemu nie gromadzą się w niej szkodliwe zarazki i bakterie.

Odporna na zmienne temperatury

Warto dodać, że stal nierdzewna doskonale sprawdza się zarówno w warunkach wysokich, jak i niskich temperatur. Pod wpływem wysokiej temperatury nie wydziela toksycznych związków, zaś w przypadku niskich - nie pęka ani nie obniża swojej wytrzymałości. Dzięki temu, możemy być pewni, że przez długi czas posłuży nam w kuchni.

Element dekoracyjny

Stal nierdzewna może posiadać powierzchnię matową, błyszczącą albo szlifowaną. Może być również barwiona, dzięki czemu jest doskonałym materiałem dekoracyjnym w kuchni. Doskonale komponuje się z drewnem, szkłem czy kamieniem, dlatego sprawdzi się praktycznie we wszystkich wnętrzach kuchennych - zarówno w tych surowych, przytulnych, jak i minimalistycznych. Niezależnie od tego, w jakim stylu urządzamy kuchnię, nie powinno zabraknąć w niej urządzeń i akcesoriów ze stali nierdzewnej.

Zobacz również

Blaty kuchenne – od czego zacząć?

Blaty kuchenne – od czego zacząć?

Co jest dla Ciebie najważniejsze? Przed wyborem konkretnego blatu kuchennego powinniśmy...

Niedrogie oświetlenie w Twojej kuchni – diody LED

Niedrogie oświetlenie w Twojej kuchni – diody...

Oszczędność z LED Oświetlenie kosztuje i zajmuje nawet jedną z czołowych pozycji domowego...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena